29.4.2017

Překvapení na úvod finále, Olomouc vyhrála v Prostějově! K bronzu má blíž Ostrava

Po utkáních finálové fáze UNIQA extraligy mužů dnes odstartovala také závěrečná část tuzemské extraligy žen. Hned v úvodních duelech finále a boje o třetí místo jsme se dočkali překvapení v podobě triumfu Olomouce na hřišti favorizovaného Prostějova v rámci boje o titul. K bronzové medaili mají pak blíže hráčky Ostravy, které zdolaly Královo Pole jasně 3:0 na sety.

VK AGEL PROSTĚJOV – VK UP OLOMOUC

Hned úvodní duel finálové série UNIQA extraligy žen ČR 2016/17 přinesl krásnou, dramatickou a velmi hodnotnou podívanou. Olomoucké volejbalistky vytěžily z lepšího nástupu vedení o dvě sady, jež prostějovský celek následným vzepětím zlikvidoval. Rozhodující tiebreak však patřil hostujícímu ansámblu, který už potřetí v sezóně nejtěsnějším poměrem zdolal úřadující mistryně republiky a zahajovací souboj titulového střetávání získal pro sebe. Utkání číslo dvě se hraje na stejném místě v hale Sportcentra DDM hned v neděli 30. dubna zase od 17.00 hodin.

č.: 135 dne: 29.4.2017 v hod.: 17.00

VK AGEL Prostějov – VK UP Olomouc 2:3 (22:25, 26:28, 25:18, 25:22, 11:15)

Rozhodčí: Grabovský Z., Hudík M.

Počet diváků: 1000

Stav série: 0:1

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Emonts, Frigo, Rodriguez, Gambová, Herelová, Hindriksen, libero Kovářová. Střídaly: Tinklová, Nová, Casalis, Slavíková.

Hosté: Kubínová, Dedíková, Sajdová, Napolitano, Michalíková, Strušková, libero Sain. Střídaly: Košická, Dudová, Mifková, Andreeva.

Vyjádření:

Domácí:

Mareike Hindriksen (kapitánka VK AGEL Prostějov): „Po takhle prohraném utkání je těžké hodnotit. Daly jsme do něj hodně energie a strašně moc chtěly zvítězit, ale nepovedlo se nám zvládnout klíčové momenty, kdy jsme začaly příliš chybovat. Možná se projevilo, že nastupujeme bez dvou zraněných opor a nemáme tolik možností střídání. Přesto našemu výkonu holky, které naskočily z lavičky, dost pomohly. Podařilo se vyrovnat z 0:2 na 2:2, tím víc škoda je porážky. Zítra do toho ale půjdeme opět naplno, s maximální touhou. Tomuto týmu stále věřím a pokud zlepšíme některé činnosti v čele se servisem, uspějeme.“

Miroslav Čada (trenér VK AGEL Prostějov): „Byl to velký boj. Pro nás škoda, že jsme nevyužili euforii po vyrovnání z 0:2 na 2:2 na sety. Dotáhli jsme soupeře a šli psychicky přes něho, ale potom Olomouc uhrála jeden zázračný míč, čímž se to z naší strany zvrtlo. Ve vyrovnaném utkání zvítězili hosté zaslouženě, neboť udělali méně chyb než my. Nedá se říct, že by nás protivník v šestém vzájemném zápase tohoto ročníku něčím překvapil. Spíš se projevilo, v jaké pohodě kdo nastoupil. S čím vyrukujeme do druhého finálového střetnutí? Na tom se domluvíme v neděli ráno.“

Hosté:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „Dnešní utkání se podle mě dost podobalo finále Českého poháru. První dvě sady z naší strany krása, pak polevení a tiebreak jsme ovládly, tak jako tehdy v Olomouci. Myslím, že jsme předvedly opravdu velmi dobrý volejbal. Dál však musíme jít od zápasu k zápasu, neboť každý je a určitě bude hodně těžký. Každopádně v letošní sezóně rozhodně existuje šance porazit Prostějov i v celé sérii a dosáhnout svého snu, za kterým jdeme. Do zítřejšího střetnutí zase vyrazíme s maximálním nasazením, snad dopadne pro nás opět vítězně.“

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Do zápasu jsme vstoupili velice dobře, byli kvalitně připraveni. Dařilo se nám soupeře tlačit servisem a výborně bránit, což vedlo k vedení 2:0 na sety. Pak jsme trochu ztratili koncentraci, naopak Prostějov začal víc riskovat. Utkání se srovnalo, ale rozhodl náš mnohem lepší nástup do tiebreaku znamenající získání výrazného náskoku. Holky předvedly skvělý kolektivní výkon, jenže se hraje na tři vítězné zápasy a všechno je dál otevřené. My jsme dobře začali, teď jde o to i dobře pokračovat.“

Popis utkání:

