28.4.2018

Prostějovské volejbalistky slaví další titul, ale Olomouc nedala svou kůži lacino

Výborné výkony olomouckých volejbalistek udělaly drama z celého finále UNIQA volejbalové extraligy žen 2017/18 – a ze třetího utkání série především. Prostějovské ženy byly ve vlastní hale dlouho horší a prohrávaly 1:2 na sety, ale poté znovu prokázaly své skutečné kvality i schopnost obracet nepříznivě rozjeté zápasy. Opět se jim to přesvědčivě podařilo, díky čemuž ovládly sobotní duel 3:2 a rozhodující střetávání o zlato poměrem 3:0 na souboje. Mistrovský titul tedy patří zase VK Prostějov – již podesáté v řadě za sebou!

č.: 167    dne: 28. 4. 2018      v hod.: 17.00

VK Prostějov – VK UP Olomouc 3:2 (17:25, 25:18, 18:25, 25:13, 15:10)

Rozhodčí: Kovář V., Krtička J.

Počet diváků: 1 000

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Weiss, Emonts, Kozmík, Horká, Kossányiová, Herelová, libero Kovářová. Střídaly: Nová, Kozmík.

Hosté: Strušková, Kubínová, Košická, Čutuk, Orvošová, Michalíková, libero Sain. Střídaly: Sajdová, Napolitano, Dudová, Dedíková.

Vyjádření:

Domácí:

Kathleen Weiss (kapitánka VK Prostějov): „Dnes to bylo pro nás nejtěžší utkání ve finále, protože jsme od začátku nehrály vůbec dobře. V prvním i třetím setu byl náš výkon vyloženě špatný a plný zbytečných chyb, naopak soupeřky hrály dobře. Jako už mnohokrát v této sezóně jsme se však dokázaly hodně zlepšit a otočit nepříznivý vývoj. Zvlášť za dnešní obrat jsem na celý tým hrdá, zároveň cítím i velké štěstí. Máme titul!“

Miroslav Čada (trenér VK Prostějov): „Máme za sebou hrozně těžký zápas, určitě nejnáročnější v celé sérii. Vstoupili jsme do něj špatně především vinou podání a Olomouc chytila svou šanci, úspěšně pokračovala v úporné obraně. Využívala našich hrubek, kterých jsme v úvodní a třetí sadě nasekali extrémně moc. Potom jsme museli jít až na krev, abychom nepříznivý stav 1:2 otočili, což se podařilo zlepšením všech činností v čele s útokem, v němž jsme soupeře v každém vzájemném souboji trochu převyšovali. A v kritické chvíli se znova projevily jak zkušenosti našich ostřílených opor, tak herní i psychická síla tohoto výborného mančaftu.“

Hosté:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „Dnešní zápas byl jako na houpačce, každý set tahal někdo jiný. A tiebreak už je o štěstí, projevila se i kvalita Prostějova. Musím mu pogratulovat k dalšímu ligovému prvenství. V úvodní a třetí sadě jsme využily spousty chyb domácích hráček, které kupily chybu na chybu. Potom však zapnuly naplno, hlavně Helča Horká. A chybovat přestaly, což rozhodlo.“

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „První čtyři sady probíhaly jako na houpačce. Komu se zrovna dařilo víc na servisu, ten hodně bodoval a měl navrch. Pro nás bylo kvalitní podání podmínkou úspěchu, neboť Prostějov má velmi kvalitní mančaft se špičkovou nahrávačkou a pokud si dobře přihraje, brání se jeho následné útoky hrozně špatně. Což se projevilo od čtvrtého setu až do konce střetnutí. Chyběla nám tam rovněž větší poctivost v obraně a asi i síly, které holkám postupně docházely. Navzdory porážce jak dnes, tak v celém finále chci ale tým pochválit za skvělé výkony, favoritovi jsme díky nim byli hodně důstojným protivníkem.“

Popis utkání:

Stejně jako v úvodním vzájemném střetnutí se favoritky nechaly zaskočit výborným nástupem soupeřek. Ty je zatlačily servisem, méně kvalitní útoky dokázaly ubránit a samy využívaly slabší prostějovské defenzivy k opakovanému bodování. Tím pádem svítil na ukazateli za několik minut hrozivý stav 3:9. Ze špatného začátku se však vékáčko zvedlo, aby zkvalitněním všech činností poměrně rychle dotáhlo na 9:11. Leč vzápětí přišly další nevynucené chyby i nepřesnosti domácích plejerek, hlavně zakončení jim hodně haprovalo. Naopak hostující tým držel vysoký standard a čtyřbodovou sérií odskočil na rozhodující rozdíl (12:14 – 12:18), zahajovací dějství měl až do konce bezpečně pod kontrolou – 17:25.

