27.7.2019

Přestupový kolotoč v týmech ženské extraligy

Už zanedlouho se extraligové týmy žen začnou připravovat na další ročník naší nejvyšší soutěže. V mnoha týmech došlo před nadcházející sezónou 2019/20 k výrazným obměnám a tak vám přinášíme přehled dosud zveřejněných změn, a to nejen hráčských.

Mistrovská Olomouc se bude muset vypořádat hned s odchodem několika opor. Svou kariéru ukončila velezkušená Jana Napolitano-Šenková, stejně tak jako Nikol Sokolová. Do Polska (Bielsko-Biala) odchází reprezentantka Andrea Kossányiová, Darina Košická následuje svého partnera (fotbalista Lukáš Kalvach) do Plzně. K tomu se ještě dvě hráčky podrobily operaci – Veronika Strušková (koleno) a Monika Dedíková (záda – u ní visí ještě otazník, kdy a jestli se vůbec vrátí na palubovku). Vedení olomouckých vysokoškolaček se tak muselo činit s doplněním týmu a tak na smeč přichází z izraelského Hapoel Kyriat Ata Ganna Burbelyuk (UKR) a Anastasiya Kazachenka z běloruského Zhemchuzhina Polessia, na blok z Prostějova Veronika Bezhandolska (BUL), ze Šternberka se do Olomouce přesouvá mladá smečařka Michaela Ambrožová.

K velkým změnám, nejen hráčským, došlo i v Prostějově. Po dvanácti letech opouští pozici klubového manažera Petr Goga a na odchodu je také asistent trenéra Lukáš Miček. Z hráček už v prostějovském dresu neuvidíme Helenu Horkou (těhotenství), Veroniku Bezhandolskou (Olomouc), Evu Rutarovou (Liberec), Marii Kozubíkovou, za svobodna Toufarovou (Volley Lugano - Švýcarsko), Lucii Poláškovou (VK Brno), Nicole Šmídovou (Šternberk), Petru Kojdovou. Nejasná situace je okolo Gabriely Kozmik, která má dlouhodobé problémy s ramenem a uvažuje o konci kariéry. Novými tvářemi budou hráčky z Bratislavy – blokařka Nikola Stümpelová ze Strabagu a smečařka Karolína Fričová ze Slávie EU. Z Králova Pole přichází univerzálka Gabriela Kopáčová, z Českých Budějovic mladá Lenka Knorová (smečařka, příp. univerzálka), na pozici druhé nahrávačky zůstává vlastní odchovankyně Klára Dvořáčková. Do přípravy, tzv. na zkoušku (try-out), se zapojí ještě dvě blokařky, jejichž jména zatím vedení klubu tají.

V dresu Dukly Liberec už nenajdeme Lauru Holubcovou, Markétu Veselou a Slovenky Lucii Mikšíkovou a na mateřské povinnosti připravující se Nikol Pištělákovou. Družstvo však posílí dvě české reprezentantky – smečařka Eva Svobodová z Přerova a blokařka Eva Rutarová z Prostějova, dále americká smečařka Casey Castillo z University of Hawai (možná alternativa za nejvíce bodující hráčku Dukly uplynulého ročníku Pištělákovou) a hráčský kádr bude doplněn „z vlastní líhně“ juniorskou blokařkou Karolínou Bartošovou a smečařkou kadetek Lucií Šulcovou.

Pražský Olymp bude mít nové nahrávačské duo. Místo odcházejících reprezentantek, Pavly Šmídové (Polsko - Bielsko-Biala) a Kateřiny Valkové (Německo -Suhl), klub angažoval po nevydařené sezóně v Rumunsku (Alba-Blaj) Lucii Smutnou (vrací se po sedmi letech na palubovky české extraligy) a z bratislavského Strabagu reprezentantku Slovenska, Lenku Ovečkovou. Ze stejného oddílu přichází „tvrdit muziku“ Olympu ukrajinská reprezentační smečařka Karyna Denysová. Pražský tým naopak opouští trenér Martin Hroch a blokařka Kristýna Vojíková, oba míří do francouzského Quimperu.

VK Brno alias Šelmy povede do dalšího ročníku extraligy nově trenér Ondřej Boula. Na post smečařky přichází z Prostějova Lucie Polášková, z Ostravy klub „ulovil“ univerzálku Terezu Diatkovou a blokařky doplní plzeňská Adéla Benediktová. V týmu už neuvidíme Miladu Bergrovou (dříve Spalovou), která definitivně uzavřela hráčskou kariéru, a do Ostravy odcházející nahrávačku Annu Pospíšilovou.

V Přerově bychom základní sestavu uplynulého ročníku marně hledali. Kapitánka Eva Svobodvá zamířila do Liberce, Vendula Měrková do Quimperu (FRA), Magdaléna Jehlářová bude studovat v USA, dále nebudou pokračovat ani Američanky Megan Vander Meer a Arianna Person a Běloruska Katsiaryna Shapaval, nad Lenkou Kohoutovou stále visí otazník. Tým doplní vlastní odchovankyně a Sandra Kotlabová ze Šternberku, další posily se hledají v zámoří.

Tým Králova Pole opouští blokařka Klára Vyklická (VC Wiesbaden), americká univerzálka Taylor Fricano (Pfeffingen), polská smečařka Agata Skiba (Gliwice) a univerzálka Gabriela Kopáčová (Prostějov). Jedinou novou tváří, kterou klub zatím představil, je trenér Matúš Kalný. Úspěšný slovenský trenér působil v klubech v Německu, Rakousku, Švýcarsku, ale i u německých mládežnických reprezentací, např. loni ve Zlíně na ME U18 dovedl svůj tým k titulu mistrů Evropy.

Strohé informace přicházejí zatím z Ostravy. Univerzálka Tereza Diatková odešla do Šelem, odkud se do ostravského týmu „přestěhovala“ nahrávačka Anna Pospíšilová.

Frýdku-Místku se složení týmu zatím „daří úspěšně tajit“.

Velká rošáda proběhla ve Šternberku. Trenérský tým posílí Lukáš Miček přicházející z Prostějova. Hráčskými posilami jsou americká smečařka Amanda Sifferlen ze švédského Degerforsu, další smečařka – Běloruska Aleksandra Karabinovich z Prešova, z Mazovie Varšava hned dvojice hráček – americká blokařka Olivia Loren Kofie a polská univerzálka Gabriela Mazur, hostovat z Prostějova bude nahrávačka Nicole Šmídová. V týmu už nebudou dále působit Michaela Ambrožová (Olomouc), Sandra Kotlabová (Přerov), Eva Hudyliová (zdravotní důvody), Lenka Oborná (bude trenérkou mládeže), Bára Oborná, Iva Kaňková, Caroline Godoi, Svitlana Shvanska, Anhelina Mircheva.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018