20.4.2018

V sobotu začínají boje o medaile ženské UNIQA Extraligy

Stejné dvojice jako v loňském roce budou bojovat o medaile UNIQA volejbalové extraligy žen 2017/18. Vloni se z titulu radoval Prostějov, stříbro patřilo Olomouci a bronz získalo Královo Pole. Jak tomu bude letos? V sobotu začne prvními zápasy finálová série play-off, hraná na tři vítězná utkání, ale i série o 3. místo, která se hraje na dvě vítězná utkání.

 

finále: VK Prostějov – VK UP Olomouc

Finále má očekávané obsazení. Oba týmy v letošní sezóně odehrály celkem pět vzájemných utkání - čtyři v rámci extraligy a jeden ve finále Českého poháru. Pokaždé se radoval suverén letošní sezóny z Prostějova: 3:1, 3:0, 3:2, 3:2, Český pohár 3:1.

VK PROSTĚJOV

Tým trenéra Miroslava Čady prochází letošní sezónou „jako nůž máslem“, doposud nepoznal chuť porážky. V semifinálové sérii porazil přesvědčivě Královo Pole 3:0 na zápasy. Semifinálovou sérii rozhodla vysoká kvalita našeho týmu, potvrdili jsme roli favorita. Dlouhou pauzu jsme využili ke kvalitnímu tréninku, bereme to jako fakt, který nemůžeme ovlivnit. Věříme, že to bude naše výhoda,“ říká prostějovský lodivod. Svého soupeře ve finále se obhájce loňského titulu dozvěděl až ve středu. „Náš soupeř UP Olomouc je od začátku ligy největším konkurentem, přesto jsme ho během soutěže vždy porazili,“ zkonstatoval trenér a jeho myšlenky míří dál. „Je to finále, vloni jsme hráli na pět zápasů, letos bychom chtěli rozhodnout dříve, věříme v naší kvalitu,“ nezříká se role favorita.

VK UP OLOMOUC

Olomoucké vysokoškolačky již potřetí za sebou budou bojovat ve finále s Prostějovem. Semifinálová série s Ostravou však pro ně nebyla jednoduchá. „Ostrava byla těžký protivník a jsme rádi, že se nám podařilo přes něj projít. Chtěli jsme semifinálovou sérii rozhodnout samozřejmě co nejdříve, ale nevyšly nám dva venkovní zápasy, kde jsme přitom v obou případech mohli uspět. Poprvé se nám to nepovedlo i vzhledem k různým okolnostem, druhý ostravský zápas jsme si prohráli sami,“ zhodnotil olomoucký trenér Jiří Teplý. Vzhledem k dlouhé semifinálové sérii tak Olomouc téměř hned „naskočí“ do finálových bojů. „Protivník měl daleko více času na přípravu i odpočinek, to je samozřejmě jeho plus. My bychom zase mohli být víc v zápasovém rytmu a po poslední výhře nad Ostravou třeba i v určitém laufu,“ uvažuje kouč a je si vědom síly protivníka: „Soupeř míří za desátým titulem a udělá určitě všechno pro to, aby na něj dosáhl. Prostějov je samozřejmě favoritem série, svou kvalitu prokazuje dlouhodobě i v této sezoně. Ve sportu je však všechno možné a my se pokusíme papírové předpoklady zvrátit. Budeme to ale mít určitě hodně těžké.“

o 3. místo: TJ Ostrava – VK KP Brno

Souboj o bronzové medaile je totožný jako v loni, kdy se „z placky“ radovaly brněnské volejbalistky. Letošní bilance vzájemných zápasů hovoří však pro Ostravu (3:1, 1:3, 3:1, 3:2).  Dá se tedy očekávat vyrovnaná bitva.

TJ OSTRAVA

Ostravské volejbalistky bojovaly s Olomoucí o postup do finále, nakonec rozhodoval až pátý zápas semifinálové série play-off. „Pokud bych měl najít důvod, tak by to možná byl zbytečně přehnaný respekt k soupeři, především v jeho domácím prostředí, kde nám chyběla větší bojovnost za nepříznivého stavu. Přitom jsme v domácích utkáních dokázali sehrát s Olomoucí velmi vyrovnané zápasy a přehrávali jsme je především v obraně. Ukrást Olomouci set se nám povedlo až v posledním zápase. Škoda, že se nám to nepodařilo i v předchozích utkáních,“ shrnul semifinálovou sérii ostravský trenér Zdeněk Pommer. Jestli je lepší krátká nebo dlouhá pauza před boji o medaili výhoda či nevýhoda nedokáže posoudit: „Nemyslím si, že by bylo možné jednoznačně říct, co je lepší… Herní praxe je vždy lepší než sebelepší trénink a my za sebou čerstvě máme pět opravdu těžkých zápasů.  Asi bychom se nezlobili za den či dva volna navíc na lepší regeneraci a přípravu, ale až nadcházející dny ukáží, zda nám krátká přestávka ublížila nebo ne. Věděli jsme, že to tak s ohledem na vývoj série bude, tak se s tím budeme muset poprat a především navázat na velmi kvalitní výkony celého týmu v domácím prostředí. Ještě je rozhodně o co hrát. Zápas o placku je pro nás obrovská motivace,“ a na adresu svého protivníka dodal: „Brno je soupeř, který si zaslouží náš respekt, určitě to nebude jednoduchá série, ale chceme uspět a uděláme pro to vše.“

VK KP BRNO

Královo pole bude chtít zopakovat loňský medailový úspěch. „Jsme dvě sezóny po sobě mezi špičkou extraligy a medaile je pro nás všechny důležitý motiv. V sobotu chceme hrát na půdě soupeře o vítězství. To je naše priorita. Jsme jeden tým, který chce sezónu zakončit ziskem bronzu a uděláme pro to všechno,“ avizuje Marek Rojko, trenér KP. Na rozdíl od Ostravy měl brněnský tým delší čas na přípravu. „Po semifinále, ve kterém se v realitě ukázalo, že nemáme na Prostějov, jsme si s družstvem sedli, vše rozebrali a potvrdili si, že náš cíl získat medaili je jediná a zásadní motivace pro tuto sezónu. V přípravě děláme maximum pro stabilizaci sportovní formy na poslední zápasy sezóny. Týden před prvním utkáním nám dává důležité informace o naší kvalitě a sebevědomí. Všechny naše hráčky navíc odehrály v sezóně i důležitá utkání a já věřím, že tato rotace nám na závěr sezóny umožní pomoci si pod tlakem a při nutnosti zasáhnout do sestavy,“ říká brněnský trenér. „Emoce, soudržnost a boj jsou tři základní aspekty, které musí fungovat na hřišti i v šatně. Poctivá příprava, taktika a atmosféra je cesta, kterou se musíme vydat. Každá hráčka i člen realizačního týmu do toho musí jít na 100 % a důvěřovat sobě i kolektivu. Na sérii o bronz se moc těším, protože závěry sezóny mají vždycky nejvyšší hodnotu,“ burcuje kouč Králova Pole.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018