5.4.2019

Startuje i sokolské derby o účast v příštím ročníku UNIQA extraligy

V sobotu začíná baráž o účast v příštím ročníku nejvyšší volejbalové soutěže žen UNIQA volejbalové extralize žen 2019/20. Letošní extraligovou příslušnost bude hájit Sokol Šternberk proti vítězi 1. ligy 2018/19, Sokolu Dobřichovice. A co před sérií zápasů říkají trenéři - šternberský Jan Drešl a dobřichovický Jakub Koloušek?

 

Šternberk do poslední chvíle usiloval v zápasech s Frýdkem-Místkem o vyhnutí se baráže, nakonec se to nepovedlo, co rozhodlo?

Všechny zápasy s Frýdkem-Místkem byly vyrovnané s průběhem jako na houpačce. Rozhodovaly drobnosti, koncentrace a z naší strany zbytečné chyby na servisu v kombinaci s neplněním taktických pokynů.

Podařilo se dát družstvo po zklamání psychicky dohromady, jaká panuje teď nálada?

Řekl bych, že tým je psychicky v pohodě a naladěn na zápasy s Dobřichovicemi.

Jak probíhala příprava, dal se tým zdravotně do pořádku?

Měsíční pauza byla příliš dlouhá. Systém letošního ročníku soutěže je velmi nešťastný, ale aspoň máme dobrou vyhlídku na další sezonu, protože tento model se už nebude opakovat. Příprava na Dobřichovice probíhala běžným způsobem formou tréninkové přípravy. Holky také řešily své studijní záležitosti a zdravotně na tom bohužel nejsme o nic lépe. Nahrávačka Natálie Zemánková  stále řeší komplikace s výronem kotníku, které vznikly v prvním utkání série s Frýdkem-Místkem, blokařka Caroline Godoi si v přípravném zápase proti Olomouci při střetu s hráčkou v poli rovněž pochroumala nohu a musela být ošetřena v nemocnici. Vyhlídky na její návrat na palubovku do konce dubna byly podle lékařů mizivé, proto jsme se s Caroline dohodly na jejím předčasném odjezdu domů. Pozitivní je, že Viky Gogová po operaci achilovky v říjnu už začíná pomalu kondičně trénovat, avšak herně do baráže nezasáhne. Příležitost v baráži tak dostanou i některé kadetky  a juniorky, tak jak se nám už v průběhu sezónu pravidelně ukazovala v základu kádru kadetka Ema Kneiflová nebo v posledním domácím utkání nahrávačka Denisa Dosoudilová.

Jak vidíte vítěze 1. ligy, vašeho barážového soupeře?

Celek Dobřichovic má letos velice úspěšnou sezonu a 1. ligu vyhrál s přehledem. Dokonce postup do baráže slavil už několik kol před samotným koncem soutěže díky bodovému náskoku před soupeři. Kvalitu ukázal i v Českém poháru žen, kde nekompromisně vyřadil celek Králova Pole Brna a hodně potrápil Volejbal Přerov. Na samotné zápasy se těším, ale určitě to nebude procházka růžovou zahradou, protože oba týmy chtějí další sezónu hrát extraligu žen.

 

O vítězství Dobřichovic v 1. lize bylo jasno už několik kol před jejím koncem.

Vloni jsme přišli o prvenství v prvním kole s Madetou a prohráli jsme o bod v celé soutěži. Tato sezóna byla výjimečná v tom, že jsme měli a máme dost zranění, a přesto kdo nastoupil, tak ho tým přijal a fungoval s ním tak, že jsme vyhrávali. Nechci nikoho vyzdvihovat, u žen to nedělá dobrotu a to jsem poznal až teď (smích). Teď vážně: toto družstvo je spolu už druhou sezónu a musím holky pochválit, že jsou disciplinované. Hrajeme jiný volejbal než ostatní, hrajeme hodně středem (jako já ve své kariéře - smích) a myslím si, že hrajeme dost agresivně a byli jsme si vědomi svých kvalit. Kdekoliv jsme hráli, tak nás považovali za favority a my jsme to potvrdili. Prostě, i když jsme prohrávali, tak jsem si nepřipustil, že prohrajeme.

V letošní sezóně se vám už naskytla příležitost poměřit se s extraligovými týmy (Český pohár). Budou se zkušenosti z těchto utkání hodit i v baráži?

Určitě, vyřadili jsme KP a potrápili Přerov doma (kdy si myslím, že sporné rozhodnutí rozhodčího nám vzalo tie-break), takže s Štemberkem to může být velice vyrovnané. Na druhou stranu nás nikdo neznal a teď si myslím, že se na nás už určitě připraví a nepodcení nějaké Dobřichovice a to mě (nás) těší.

Jak je na tom tým zdravotně, jaká je nálada před baráží?

Dost špatně, celou sezónu máme vážná zranění: Gaba kotník, Anička vyhozený prst, Lůca záda, Jolča lýtko, Klárka koleno, Hádě kolenní vazy, Fomi koleno a ostatní nějaké psychické problémy a já celou nervovou soustavu „v kýblu“, je vše v pohodě (smích). A nálada? Měli jsme nějaké interní problémy, jak přistoupit k baráži, ale naštěstí jsem už 15 let vojákem AČR, tak nakonec musely dobrovolně souhlasit, že do toho půjdeme naplno. Objevil se totiž zajímavý sponzor, který by si přál extraligu v Dobřichovicích.

Co víte o Šternberku, co by na něj mělo platit?

Vím hodně a to díky bývalému spoluhráči a výbornému trenérovi Zdenkovi Pommerovi ml., který mně poskytl kompletní analýzu Štemberku, takže teoreticky jsme připravení, ale o tom to není, je to jenom o mých holkách a jejich hlavách. A co by mělo platit? To neřeknu, přečtou si to a změní to…smích

Program barážové série:

6. 4.  17:00 TJ Sokol Šternberk – TJ Sokol Dobřichovice

7. 4.  15:00 TJ Sokol Šternberk – TJ Sokol Dobřichovice

12. 4. 18:30 TJ Sokol Dobřichovice – TJ Sokol Šternberk

13. 4. 17:00  TJ Sokol Dobřichovice – TJ Sokol Šternberk

19. 4. 17:00 TJ Sokol Šternberk – TJ Sokol Dobřichovice

Série se hraje na tři vítězná utkání, vítěz si zajistí účast v příštím ročníku UNIQA volejbalové extraligy žen 2019/20.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018