8.12.2018

Pražský Olymp si veze důležité vítězství za tři body z Přerova

Ve 12. kole UNIQA volejbalové extraligy žen 2018/19 potvrdili favorité papírové předpoklady a nekonalo se žádné překvapení. Pouze z Přerova si pražský Olymp odváží celkem lehké vítězství 3:0.

VK PROSTĚJOV – TJ SOKOL FRÝDEK-MÍSTEK

Prostějovským volejbalistkám se utkání 12. kola UNIQA extraligy žen ČR 2018/19 povedlo, těm frýdecko-místeckým vůbec ne. Proto zápas dopadl hodně vysokým a zcela zaslouženým vítězstvím VK Prostějov, zatímco TJ Sokol Frýdek Místek si z haly Sportcentra DDM odvezl těžkou porážku zavánějící debaklem.

č.: 59    dne: 8. 12. 2018    v hod.: 17.00

VK Prostějov – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:0 (25:14, 25:15, 25:11)

Rozhodčí: Spáčil L., Vachutka M.

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Zatloukalová, Nová, Bezhandolska, Horká, Toufarová, Kozmík, libero Slavíková. Střídaly: Kojdová, Weidenthalerová, Šmídová.

Hosté: Šípová, Pavelková, Mitrega, Šnellyová, Borovcová, Hadáčková, libero Radivojevičová. Střídaly: Šprochová, Teperová, Grygárová, Štundová, Vašinová.

Vyjádření:

Domácí:

Helena Horká (kapitánka VK Prostějov): „Utkání jsme zvládly velice dobře a bez problémů. Tedy přesně tak, jak jsme měly a samy chtěly. Nepotkaly nás žádné větší výkyvy, vedly jsme od začátku až do konce, soupeřky nekladly skoro žádný odpor. Výborně nám dneska šel servis a neměly jsme ani zkraty na příjmu, takže celkově dobré, v pohodě.“

Lubomír Petráš (trenér VK Prostějov): „Bylo to úplně jasné utkání díky tomu, že my jsme hráli celou dobu dobře a Frýdku to naopak moc nešlo. Pomáhali jsme si kvalitním podáním, z toho pramenilo patnáct vítězných bloků, dařilo se nám prosazovat útokem a solidně fungovala také přihrávka. Celkově holky odehrály zápas precizně i bez výpadků, tím pádem máme hladké vítězství za tři body.“

Hosté:

Daniela Pavelková (kapitánka TJ Sokol Frýdek-Místek): „Odehrály jsme asi svůj nejhorší zápas za celou sezónu. Na hřišti jsme byly místy až tragické, nechytily se na ničem a předvedly takový bezzubý výkon. Hrozně často jsme smeče "mazaly" přímo do vysokých bloků, nedokázaly si útočně vůbec poradit. Čas utkání jedna hodina mluví sám za sebe.“

Jaroslav Vlk (trenér TJ Sokol Frýdek-Místek): „Ukázala se kvalita domácího družstva. My jsme se od začátku trápili na přihrávce po dobrých servisech soupeře, v útočné fázi jsme naráželi na kompaktní bloky a tím pádem ztráceli stále víc půdu pod nohama. Snaha nějak výsledek zkorigovat se vůbec nedařila. Náš výkon byl dnes špatný, favoritovi jsme ani víc nevzdorovali.“

Popis utkání:

Dobrý nástup domácích (4:1, 8:4) se brzy rozplynul v málo důrazném útoku, který soupeřky dokázaly opakovaně ubránit a následně bodovat. Po rychlém srovnání na 9:9 však Hanačky přitvrdily jak servisem, tak ostatními činnostmi, což hostující družstvo nutilo k chybám. A zrodil se klíčový únik pěti výměnami za sebou na 15:10, vzápětí dobře hrající favoritky utekly utekly ještě víc (18:11). Zahajovací dějství mělo naprosto jednoznačné vyústění – 25:14.

