23.3.2023

Své finalisty a zároveň také již účastníka baráže zná 1. liga žen

Svůj vrchol má před sebou naše druhá nejvyšší soutěž žen. Do finále se probojovalo podle očekávání béčko liberecké Dukly, které hraje pod sponzorským názvem Bižuterie Jablonec, a možná trochu překvapivě jeden z našich nejstarších ženských volejbalových klubů Tatran Střešovice.

Do play off 1. ligy žen se probojovalo osm týmů, kde po čtvrtfinálových zápasech postoupily do semifinále Tatran Střešovice, Bižuterie Jablonec, Hradec Králové a Prostějov B. Překvapením bylo vyřazení horkého favorita na celkové vítězství, jímž byly pod vedením Michala Palinka děvčata z Dobřichovic, na které si „vyšlápl“ možná trochu podceňovaný Hradec Králové. Semifinále se nedostalo do třetích rozhodujících zápasů. Jak Bižuterie Jablonec, tak i ikonický Tatran Střešovice zvládly oboje semifinálové boje na dva zápasy a čeká je finále.

Tatran si poradil s prostějovským béčkem a Bižuterie stejně tak s překvapením z Hradce Králové. „Naším cílem bylo „přežít“ základní skupinu a pak jsme šli zápas od zápasu. Tým, který se sešel je z našich odchovankyň a musím holky pochválit, jakou mají touhu po vítězství. Věřím, že tomu tak bude i ve finále, i když víme, že baráž máme jistou,“ říká první trenér Tatranu, bývalý extraligový hráč Vlasta Novotný. Je pravdou, že finále ztratí náboj utkání, které rozhodne o tom, kdo vyzve Šternberk v baráži o účast v příštím ročníku UNIQA extraligy. Ale chtějí vůbec Střešovice do extraligy? „Dobrá otázka,“ směje se Novotný. „Za mě bych holkám přál, aby si extraligu zkusily, ale to je otázka na vedení klubu. Je to o penězích a taky trochu o doplnění týmu, některé holky už chtějí končit, takže pokud bychom baráž uhráli, musíme trochu posílit. Nicméně si nemyslím, že by mezi spodkem extraligy a špičkou 1. ligy byl velký rozdíl, což ukázaly už loni Dobřichovice. Ale první nás čeká finále ligy a chceme silný Jablonec porazit,“ dodává volejbalový matador Novotný.

Prohrát finále určitě nebude chtít ani Jablonec, který je vlastně béčkem liberecké Dukly a tady si extraligová Dukla ohrává své budoucí potenciální hráčky. „Jsem rád, že jsme ve finále, ale pro nás je důležité, aby mladé hráčky výkonnostně rostly a připravovaly se na extraligu. Hodně dodáváme holky do reprezentací a některých extraligových týmů. Tím pádem hrajeme s širokým kádrem a zahrají si všechna děvčata," říká trenér Bižuterie Josef Smolka. Možná může trochu chybět motivace, když z důvodu účasti Dukly „A“ nemohou hrát baráž, nicméně vyhrát 1. ligu se určitě „počítá“. „Vyhrát 1. ligu by bylo fajn, protože právě tyto těžké zápasy holkám dávají hodně, ale pro nás je důležitější výkonnostní posun než výsledek. Se Střešovicemi se známe, protože jsme letos spolu hráli již, mám pocit, čtyři zápasy. Bude záležet, v jaké sestavě budeme hrát, protože už začíná v extralize play off a jak jsem říkal, některé hráčky jsou již v jejich kádrech na hostování," objasnil bývalý reprezentant.

Program zápasů o 1. a 3. místo 1. ligy žen:

pátek 24. března

  • 18:00 Tatran Střešovice – Bižuterie-SG
  • 18:00 Prostějov B – TJ Slavia Hradec Králové

sobota 25. března

  • 12:00 Prostějov B – TJ Slavia Hradec Králové
  • 17:00 Tatran Střešovice – Bižuterie-SG

pátek 31. března

  • 18:00 Bižuterie-SG – Tatran Střešovice

sobota 1. dubna

  • 14:00 Bižuterie-SG – Tatran Střešovice

 

Finále se hraje na tři vítězná utkání, série o 3. místo na dvě. V případě rovnosti výher po čtyřech, respektive dvou utkáních přijde na řadu „zlatý set“.

 

Autor: Jiří Carba, foto TJ Slavia Hradec Králové

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018