27.5.2020

Zanedlouho začnou reprezentační srazy i s brněnskými volejbalistkami

Práce s mládeží v Králově Poli nese své ovoce a reprezentačními pozvánkami se to jen hemží - ať už do seniorské reprezentace, juniorské či kadetské (Kamasová, Navrátilová, Pelikánová, Rožnovjáková).

Pozvánku do národního týmu žen dostal na začátku května královopolský trojlístek Daniela Digrinová, Květa Grabovská a Denisa Pavlíková. V A-týmu KP Brna s nimi trénují také Magda Bukovská, Ela Koulisiani a Radka Mokrá, které se pro změnu dostaly do nominace RD 2002. Společně s nimi navíc míří do této reprezentace ještě Eliška Pokorná. „Všechny tyhle holky jsou moc pracovité a je z nich cítit mladistvý elán a nadšení. Já doufám, že to bude jedna z věcí, na které budeme stavět v příští sezóně,“ zdůrazňuje nejzkušenější z nich, libero Digrinová a dodává spoustu dalších věcí ve společném rozhovoru se smečařkou Pavlíkovou a nahrávačkou Grabovskou. 

Kdy jste se dozvěděly, že jste součástí širšího reprezentačního výběru žen?

Daniela: Na začátku května mi napsala Denča, že je nominovaná do širšího výběru reprezentace, tak jsem za ni byla moc šťastná. Ještě větší radost mi udělalo, když mi zavolal manažer reprezentace a řekl, že jsme nominovány obě, navíc ještě s Květkou Grabovskou. 

Denisa: Vím to od začátku května. Byla jsem hrozně ráda, když jsem se to dozvěděla, ale mnohem víc šťastnější jsem za to, že jsou nominované i Dáda s Květkou. 

Květa: Dozvěděla jsem se to díky hovoru s panem Javůrkem skoro před třemi týdny. Radost mi to udělalo taky velkou, je to pro mě nova výzva a šance, které bych se ráda chytla.

Máte za sebou sezónu 2019/20, která nebyla jednoduchá. Velmi mladé družstvo fungovalo pod novým trenérem (Matúš Kalný) a vy jste celou sezónu bojovaly o co nejlepší pozici do play off. Pak přišel nečekaný, předčasný konec.

Daniela: Naše sezóna byla jako na houpačce. Situace v týmu byla občas komplikovaná, co se týkalo odchodů a zranění. Musely jsme se stále přizpůsobovat novým podmínkám a hledat různé varianty. Tým ale rozhodně sezónu nevzdával, a všechny to naopak posílilo. Mrzí mě, že jsme už nemohly předvést víc v play off.

Denisa: Ano, sezóna byla velice náročná a komplikovaná, nejvíce příprava a její začátek. Byly jsme sice mladé, ale měly jsme super kolektiv a vždy jsme bojovaly a ukázaly, že můžeme hrát s každým. Mrzí mě předčasné ukončení sezóny, protože na play off proti Šelmám i na finálový turnaj juniorek jsme se opravdu velmi těšily.

Květa: Sezóna rozhodně nebyla lehká. Musely jsme s novým trenérem téměř překopat náš dosavadní volejbal a pak ho postupně zlepšovat podle našich představ. Určitě máme před sebou ještě spoustu společné práce a přijde mi, že je to čím dál lepší.

Jaké reprezentační zkušenosti za sebou doposud máte?

Daniela: Já jsem byla už minulé léto nominována do širšího výběru reprezentace žen. Strávila jsem s družstvem dva týdny, a to pro mě byla zatím asi největší zkušenost. Předtím jsem si už ale prošla celou mládežnickou reprezentací od Lvíčat až po juniorky. Absolvovala jsem obě dvě kvalifikace na ME, kdy jsme si zahrály například proti italskému výběru. Byla jsem také na všech turnajích MEVZA i OHT, kde se nám dokonce ve finále podařilo porazit ruský výběr.

Denisa: Pro mě to bude s reprezentací žen premiéra. Ale byla jsem součástí reprezentace ročníku 2000/2001 a také 1999/1998, zahrála jsem si dohromady čtyři kvalifikace na ME. Také jsem byla na všech turnajích MEVZA a OHT, moc ráda na to vzpomínám.