Fanoušky zaplněné hlediště po slavnostním entrée v podobě státní hymny sledovalo mimořádně vyrovnaný úvod dlouho očekávaného střetnutí. Oba týmy neměly potíže s přihrávkou a jejich útok dominoval nad obranou, tím pádem se s železnou pravidelností ztrátovalo až do stavu 9:9. Teprve pak Herelová přitlačila servisem, domácí hráčky přidaly defenzivně a odskočily na 12:9. Leč vzápětí dobře zapodávala Michalíková, přišly prostějovské hrubky. A hosté čtyřbodovou šňůrou bleskově otočili (12:13). Navíc vékáčku přestalo fungovat zakončení, méně chybující i defenzivně úspěšnější výběr UP tím pádem ještě víc utekl (13:16). Při skóre 15:19 se zdálo být rozhodnuto, jenže Agelky zabraly okamžitým dotažením na rozdíl jediného bodu (18:19). Koncovku však umněji zvládl klidnější soupeř – 22:25.

Zahajovací dějství dost možná rozhodla vyšší schopnost Olomoučanek přetavit zvednuté míče v poli do bodů z následných kontrů. Totéž platilo i na startu druhé části a rozjeté úpéčko pokračovalo ve vítězném tlaku, zatímco některým Čadovým svěřenkám se vůbec nedařilo. Zmar Prostějova vyvrcholil po výpadku na příjmu proti plachtě Sajdové, Teplého parta byla v součtu s několika vítěznými bloky díky devítibodové šňůře z 3:4 na 3:13 (!) hodně na koni. Naopak hostitelky upadly do hluboké krize, kterou kouč řešil trojím střídáním. Teprve pak se jeho mančaft chytil a dokázal zastavit maximální pohodu rivala (5:15 – 10:15). Zdánlivě jasná sada tak byla rázem otevřená, pro změnu děvčata z hanácké metropole si najednou nemohla absolutně poradit s obrovským náporem favorita. Málo vídaný obrat na 18:17 poslal AGEL do výhody, zvlášť když poté zvýšil na 21:19. Napolitano a spol. ale prokázaly velkou psychickou odolnost, neboť se ani ztrátou výrazného náskoku nepoložily. A v dramatickém závěru se propracovaly ke čtyřem setbolům, z nichž ten poslední proměnily – 26:28.

Domácí volejbalistky stály u zdi, jejich naděje pro zbytek strhující bitvy spočívala jedině v otočení celého mače. A hned zkraje třetího pokračování na tom začaly pracovat, byť dvousetovým vedením povzbuzený kolektiv UP nehodlal pustit otěže (4:2 – 4:4). Ovšem vyburcovaná družina obhájkyň národních titulů brzy zavelela k ještě pronikavějšímu trháku, který v bouřlivé atmosféře podpořila i červená karta pro hostující lavičku za protesty. Vzápětí skvěle zaservírovala drtivým smečovaným podáním Casalis a světelná tabule náhle ukazovala 19:9! Rozhodnuto však nebylo, protože Košická oplatila podobnou mincí s účinnou platností vedoucí ke korekci na 20:15, o chvilku později 21:17. Větší zápletka se ale nekonala, finiš proběhl hladce – 25:18.

Díl číslo čtyři zprvu připomínal svou rovnocenností první sadu, než Agelky znova udeřily. Dařilo se jim vytvářet tlak servisem, potom dobře bránily i vcelku spolehlivě útočily. Takovým způsobem obrátily vývoj z 5:6 na 11:7 a mohly směřovat ke smazání manka dvou setů, leč v důležitém okamžiku místo toho úplně vypadly z konceptu. Rozhodila je kvalitním podáním Kubínová, šest bodů za sebou naprosto změnilo situaci (11:13). Olomoucké ženy viditelně získaly zpět ztracený tah, vrátily se k výborné hře a směřovaly k zápasovému triumfu (12:15). Soubor kapitánky Hindriksen však oživila dvě esa Casalis, jež otevřela dveře k nové otáčce z 13:16 na 17:16. Infarktovým zvratům tím sice nebyl konec (20:18, 20:21), jenže ten poslední vystřihly zkoncentrované bojovnice v bílých dresech – 25:22.

Šlo se tedy do rozhodujícího tiebreaku, ve kterém lepší odpich zvládly Teplého svěřenky (0:2, 2:2 - 2:4). Čadovu skvadru srážely dolů laciné minely vlastní provenience, zatímco sokyně těžily především z nezdolné obrany. Za stavu 3:7 se zdálo, že není co řešit, a navzdory dílčímu snížení na 5:7 skutečně nebylo. Mentálně-herní silou hýřící úpéčko bryskně přidalo pět bodů za sebou (5:12), i přes klopýtání při mečbolech bezpečně opanovalo zkrácený set a urvalo rovněž celý první duel – 11:15 a 2:3!