V náporu pokračoval prostějovský tým i zkraje druhé části (5:1). Sice se opět na chvilku zasekl (8:5), leč tentokrát šlo pouze o krátké zaváhání na cestě k výstavbě nového náskoku. Vékáčko mělo výrazně navrch úplně ve všem a severomoravský celek prostě většinu času nestačil. Až po trháku na 12:5 se průběh na tři minutky trochu vyrovnal (14:8), načež Petrášovy svěřenkyně zase zvýšily otáčky (19:9). Ani v tomhle setu tak neměly de facto žádné potíže kromě jedné pasáže v závěru z 22:11 na 22:14, po níž nastal rychlý konec – 25:15.

Na startu třetího dílu šel výběr TJ premiérově ve střetnutí do vedení (1:2), leč jednalo se o kratičký záchvěv naděje papírově slabších Sokolek. Na precizně šlapající ženy v modrých dresech složitě hledaly jakýkoliv recept a když skvěle zapodávala tahounka Horká. Herně se přidaly veškeré její parťačky, bylo to rázem 9:3. Navíc převaha VK nijak neustávala (13:5, 18:7) a Frýdek ještě ke všemu vyfasoval červenou kartu, tedy i trestný bod za opakované protesty vůči rozhodnutím sudích. Bez ohledu na tuto drobnou peripetii dospěl zápas k bleskovému završení pod suverénní taktovkou domácího mančaftu – 25:11 a 3:0.

Autor: Marek Sonnevend

VK UP OLOMOUC - VK BRNO

Ambiciózního a stále se posilujícího nováčka extraligy VK Brno hostily ve 12. soutěžním kole volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc. Utkání prvního se čtvrtým týmem tabulky nakonec skončilo hladkým třísetovým vítězstvím vysokoškolaček, které tak zůstávají v nejvyšší domácí soutěži nadále neporažené.

č.: 60     dne: 8. 12. 2018                v hod.:17:00

VK UP Olomouc – VK Brno 3:0 (25:18, 25:15, 25:20)

Rozhodčí:  Nedbálek A., Ištvanech M.

Počet diváků: 500

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kubínová, Košická, Trnková, Orvošová, Kossányiová, Sokolová, libero Kovářová.

Hosté: Boulová, Pospíšilová A., Janečková, Kuželová, Matuszková, Beránková, libero Chlumská. Střídala: Pospíšilová P.

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): Od začátku do konce jsme měly průběh pod kontrolou a zaslouženě zvítězily za tři body.“

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Zápas byl od začátku v naší režii. Přestože jsme místy nebyli úplně koncentrovaní, tak jsme to nakonec zvládli bez větších komplikací.“

Hosté:

Soňa Nováková (kapitánka VK Brno): „Domácí tým byl favoritem a svou roli potvrdil. Proti Olomouci se v současné době špatně hraje. Soupeř výborně přihrával a po zásluze zvítězil.“

Martin Gerža (trenér VK Brno): „V improvizované sestavě jsme nebyli schopni domácím čelit. Pozitivem je, že si extraligovou premiéru odbyla Sára Kuželová.“

Popis utkání:

V olomoucké hale se sice v týmu hostí nepředstavila čtyřnásobná nejlepší česká volejbalistka a někdejší dlouholetá opora Hanaček Milada Bergrová (za svobodna Spalová), která se po pauze vrátila na ligové palubovky, přesto se soupiska „Šelem“ hemžila atraktivními volejbalovými jmény. To samé se ale dá říct i o domácím celku, jenž se po úvodní přestřelce (2:0, 3:5) začal rychle bodově vzdalovat (12:9, 15:10), do koncovky si vytvořil pohodlný náskok (21:13), a přestože za stavu 24:15 neproměnil tři setboly, nakonec bezpečně zvítězil 25:18.

Druhé dějství už bylo jednoznačnou záležitostí domácího lídra tabulky. Ten brzy vyhrával 6:3 a 9:4, hosty ještě jednou pustil na dostřel tří bodů (10:7), avšak druhou polovinu sady zvládl ve velkém stylu a tentokrát proměnil hned svůj první setbol - 25:15.

