20.2.2021

Volejbalistka a matematička Valková: studuje data a chce s Olomoucí titul

Možná bude jednou v research agentuře zkoumat trh nebo veřejné mínění či bádat nad umělou inteligencí. Kateřina Valková studuje aplikovanou matematiku na Univerzitě Palackého v Olomouci a současně zvládá táhnout VK UP Olomouc k úspěchům. S týmem se skvěle prezentovala v Champions League, vyhrála domácí pohár a v základní části UNIQA volejbalové extraligy žen 2020/21 bojuje o příčky nejvyšší. „O matematice se tolik se spoluhráčky nebavím, ale důležité je, že si hodně dobře rozumíme. Chceme titul,“ říká reprezentační nahrávačka Valková.

Olomouc vybudoval před sezonou celkem nový tým, jak jste si za tu sezonu sedly se spoluhráčkami?
Máme skvělou partu, zapadly velmi dobře jak cizinky, tak nové hráčky. Rozumíme si jak mimo hřiště, tak na něm. Musím zaklepat, měla jsem zatím štěstí na dobré kolektivy. V současné době je to velmi důležité, protože se vidíme každý den a v rámci bubliny je to asi jedna z mála komunikací s okolním světem. Kdyby tým nefungoval, jak by měl, tak je to velmi náročné na psychiku.

A co spolu třeba nejvíce řešíte? Zaznamenal jsem, že třeba Finka Krista Michaela Bjerregärd Madsen má ráda módu…
Musím říci, že úplně všechno. Jsme druhou rodinou, hodně často se bavíme a probíráme různé věci.

A jak se líbí zahraničním hráčkám v České republice?
Tak Španělka Maria Mosegui byla z toho překvapená, hlavně z té zimy. Je těžké to porovnávat, holky toho moc vidět nemohly. Byly se podívat v Praze… Obecně se jim tady líbí, ale nemohly se samozřejmě někam dostat.

V minulé sezoně jste hrála v Německu - jaký byl návrat zpátky do UNIQA extraligy? Můžete srovnat úrovně s domácí extraligou?
Když bych německou ligu brala komplexně, tak je tam malinko vyšší úroveň. Já jsem byla po operaci, tak jsem byla velmi ráda, že jsem naskočila na hřiště. Dva roky zpátky jsem si přetrhla křížový vaz, nejprve jsme to řešili konzervativně bez operace. Jenže v minulé sezoně na podzim jsem udělala jeden špatný pohyb a koleno jsem si vyhodila. Proto bylo lepší, aby se to operovalo. Na operaci jsem byla v prosinci roku 2019.

Jaký byl návrat poté?
Musím poděkovat svazu, že jsem měla domluvenou rehabilitaci v Centru pohybové medicíny pana Koláře. Čekalo mě hodně cvičení doma, čímž mi paradoxně pandemie trochu pomohla, protože od března stejně nebylo moc co dělat. Soustředila jsem se na rehabilitaci. To, že jsem mohla hrát pak naplno v červnu, tak všechny překvapilo. Prognózy byly na rok si dát pauzu. Je to ale naštěstí individuální. Teď musím zaklepat, že mi nic netrápí.

Vy jste si v této sezoně poprvé zahrála Champions League, jaká to byla zkušenost?
Pro všechny velký zážitek. Ještě jsme vyfasovaly ve skupině samé velkokluby a ověřily jsme si, že s nimi můžeme hrát. Škoda, že jsme hrály bez diváků. Navíc to sklidilo velkou pozornost, protože v tu dobu se nic nehrálo. Byla jsem překvapená na ohlasy, hodně lidí nám psalo, že se dívali.

Překvapila vás něčím ta úroveň a elitní týmy?
Viděli jsme na videu, jak hrají. Jsou tam hráčky, které umí. Potvrdily, proč jsou nejlepšími kluby na světě. V Itálii byly z nás všichni překvapení, protože jsme před těmito duely trénovaly jenom dva týdny. Předvedly jsme dobré výkony, bojovné a s nadšením.

Jak jste spokojená s vašimi letošními výkony?
Vcelku se nám daří jako týmu, což se odráží v individuálních výkonech. Nikdy nebudu pořádně spokojená, ale v globálu je to zatím dobré.

A co bude klíčové k tomu, abyste vybojovaly titul?
Hlavně to, abychom vydržely zdravotně a pak už to bude jen o tom, abychom předvedly nejdůležitější výkon v těch nejlepších zápasech.

Ve statistice extraligových hráček jste mezi nahrávačkami na pátém místě s více než 42 procentuální úspěšností na nahrávce. Jaký je tohle pro vás relevantní údaj?
Tahle statistika zkresluje, nedávám jí takový důraz. Navíc se to těžko hodnotí, protože se může jednat o dobrou nahrávku, ale smečařce se nepovede dobrý útok. Nedá se to takto zcela vytrhnout.

Jak moc se díváte na data?
Je to dobrý po zápase se podívat na úspěšnost, třeba smečařek. Aplikace jsou do nějaké míry v pohodě, dají vám přehled o hráči, ale už se tam samozřejmě nezohledňuje jeho chování v kolektivu, což je také velmi zásadní faktor.

Stává se, že když se smečařkám nedaří, tak se vymlouvají na nahrávačky?
Tak samozřejmě řešíme se smečařkami, jak to bylo, ale je nutný zásah také trenéra, tedy ze třetí strany. Takové komunikace ale neprobíhají určitě ve zlým.

Vy musíte hodně využívat periferní vidění, abyste dala dobrou nahrávku a zkontrolovala situaci u soupeřek. Jsou nějaké inovativní způsoby tréninků?
Nevím jestli inovátorský, ale v Německu jsme trénovaly třeba to, že jsme nahrávaly a na druhé straně nám asistent trenéra ukazoval na ceduli číslo. My jsme se před tou nahrávkou musely podívat, abychom nasimulovaly kontrolu blokařek.

Ještě k těm datům a statistikám – vy studujete aplikovanou matematiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pomáhá vám to nějak?
Moc nás ve sportu není s tímto zaměřením (směje se). Já si vybrala obor data science, kde se pracuje s hodně daty, baví mě to. Ale přiznám se, že jinak data ve volejbale tolik nesleduji, i když vím, že je to aktuální trend. Trenéři s daty pracují dost, což je dobře, tým to může posunout a dobře se připravit na soupeře.

Navíc v současné době se hodně mluví o tom, jakým způsobem se pracuje s daty v rámci pandemie. Jaký na to máte názor?
Je to dobrá otázka, máme na škole profesora, který na tom spolupracuje s vládou. Říká, že v současné době adekvátní data a podklady prostě nemáme. Pandemie je tu teprve rok. Navíc se to neměří všude stejně, je to složité z matematického hlediska. V současné době je bohužel hodně proměnných.

Kam byste se v rámci tohoto oboru chtěla posunout? Třeba v research agenturách?
Ano, i tohle je varianta nebo v tomto oboru jsou i neuronové sítě a umělá inteligence, což by mi zajímalo nejvíce. Teď možností je relativně dost na to, kolik je potřeba lidí.

Láká vás ještě beachvolejbal?
Neříkám, že ne. Teď mě baví šestky, ale třeba se změní priority v budoucnu. Člověk musí mít parťáka a pak finance. A je to příjemná varianta na léto, relax.

A co vás dál baví?
Jinak jsem závislá na knížkách. Čtu sci-fi, detektivky, psychotrilery, ale třeba také romantické knížky. Spíše než po žánru tak jdu po dobrých knížkách. Hrávala jsem tenis, badminton.

 

Autor: Jiří Uhlíř, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018