Výkon obhájkyň titulu byl opravdu mizerný, potřebovaly jej radikálně zlepšit. Což se jim povedlo hned zkraje druhé části jak agresivnějším podáním, tak větším útočným využitím střeďaček (5:1, 9:4). Jenže trpělivé úpéčko dvakrát bleskově odpovědělo (6:4, 9:7) a průběh byl dál na vážkách. Nicméně Čadovy svěřenkyně stále zůstávaly vepředu, byť kazily dost servisů. Nahoře je držela zvyšovaná úspěšnost ofenzivy, no a když k tomu přidaly též jistotu v mezihře doplněnou o několik zákroků v poli či vítězných bloků, patřil jim od skóre 18:15 závěr setu jasným poměrem – 25:18.

Start třetího dílu se nesl ve znamení vyrovnanosti, než sebevědomí opětovně nabravší Olomoučanky třemi body za sebou šly do minitrháku (4:4 – 4:7). V téhle fázi duelu se mohl lámat chleba, tudíž Weiss a spol. dobře věděly, že si rivalky nesmí nechat utéct ještě víc. Dílčí úkol záhy splnily, dokonce zanedlouho otočily při účinném podání kapitánky ze 7:10 na 11:10. Místo nabrání pohody však vzápětí upadly do velké krize, když je na příjmu totálně rozhodila svou plachtou Kubínová. Po sedmibodové šňůře měl Teplého soubor najednou výrazný náskok 11:17 a směřoval k přiblížení se vítězství. Příliš chybující ženy VK nadějně zkorigovaly (13:19 – 16:19), aby finiš ovládly jednoznačně lepší děvčata UP – 18:25.

Šlo do tuhého a pokud chtěl Prostějov oslavit zlaté medaile na vlastní palubovce, musel dosavadní herní trápení hodit za sebe. A pořádně zabrat. To ve čtvrtém pokračování dramatu ukázkově předvedl, klíčový přitom byl drtivý nápor od stavu 6:5 k luxusnímu vedení 15:8. Tady domácí kolektiv nechával soka pod sebou komplexně špičkovou produkcí, naopak hostující ekipa náhle nestačila. Poté sice poměr sil zase vyrovnala, ovšem pouze chvilkově (15:10, 19:13). V koncovce totiž vékáčko nastolilo absolutní dominanci, na podání řádila Weiss – 25:13.

Šlo se tedy do rozhodujícího tiebreaku, jenž pro jeden tábor mohl znamenat radostné křepčení s trofejí nad hlavami a pro tábor druhý nečekané snížení série na zápasových 2:1. Psychickou výhodu měly papírově silnější hostitelky, jenže protivnice se obdivuhodně vzpamatovaly. A do nesmírně důležité zkrácené sady se odpíchly zdatněji (2:1 – 2:3, 3:5). Stěžejní význam měl okamžitý kontr party okolo tahounek Horké s Emonts na 7:6. Úřadující šampiónky země nakopl k závěrečné jízdě za mistrovským repete s magickou číslovkou 10 ve znaku, přičemž regionální konkurentky nedostaly už žádnou šanci – 15:10 a 3:2!

Hned následovalo předání cen pro oba sudí Vlastimila Kováře a Jindřicha Krtičku, vyhlášena byla také nejlepší hráčka celé finálové série Helena Horká. Pak už se předávaly stříbrné i zlaté medaile, stříkalo šampaňské. A předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta nakonec předal vítěznému družstvu trofej pro extraligové šampiónky. Respekt pro UP Olomouc! Vivat VK Prostějov!!!

 

Autor: Marek Sonnevend

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018