Květa: Jsem stálá reprezentantka ročníku 2002. Naším největším úspěchem zatím bylo dostat se přes naši první kvaldu na Evropu. Na MEVZE jsme pravidelně na bedně. Velkým zážitkem byla taky naše účast v kvalifikaci společně s ročníkem 2000, kdy jsme si zahrály proti mistryním světa (Itálie; 1:3).

Co vás s reprezentací žen čeká a co u vás převládá? Těšíte se, máte respekt, obavy?

Daniela: Plány s reprezentací jsou zatím docela neurčité, jelikož se stále neví, jestli se bude konat kvalifikace na ME. Družstvo by se mělo poprvé sejít už 8. června, ale zatím beze mě a bez Denči. V té době budeme mít totiž před sebou poslední týden před maturitou. Samozřejmě jsem trošku nervózní, je to velká příležitost pracovat s tak zkušenými lidmi, ale jelikož jsem si to už minulý rok vyzkoušela, tak vím, že se nemusím ničeho bát.

Denisa: Jak říká Dáda, kvůli aktuální situaci ještě plán reprezentace není přesně daný. Nervozita a strach určitě přijdou, ale je to pro nás skvělá příležitost a na trénování s tak zkušenými lidmi se moc těším.

Květa: V mém případě s týmem 2002 ještě čekáme, jestli bude kvalifikace na ME juniorek. Hlavně záleží na trenérovi, jak dlouho by si nás chtěl ponechat v ženách. Převládá u mě spíše radost a těším se, samozřejmě jsem ale i trochu nervózní.

Jak už zmínila Daniela, společně s Denisou je čeká ještě jedna velká životní zkouška, a tou je maturita. Letos se vše kvůli pandemii koronaviru zkomplikovalo, termíny se posouvaly a dlouho jste byly v nejistotě, jak vůbec bude všechno probíhat. Jak zvládáte přípravu a hlásíte se na nějakou vysokou školu?

Daniela: Spousta lidí má pocit, že jsme teď v nejlepší situaci a máme spoustu času. Já to ale jako moc velkou výhodu nevidím. Je to jak říkáš, dlouho jsme nevěděly kdy, co a jak bude, a musely jsme se spoustu věcí naučit samotné. Písemné maturity budou 1. a 2. června a termín ústní zkoušky mám já naplánovaný na 16. června. Budu maturovat z češtiny, angličtiny, němčiny a biologie. Hned ten víkend navíc proběhnou přijímací zkoušky na VŠ. Chtěla bych se dostat na Pedagogickou fakultu a pokračovat tak ve studiu jazyků, což mě moc baví. Hlásím se i na Filozofickou a Přírodovědeckou fakultu, ale není to moje priorita. 

Denisa: Ano, měly jsme sice hodně času na učení, ale většinu věcí jsme se musely naučit samy, a to zrovna jednoduché není. Didaktické testy nás čekají už za týden 1. a 2. června a ústní část začíná 15. června. Já maturuju z češtiny, matiky, biologie a chemie. Hned 18. června mě pak čekají přijímačky na Fyzio a o víkendu na Přírodovědeckou fakultu. Dále jsem si dávala přihlášku na Chemickou fakultu, na kterou už jsem přijata. Kam chci ještě nevím, uvidím, jak to všechno dopadne.

Od 11. května KP Brno obnovilo svoje tréninky, jak momentálně probíhají?

Květa: Tréninky máme každý den. Už se k nám připojil i hlavní trenér, který s námi nemohl být od začátku. Pilujeme hlavně techniku a kondici.

Denisa: Je super být zase pohromadě a trénovat s holkama. Je vidět, že to všem hodně chybělo.

 

Autor: Barbora Mertová 

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Liliana / Paula (ESP) – Hermannová / Štochlová 2:1 (9:21, 21:13, 15:6)   Futures - Nuvali (PHI): Gottsu / Shoji...

 
Kvalifikace ME U18 2024

dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Česko – Srbsko 2:3 (25:17, 22:25, 22:25, 25:23, 10:15)   chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Dánsko 3:0 (25:22,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018