23.11.2018

Základní část volejbalové UNIQA extraligy žen vstupuje do své druhé poloviny

První polovina základní části UNIQA volejbalové extraligy žen 2018/19 je odehrána a v sobotu ženy rozehrají tu druhou, na jejímž konci bude pořadí družstev důležité pro další pokračování ve skupinách. Dosavadní průběh soutěže ukazuje, že až na malé výjimky, je extraliga oproti minulým rokům velice vyrovnaná. Zejména pak ve středu tabulky, kde každý získaný bod míchá s průběžným pořadím. A jak se týmům vedlo?

Pořadí po 1. polovině základní části extraligy:

  1. VK UP Olomouc
  2. VK Dukla Liberec
  3. VK Prostějov
  4. VK Brno
  5. VK Královo Pole
  6. PVK Olymp Praha
  7. TJ Sokol Frýdek-Místek
  8. Volejbal Přerov
  9. TJ Ostrava
  10. TJ Sokol Šternberk

Před začátkem extraligy byla Olomouc pasována do role favorita a tu jasně potvrzuje. Vzhledem k našemu postavení v tabulce a tomu, že jsme v lize ještě neprohráli, spokojeni v rámci možností jsme, což ale neznamená, že bychom měli usnout na vavřínech. Soutěž je výrazně vyrovnanější než dříve,“ zhodnotil olomoucký trenér Jiří Teplý. Výsledkově chceme navázat na první polovinu dlouhodobé části ligy s tím, že budeme dále pracovat na našem herním projevu a výkonnosti,“ dodal.

Výkony Dukly Liberec jsou pro někoho možná překvapením. Tým Libora Gálíka šlape, opírá se zejména o svou univerzálku Nikolu Pištělákovou, pouze v zápase s Olomoucí se neradoval z výhry a tak si průběžné druhé místo zaslouží.

Obhájce titulu Prostějov v létě prošel hráčskou přestavbou. „Nový tým“ bojuje, což je vidět i na třech vyhraných zápasech v tie-breaku a drží, zatím po prohrách s Olomoucí a Libercem, třetí příčku. „Naše výkony byly dost nevyrovnané, což jsme do určité míry předpokládali a potvrdilo se to. Některé zápasy jsme přesto měli zvládnout lépe. Celkově není naše postavení špatné, rozhodně však chceme výš,“ řekl trenér Lubomír Petráš.„V herním projevu stále máme nedostatky, na nichž průběžně pracujeme při trénincích. Naším cílem samozřejmě je zlepšovat svou výkonnost, což by mělo vést i k příznivějším výsledkům. Nechceme mít malé cíle a proto hodláme útočit na druhý Liberec, čemuž podřídíme všechno,“ připojil důrazně.

Nově vzniklé VK Brno se ze začátku soutěže sehrával. Pak však tým okolo zkušených hráček - Soni Novákové, Krsitýny Boulové, Markéty Chlumské, Terezy Matuszkové a nejvíce bodující hráčky soutěže Simony Janečkové, zabral a pěti výhrami v řadě se propracoval už na průběžné čtvrté místo.

Královo Pole se pohybuje v polovině průběžného pořadí. „Některé zápasy jsme zvládli líp a některé bohužel ne. Víme, kde jsou naše limity a na čem musíme zapracovat. Stále vidím prostor na zlepšení,“ sumarizuje trenér Tomáš Samsely, kterému se zamlouvá i novinka extraligy. „Pozitivně vnímám elektronický zápis. Je to určitě posun vpřed.“ Vpřed by se rád posunul i se svým družstvem.Musíme se soustředit na každý zápas, potvrdit vítězství z první poloviny extraligy a přidat nějaké body proti družstvům, kde jsme tahali za kratší konec,“ plánuje brněnský kouč.

Pražský Olymp také bojuje v nabitém středu tabulky. Tým se postupně sehrává s nahrávačkou Pavlou Šmídovou, která narychlo nahradila zraněnou Kateřinu Valkovou. Mladý tým zatím sráží nevyrovnané výkony, které pramení z jeho nezkušenosti. Nutno však dodat, že i favoritům umí tým trenéra Stanislava Mitáče někdy pořádně „zatopit“.

Nevyrovnané výkony trápí i Frýdek-Místek. I pro tým trenéra Jaroslava Vlka je každý bod v boji o střed tabulky „zlatý“.

Přerov by se dal charakterizovat jako tým, který nepředvádí špatné výkony, ale zisk potřebných bodů se mu vyhýbá. Pokud budou Zubřice pokračovat v dobrých výkonech, není pochyb o tom, že se další výhry dostaví a svěřenkyně Radima Vlčka budou stoupat pořadím.  

Plna očekávání po loňském bronzu byla před začátkem extraligy Ostrava. „Očekávání se bohužel zatím nenaplnilo, ale věřím, že se v tabulce posuneme výš, tento tým má určitě na víc než na momentálně deváté místo,“ hodnotí Zdeněk Pommer. Ostravské volejbalistky mají svém kontě pouze jednu výhru. „V druhé polovině základní části se musíme zlepšit, více pracovat na souhře celého družstva především v klíčových pasážích zápasů. Musíme přidat emoce a radost, a každá hráčka musí přidat, to je cesta, jak se posunout v tabulce,“ ví ostravský trenér.

Poslední příčku okupuje zatím Šternberk. S ohledem na stav a skladbu týmu se očekávání naplnila. Cíl je zachránit se, budeme na tom dál pracovat a pokusíme se družstvo ještě doplnit,“ řekl Vladimír Sirvoň, trenér sokolek. A nezůstalo jenom u slov. Nově v týmu můžeme vídat novou brazilskou posilu, blokařku Caroline Dias Godoi. „Budeme nadále bojovat, abychom se zachránili a nejlépe se dostali z barážových míst. To je náš cíl a jsme si zároveň vědomi své výchozí pozice,“ zní odhodlaně z úst šternberského trenéra.

Sobotní program 10. kola:

VK Dukla Liberec – VK  Královo Pole

Volejbal Přerov – TJ Sokol Šternberk

VK Prostějov – TJ Ostrava

VK UP Olomouc – PVK Olymp Praha

 

10. kolo uzavře ve čtvrtek dohrávka VK Brno – TJ Sokol Frýdek-Místek

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018