9.2.2019

Očima trenérů III. nadstavbové skupiny UNIQA extraligy žen

Frýdek-Místek a Šternberk si play-off letošního ročníku UNIQA volejbalové extraligy žen 2018/19 nezahrají, čekají je jen zápasy III. skupiny nadstavbové části. Frýdek-Místek má před Šternberkem pouze jednobodový náskok, body získané v nadstavbě se připočítají k bodům z dlouhodobé části. Čtyři sokolská derby rozhodnou o tom, komu 9. března sezóna skončí a kdo bude bojovat o udržení extraligové příslušnosti v baráži.

Frýdek-Místek do poslední chvíle bojoval o play-off, nakonec mu zůstaly dveře zavřené a čeká ho boj o záchranu. V posledním zápase v Liberci chyběly tři body k vysněné osmé příčce. „Zápas v Liberci nám stále živil naději na postup. Věděli jsme, že při příznivém vývoji ostatních zápasů nám může stačit na postup i prohra 3:2, tedy vyhrát dva sety. Zápas se vyvíjel podle představ, vyhráli jsme první set. A i když Liberec přitlačil na podání a důraze na útoku, i ve čtvrtém setu jsme bojovali o poslední šanci a vypadalo to nadějně. Za stavu 15:17 se nám bohužel zranila nahrávačka Šípová, ale i po této ztrátě jsme vedli 20:22. Potom přišly naše chyby na příjmu podání a definitivně jsme přišli o play-off,“ shrnul trenér Jaroslav Vlk.

Cestu do první osmičky si Frýdek-Místek zkomplikoval již dříve, ví trenér sokolek. „Tři čtvrtiny extraligy jsme byli nad čárou, o to víc mrzí, že toto málo ostřílené družstvo přišlo o možnost hrát ve skupině 5-8. Více klíčové byly zápasy s družstvy, na které jsme reálně měli a hlavně domácí zápas se Šternberkem, který jsme prohráli 1:3.“

Šestý tým loňské extraligy tak letos bude hrát skupinu o udržení. Kde vidí trenér největší příčiny neúspěchu? „Družstvu chybí lídr, který by právě v takovýchto zápasech vzal odpovědnost na sebe a když se k tomu přidalo i zranění první nahrávačky Šípové právě před zápasy, kde jsme chtěli bodovat, tak nakonec zjistíte, že vám chybí jeden bod do skupiny, kde jsme mohli ještě zabojovat o vítězství bez zápasového stresu, který byl naším hlavním problémem. To jsou příčiny našich neúspěšných zápasů, i když na začátku sezóny jsme věděli, jaké jsou naše možnosti. Právě proto děvčata poctivě trénovala a sbírala zkušenosti s lepšími týmy, abychom se vyhnuli boji o baráž. Bohužel stalo se, sport je takový, systém soutěže je takový, jaký si odsouhlasily kluby,“ říká frýdecko-místecký kouč a odhodlaně dodává. „Nás čeká 16. února první zápas s posíleným Šternberkem, na který jsme se už začali tvrdě připravovat. Právě po psychické stránce to bude pro nás náročné, ale navzdory tomu chceme zabojovat.“

 

Šternberk, už tak málo početný tým, provázely od začátku letošního ročníku extraligy zranění a nemoci. To zřejmě byly hlavní příčiny posledního místa po dlouhodobé části. „Zdravotní komplikace a početná marodka jsou určitě jednou z klíčových příčin našich neuspokojivých výsledků. V tomto směru nás zasáhla zejména zranění nahrávaček Gogové a Ticháčkové,“ potvrzuje asistent trenéra Jan Drešl.

Ve šternberském dresu se na čas objevila i olomoucká smečařka Monika Dedíková. „Monika tým zcela jistě zvedla herně a hlavně morálně a pomohla jej potáhnout výš. Škoda některých nadějně rozehraných zápasů, například s Přerovem, které se s její pomocí nepodařilo dotáhnout do vítězného konce,“ hodnotí asistent trenéra šternberských sokolek.

Se záchranou v extralize to Šternberk, zdá se, myslí vážně. Tomu napovídají i nové ukrajinské posily, které se představily již na konci základní části. „Od nových posil očekáváme stabilizaci kádru. Důležité bude jejich rychlé zakomponování do týmu, což je vždycky složité. Své možnosti už jsme ale s nimi naznačili v utkání s Prostějovem a já věřím, že to půjde ještě nahoru. Každopádně naším cílem je teď záchrana a pro tu uděláme vše,“ uzavírá Jan Drešl.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018