27.4.2020

Olomouc staví nový tým, zahraniční posily jsou levnější než české hvězdy

Kámen na kameni nezůstal po přervání nedokončené sezony v kádru volejbalistek Univerzity Palackého Olomouc. Úspěšné družstvo, jehož jádro se formovalo několik let, bude na podzim na startu nového ročníku prakticky úplně nové. Ze základní sestavy letošních obhájkyň Českého poháru, které kvůli epidemii Covid-19 už nedostaly šanci obhájit i mistrovský titul, zůstávají pouze smečařka Michalíková a libero Kulová. Odcházející české opory nahradí především zahraniční hráčky doplněné o mladé talentované volejbalistky. Důvodem je mimo jiné i aktuální ekonomická situace a realita na přestupovém trhu.

Dudová, Orvošová, Strušková, Trnková. To je namátkou jen několik nejvýraznějších jmen, bez nichž si žádný fanoušek volejbalistek Univerzity Palackého neuměl v předchozích letech představit sestavu svého oblíbeného týmu. Od příští sezony si však bude muset zvykat na zcela nová jména. A také na podstatně mezinárodnější složení celku, za nějž budou bojovat například Kubánky, Brazilka, Američanka či Izraelka.

„Měli jsme velkou chuť obhájit titul a vše jsme k tomu směřovali. Bohužel už na to ze známých důvodů nedošlo,“ říká předseda VK UP Olomouc Jiří Zemánek. „Sezona po odchodu dlouholetého kouče Jirky Teplého byla už od svého začátku hodně složitá a komplikovaná, když jsme se museli vypořádat třeba i s neplánovanými ztrátami opor Košické či Kubínové, na něž jsme museli rychle reagovat. Přesto se nám podařilo poskládat zajímavý tým, jehož síla šla postupně nahoru. Na rozluštění mistrovské tajenky už ale nedošlo,“ připomíná Zemánek fakt, že těsně před play-off byl extraligový ročník předčasně ukončen bez korunovace nového krále.

Zásadní řez do kádru byl však podle šéfa olomouckého klubu bez ohledu na tento zásah vyšší moci nezbytný. „Dá se říci, že dosavadní tým dosáhl všeho, čeho mohl. Mistrovský titul, evropské soutěže, obhajoba titulu. Pracovní morálka zůstávala u hráček výborná, ale ztrácela se určitá sportovní jiskra, tah na bránu. Některé holky pomýšlely na další posun své kariéry, jiné chtěly založit rodinu. Koronavirová pandemie tak naše rozhodnutí pouze urychlila,“ vysvětluje Jiří Zemánek.

Při shánění nových posil si management olomouckého volejbalového klubu znovu ověřil aktuální platnost paradoxu, že renomované zahraniční volejbalistky dnes vyjdou levněji než kvalitní české hráčky. „A ty cizinky jsou možná nakonec i ještě kvalitnější,“ konstatuje předseda VK UP. „V současné ekonomické atmosféře je přitom hospodárná přestupová politika ještě důležitější než kdy jindy. Také proto jsme zvolili mix velmi zajímavých zahraničních jmen, mladých nadějí z naší vlastní líhně a hráček, které se v ukončené sezoně velmi dobře osvědčily v týmu Šternberka, s nímž na poli transferů často spolupracujeme,“ zmiňuje Zemánek.

A dodává, že hlavní nyní bude stabilizovat ekonomiku klubu a věřit, že i v panujících nejistých podmínkách bude možné finančně pokrýt nový soutěžní ročník. „Určitě to nepůjde bez podpory našich klíčových partnerů, především kraje a města. Jsem moc rád, že Olomoucký kraj své závazky a sliby plní na sto procent. Naopak mě velmi mrzí, že město Olomouc přistoupilo ke krácení již přislíbené podpory, přestože jsme na poli jeho propagace odvedli neocenitelné služby. Věřím, že jednání ještě obnovíme a smluvní závazky budou dodrženy. Musím zdůraznit, že v nové situaci se klub chová maximálně zodpovědně, pracuje s realitou propadů příjmů a snižuje svůj rozpočet, přesto se bez zmíněných stěžejních pilířů naší činnosti neobejdeme,“ ví Jiří Zemánek.

Sportovní kvality nově poskládaného kádru zatím nechce hodnotit. „Ponechme to trenérům, kterým to přísluší především. Teprve blízká budoucnost ukáže, jak jsme byli za ztížených podmínek na tomto poli úspěšní,“ uzavírá předseda olomouckých volejbalistek.

Kádr volejbalistek VK UP Olomouc před sezonou 2020/2021:

Odešly: Veronica Bezhandolska (blokařka), Ganna Burbelyuk (univerzálka), Katarína Dudová (nahrávačka), Erica Handley (nahrávačka), Eva Hodanová (smečařka), Anastasia Kazachenka (smečařka), Gabriela Orvošová (univerzálka), Adéla Stavinohová (libero), Veronika Strušková (blokařka), Veronika Trnková (blokařka)

Zůstávají: Michaela Ambrožová (smečařka), Denisa Kulová (libero), Martina Michalíková (smečařka)

Přišly: Barbora Abendroth (nahrávačka, z mládeže), Milla Christie Barbosa Camurça (nahrávačka, Brazílie), Regla Rainierys Gracia Gonzalez (univerzálka, Kuba), Olivia Loren Kofie (blokařka, Šternberk), Sulian Matienzo (smečařka, Kuba), Lucie Nová (smečařka, Prostějov), Nikola Stümpelová (blokařka, Prostějov), Katrina Zilberman (libero, Šternberk)

 

Autor: Adam Fritscher

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018