Třetí část duelu byla opět zpočátku vyrovnanější (4:2, 4:5), po olomouckém trháku na 13:9 však měl domácí celek znovu navrch. V koncovce ještě přišla jedna drobná komplikace (20:13, 20:17), po ní už ale univerzita dohrála zápas do vítězného konce. Hanačky ovládly třetí sadu 25:20 a celé utkání bez ztráty setu.

Autor: Adam Fritscher

VK DUKLA LIBEREC – TJ SOKOL ŠTENBERK

Domácí tým potvrdil roli favorita, kdy kromě nervózního začátku zápasu (2:10) v celém utkání jasně dominoval. Oslabený hostující tým uhrál nakonec slušný výsledek především díky velmi dobrému podání.

č.: 56   dne:  8. 12. 2018      v hod.:18.00

VK Dukla Liberec – TJ Sokol Šternberk  3:0 (25:18, 25:12, 25:21)

Rozhodčí:  Němeček, Dušek

Počet diváků: 155

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Candráková, Kopecká, Mikšíková, Kohoutová, Pištěláková ,Šotkovská, libero Dostálová. Střídaly: Holubcová, Kolářová

Hosté: Kneiflová, Dedíková, Oborná, Zemánková, Dias, Kotlabová, libero Kaňková

Vyjádření:

Domácí:

Nikola Pištěláková (kapitánka domácích): Navzdory nervóznímu začátku v prvním setě, ve kterém jsme prohrávaly 2:10, jsme díky výbornému podání tento stav otočily a set vyhrály. Zbytek zápasu jsme měly plně pod kontrolou."

Libor Gálík (trenér domácích): Povinné vítězství za tři body, které jsme si mohli zkomplikovat špatným vstupem do utkání. Šternberk měl výborný servis, kterým nás držel celý zbytek zápasu na pozoru, ale kvalitním naším servisem a bloky jsme měli zápas pod kontrolou."

Hosté:

Dědíková Monika (kapitánka hostů): Gratuluji domácím k vítězství."

Sirvoň Vladimír (trenér hostů): Přijeli jsme pouze v sedmi, máme velkou marodku, vzhledem k situaci jsme odehráli slušné utkání."

Popis utkání:

1.set (25:18): Velmi špatný vstup domácího celku do utkání, kdy chyboval ve všech herních činnostech (2:10). Pak se však domácí tým rychle dostal do patřičné provozní teploty a bez problému set otočil.

2.set(25:12): Domácí ještě zvýraznili svoji převahu, hosté v tomto setu nedokázali klást odpor.

3.set (25:21):  Hráčky Dukly Liberec pokračovaly v dominantním výkonu, hostující tým se držel v utkání pouze díky vynikajícímu podání a v závěru utkání se dokázal bodově přiblížit k domácím. Domácí tým ale žádné drama nedopustil a koncovku zápasu s přehledem zvládl.

Autor: Jindřich Martinec

VOLEJBAL PŘEROV – PVK OLYMP PRAHA

Hostům se dokonale povedla odveta za porážku na jejich palubovce a odvezli si z Přerova tři body. Zápas se rozhodoval ve vyrovnaných koncovkách setů. Zatímco Přerovanky ztrácely odvahu a hrály na jistotu, soupeřky proměnily všechny setboly včetně mečbolu na první pokus. Domácí trenér Radim Vlček obdržel ve třetím setu napomínání žlutou kartou za kritiku rozhodčího, který podle něj správně neposuzoval „nečisté hraní“ domácích na nahrávce.

č.: 58      dne: 8. 12. 2018     v hod.:18:00

Volejbal Přerov – PVK Olymp Praha 0:3 (22:25, 22:25, 25:27)

Rozhodčí: Slezák J., Trumpeš D.

