1.9.2018

Pražský Olymp se chce vrátit na výsluní extraligy

Volejbalistky pražského Olympu dřou na nový ročník, v němž budou chtít vylepšit nelichotivé 7. místo. Po skončení loňského ročníku nebylo v hale na Přípotoční veselo. Tradiční sběratel medailí vyšel už třetí sezonu naprázdno, a tak musely přijít změny, které mají volejbalovou baštu vrátit zpět na horní příčky extraligové tabulky.

Na začátku letní přípravy, tak měl trenér Stanislav Mitáč k dispozici značně obměněný kádr a posilu v realizačním týmu. Tou je Martin Hroch, který poslední čtyři roky strávil na lavičce volejbalistek Šternberka. „Prvotní impuls pak přišel z Olympu, ale v té době jsem byl vázaný smlouvou ve Šternberku. V momentě, kdy jsme se dohodli po sezoně na rozvázání smlouvy, tak Olymp byl pro mě v jednání číslo jedna,“ přibližuje Martin Hroch oťukávání s pražským celkem. „Se Standou jsme se potkávali v extralize dlouho a prvotní impuls vzešel od něj. Je to zkušený trenér a mě možnost spolupracovat s ním zajímala. Věřím, že když se spojí naše zkušenosti, které máme každý trochu odlišné, tak se nám podaří tým posunout k vyšším příčkám.“

Olymp tak má bezesporu nejsilnější trenérské duo v extralize a spolupráce těchto dvou stratégů na jedné lavičce může být dost zajímavá. Trenérské duo však čeká hodně práce. Sice se může opírat o prověřená jména jako je Kalhousová, Šimáňová, Černá, Komárková či dvojici liber Stavinohová, Pešková. Ovšem hned pětici hráček z loňského ročníku už na soupisce nenajdete.

Úplně se rozpadl post nahrávaček, když Kopecká zamířila do Liberce a Kurková za velkou louži, kde si vyzkouší univerzitní ligu v dresu Nebrasky. Pod Ještěd se stěhuje i smečařka Šotkovská. V kádru nefiguruje ani Melicharová, která byla nejlépe bodující hráčkou Pražanek v loňského ročníku a další bloky nepřidá Bartošová.

Svízelnou situaci na nahrávce se podařilo vyřešit husarským kouskem, když do Prahy zlákalo vedení Kateřinu Válkovou. „Od Kačky si slibujeme, že v týmu bude plnit roli tahounky. Své kvality v extralize už prokázala a prokazuje je i v reprezentaci, kde sahá po postu první nahrávačky,“ pochvaluje si novou posilu Hroch. Rodačce z Plzně bude krýt záda talentovaná Cihlářová, která se posune k týmu z juniorek.

Do útoku přichází z Liberce zkušená Romana Staňková, od které by měly sbírat zkušenosti mladé hráčky jako Fomenková, Yakushina či Vojíková. Poslední jmenovaná je trošku neznámou, neboť se vrátila po letech strávených v zahraničí. „Dlouho žila a hrála v Portugalsku. Je dobrý somatotyp, ale chybí jí zkušenosti s ženským volejbalem na vyšší úrovni. Šanci se ukázat však dostane,“ říká na adresu jednadvacetileté Vojíkové, která hrála volejbal na Madeiře Hroch.  Blok by pak měla vyztužit mládežnická reprezentantka Nikola Bartecká.

Trenérské duo však čeká těžká práce, kterou odstartovalo začátkem srpna. „Od 1. srpna začaly trénovat ženy s juniorkami dohromady. Prvních dvanáct dnů bylo vyloženě kondičních bez míče, kdy jsme se věnovali běhání, posilovně či dělali specifické kruhové tréninky. Zařadili jsme i kondiční cvičení na písku,“ popisuje úvod letní přípravy asistent trenéra Martin Hroch, který strávili v okolí Stromovky.

Následoval přesun na Moravu. „Pak jsme se přesunuli na kondiční soustředění do Vésky u Olomouce, kde nám vytvořili optimální podmínky pro přípravu. Mohli jsme točit jak kondiční tréninky, kompenzační tréninky s fyzioterapeutkou, tak i tréninky v hale.“ Na Hané zažily hráčky malé galeje. „Denně se odmakalo v průměru pět hodin práce plus regenerace. Tréninky jsme proložili pro zpestření i výšlapem na kole, který měl zhruba 41 km. Počasí nám vyšlo dobře, už nebyly taková horka, takže jsme mohli splnit plán, který jsme měli. Jsme spokojení,“ pochvaloval si Hroch týden nedaleko Olomouce.

Příští týden už čeká na volejbalistky herní soustředění ve slovinském Mariboru, na které naváže přípravný turnaj v Olomouci. Následně se představí nově složený tým na domácím Mizuno Cupu, který bude mít letos velmi kvalitní obsazení. Koncem září pak čeká volejbalistky cesta do Francie. „Jedeme tam na dvoudenní pozvání týmu z Nantes, který patří mezi ambiciózního týmy tamní ligy, a odehrajeme s ním přátelské utkání. Poté se přesuneme na silně obsazený turnaj v Quimperu, kde kromě domácího celku narazíme na bundesligový Rote Raben Vilsbiburg a belgický Asterix AVO-Beveren,“ přibližuje program v zemi galského kouhouta Martin Hroch, který využil dobrých vazeb z dob své hráčské kariéry.

Autor: Tomáš Příhoda

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018