Autor: Marek Sonnevend

TJ OSTRAVA - VK KRÁLOVO POLE

Dnešní soupeři se spolu utkali hned v 1. kole nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy žen a nyní spolu soutěž ukončí bojem o bronzové medaile. Domácí jsou mírnými favority, protože jdou do série hrané na dva vítězné zápasy z 3. místa, hosté z pátého a v letošní sezóně Brno 3x porazili a jen jednou prohráli.

č.: 136 dne: 29. 4. 2016 v hod.: 17:00

TJ Ostrava -  VK Královo Pole 3:0 (25:12, 25:22, 25:18)

Rozhodčí: Renčín K./Kovář V./Capáková K./Petrovský P.

Počet diváků: 400

Stav série: 1:0

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Válková, Zedníková, Zemanová, Diatková, Kojdová, Nachmilnerová, libero: Červenková. Střídaly: Součková, Čuboňová, Toufarová.

Hosté: Brown, Koseková, Salanciová, Potts, Měrková, Mikelová, libera: Doležalová, Vaňková. Střídaly: Kopáčová, Viggars, Tesařová, Suchá.

Vyjádření:

Domácí:

Iva Nachmilnerová (kapitánka TJ Ostrava): „Důležité domácí vítězství bez ztráty setu. Výborně zahrála Diatková, kterou chválím a samozřejmě děkuji celému týmu za předvedený výkon.“  

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „My jsme předvedli koncentrovaný výkon, byli jsme agresivní a dobře jsme bránili. Jdeme si za svým cílem, holky chválím. Budeme chtít sérii ukončit v Brně. Byli jsme komplexnější po celý zápas ve skupinových a týmových činnostech.“

Hosté:

Vendula Měrková (kapitánka VK Královo Pole): „Dnes nás potrápila naše bývalá spoluhráčka Diatková. Nebyly jsme schopny Ostravu ubránit a dělaly jsme velké množství chyb. Soupeři jsme nemohly konkurovat.“

Marek Rojko (trenér VK Královo Pole): „Ostrava potvrdila výkonnostní rozdíl, my jsme na tom sice poslední týden pracovali, ale statisticky je naše chybovost katastrofální, my 16 chyb, Ostrava 2. Důležité je nabít se na domácí zápas. My to samozřejmě nevzdáme a doma určitě zabojujeme a pokusíme se ten výkonnostní rozdíl minimalizovat. 

Popis utkání:

Přestože se musely ostravské hráčky vyrovnat s tím, že nestačily na Olomouc v boji o postup do finále, vstoupily do dnešního duelu sebevědomě. Vedení se ujaly hned v úvodu 1. setu a soupeřkám přenechaly jen roli sparingpartnera (7:2, 8:3). Trenér Rojko se pokusil za stavu 11:5 své svěřenky uklidnit oddechovým časem, ale taktický tah se minul účinkem, a domácí dál zvyšovali svůj náskok. Následoval další time hostů (15:6), na který hráčky Brna navázaly třemi body v řadě (15:9). Jejich sérii ovšem přerušil timem domácí kouč a po návratu do hry povolily Ostravanky Brňankám až do konce setu jen 3 další body (16:9, 18:11, 19:12).

Hráčky KP Brno se v přestávce mezi sety dokázaly zklidnit a ve druhém setu byly domácím vyrovnanějším soupeřem. První body setu patřily právě jim (1:3, 3:5). Domácí však nehodlali zápas příliš dramatizovat a tak brzy srovnali (5:5) a po krátkém vedení hostí (5:7) znovu (7:7). Pak Brňanky začaly domácím odskakovat (7:8, 9:10, 10:12). Za stavu 11:14 si vyžádal time trenér Pommer, ale ostravská děvčata ani pak nedokázala své soupeřky připravit o vedení (11:15, 14:16, 16:18). Za delší konec provazu začala Ostrava tahat teprve po té, co dokázala otočit z 18:19 na 20:19. Jejich nástup soupeřky včas nepodchytily a nezastavil je ani time trenéra hostí (20:19). Set byl dramatický až do konce, protože Brňanky nakonec přece jen dokázaly srovnat na 22:22. Koncovka ovšem patřila domácím i díky servisu Zemanové a dobré hře v obraně.

Ve třetím setu si domácí lépe pohlídali vstup do hry, ale hosté jim, ve vidině možnosti prodloužit utkání, nic neodpustili (4:3, 4:6, 5:8, 8:10). Za stavu 8:11 přerušil nástup Brňanek domácí kouč a ostravské hráčky po něm nejprve snížily náskok hostí a pak otočily vývoj setu na svou stranu (15:13). Servírující Diatková se nenechala rozhodit ani oddechovým časem hostí a také druhý technický time zastihl domácí ve vedení (16:14). Brňanky se pak až do konce setu jen pokoušely dotáhnout, což se jim nepodařilo (18:15, 21:16, 23:17). Body za vítězství tedy zůstaly v Ostravě.

Autor: Miloš Matula

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018