Počet diváků: 280

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Zatloukalová, Vander Meer, Shapaval, Měrková, Svobodová, Person, libero Vaňková. Střídaly: Kohoutová, Zajícová

Hosté: Šimáňová, Šmídová, Staňková, Bartecká, Kalhousová, Komárková, libero Stavinohová. Střídaly: Vojíková, Černá

Vyjádření:

Domácí:

Eva Svobodová (kapitánka Volejbal Přerov): „Hrál se dobrý volejbal, ale v koncovkách jsme udělaly více chyb, a to rozhodlo. Škoda pěti setbolů ve třetí sadě. Tam jsme mohly ještě zápas zvrátit.

Radim Vlček (trenér Volejbal Přerov): „Přeji brzké uzdravení zraněné Kalhousové. Gratuluji Olympu k vítězství. Myslím, že nebyl rozdíl ve skóre takový, jako na Olympu, ale určitě jsme měli situace řešit jinak, abychom jim ztížili jejich obranu a výborný blok. Jak se říká: „Štěstí přeje připraveným,“ a to soupeř byl. Čapli nám neskutečné množství balónů. Měli jsme dva výborně rozehrané sety, ale dnešní volejbal se rozhoduje v koncovkách. Hráčky extraligové úrovně musí vědět, který míč uhrát a který útočit. My jsme za stavu 24:20 neútočili ani jednou tvrdě. Naší neodvahou se připravíme o to, mít soupeře pod tlakem. Jsme nervózní, když hrajeme se silným i slabým soupeřem. Zkrátka nejsme schopní se odvázat.“

Hosté:

Pavlína Šimáňová (kapitánka PVK Olymp Praha): „Jsme rády, že jsme tady vyhrály a konečně za tři body. Chtěla bych poděkovat fanouškům za skvělou atmosféru.“

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha): „Jsme obrovsky spokojení za výhru 3:0 a především za tři body. To se nám zatím vyhýbalo. Chtěli jsme odčinit porážku z našeho hřiště a zvítězit, což se povedlo. Jsme teď v sérii utkání s Přerovem, Brnem, Šternberkem a Ostravou chceme potvrdit, že patříme k pátému místu, které jsme si před sezónou vytýčili. Dobře jsme se na soupeře připravili a usnadnila nám to nahrávačka Zatloukalová, která jsme měli dobře načtenou.“

Popis utkání:

Přerovské volejbalistky začaly velmi bojácně, nedařilo se jim na příjmu a v zakončení útočných akcích byly nepřesné. Z nepříznivého stavu 3:9 se však dokázaly postupně vzpamatovat. Zdálo se, že budou mít v koncovce navrch, neboť od skóre 11:15 se jim podařilo získat devět bodů a Olymp pouze jediný. V závěru sady přišly nepovedené příjmy na jejich straně a soupeřky se radovaly z jejího zisku.   

Naopak druhý set odstartovaly přerovské ženy výborně – 6:3. Poté se ale vývoj skóre vyrovnal a ani jeden z týmů neodskočil na více než dva body. Dramatická koncovka se opět nekonala od stavu 22:22, kdy Kalhousová servírovala do autu, přišel dobrý útok hostů, následovala zbytečně blokovaná nahrávka ze strany Arianny Person, a setbol rozhodl povedený blok Olympu.

Třetí sada se hrála víceméně podle not Přerovanek, které stále o bod či dva vedly. Bohužel ani nadějné skóre 24:20, jež si vybojovaly díky dvěma chybám na straně Olympu (blok v síti a útok do autu), na výhru alespoň v setu nestačily. Pasivitou v zakončování daly soupeřkám šanci, a ty se jí chopily. Odvrátily celkem pět setbolů a přes zranění Kalhousové dotáhly zápas zásluhou dobře útočící Komárkové k výhře ve třech setech. Je nutné ještě zmínit udělení žluté karty domácímu kouči Vlčkovi (stav 15:14) za protesty proti verdiktu prvního rozhodčího Slezáka.   

Autor: Stanislav Šmidák, foto: J. Pořízek

VK KRÁLOVO POLE - TJ OSTRAVA

Ve 12. kole extraligy přivítalo Královo Pole na své palubovce aktuálně poslední družstvo tabulky Ostravu. Oba týmy nastoupily do zápasu při chuti a praly se o každý míč, z vítězství 3:1 na sety se ale nakonec po dlouhém boji radovaly domácí hráčky.

č.: 57 dne: 8. 12. 2018 v hod.: 18:00

VK Královo Pole – TJ Ostrava 3:1 (25:20, 25:22, 22:25, 25:13)

Rozhodčí: Dmejchal M., Kostka M.

Počet diváků: 400

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Vyklická, Šloufová, Skiba, Podhrázká, Fricano, Meidlová, libero Digrinová.  Střídaly: Pavlíková, Nichol, Vaďurová

Hosté: Zemanová, Lukáčová, Makauskaite, Nečasová, Diatková, Zedníková, libero Červenková. Střídaly: Sedlácková, Žolnercíková, Kašparová, Faltínová

Vyjádření:                                                                                                                               

Domácí:

Klára Vyklická (kapitánka VK Královo Pole): Jsou to pro nás důležité tři body. Nezvládly jsme sice třetí set, ale podstatné je, že celý zápas jsme pak dovedly až do vítězného konce.

Tomáš Samsely (trenér VK Královo Pole): „Pro nás je to důležité vybojované vítězství, doufám, že nás to nakopne do dalšího zápasu, který budeme hrát ve čtvrtek na Olympu. Potřebujeme zvládnout ještě další tři utkání a pak přijdou prázdniny, během kterých si všichni odpočineme. Musím celé družstvo za dnešní výkon pochválit, to stejné ale platí i na adresu Ostravy, která to během zápasu nevzdala a přitvrdila na servisu.“

Hosté:

Kateřina Zemanová (kapitánka TJ Ostrava): „Z naší strany to bylo strašně odevzdané utkání, až na třetí set, který jsme vyhrály. Takhle se vítězit nedá.“

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Dnes jsme nehráli dobře. Chtěli jsme hrát s větším nasazením a zatlačit soupeře servisem, což se nám nepovedlo v prvních dvou setech, povedlo se nám to až ve třetím setu. Pak jsme úplně nepochopitelně přestali hrát a trápili jsme se na příjmu. Musíme se z toho oklepat a jít dál.“

Popis utkání:

První set byl bitvou o každý balón až do koncovky. Ostrava sice v jeho úvodu vedla 4:6, pak ale domácí stav otočily a dlouho byly před Ostravou o tři body napřed (14:11, 16:13). Hostující volejbalistky sice skóre ještě srovnaly (17:17), následující dvě výměny však lépe vyšly Brnu (19:17) a Zdeněk Pommer bral time out. O vedení už královopolské volejbalistky ale Ostrava nepřipravila, a tak domácí i díky tvrdé smeči Agaty Skiby v závěru setu, vyhrály úvodní sadu 25:20.

Ve druhém dějství Brno vedlo do stavu 10:7, Ostrava se však vzápětí nemýlila v útoku ani na bloku a skóre bylo rázem na její straně (11:12). Sada se lámala při podání domácí Taylor Fricano, která svou sérii na servisu ozdobila i esem a zařídila Královu Poli vedení 18:14. Domácí už si pak vedení pohlídaly až do konce (25:22).

Královo Pole v následujícím setu rychle uteklo na 5:2, Ostrava ale při podání své kapitánky Kateřiny Zemanové okamžitě zareagovala (5:6) a vzápětí to byl hostující tým, kdo přebral otěže (6:11).  Domácí hráčky to nevzdaly a postupně srovnaly na 15:15. Srovnáno bylo ještě při 18:18, pak ale začaly úřadovat hostující a sadu dotáhly až k vítězství 22:25.

Ve čtvrtém setu nastoupila za stavu 3:1 na servis Agata Skiba a svým podáním a třemi esy Ostravě sadu notně zkomplikovala (11:3). Ostrava už byla na smazání tohoto bodového rozdílu krátká, a tak se po výhře 25:13 radovaly ze zisku tří extraligových bodů hráčky králova Pole.

Autor: Barbora Mertová

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018