16.4.2018

TZ: ME ve volejbalu mužů do 18 let ovládlo Německo, český tým skončil na druhém místě

Mistrovství Evropy ve volejbalu mužů do 18 let (CEV U18 Volleyball European Championship Men) vyvrcholilo v neděli 15. dubna závěrečnými boji o konečná umístění. O příčky nejvyšší se bojovalo ve Zlíně a k veliké radosti domácích fanoušků se o titul mistrů Evropy ve finále utkala Česká republika s Německem. Čeští volejbalisté nakonec po prohře 0:3 na sety skončili stříbrní a ze zisku zlatých medailí se radoval německý tým. V souboji o třetí místo proti sobě ve zlínské hale Euronics nastoupilo Rusko a Itálie a pro bronz si výhrou 3:1 na sety dokráčeli italští reprezentanti.

Pro Českou republiku je po loňském prvenství na evropském šampionátu zisk stříbrných medailí dalším historickým úspěchem. Už postupem do semifinále si navíc český národní tým zajistil účast na mistrovství světa 2019 a světové olympiádě mládeže. „Do boje o zlato jsme se s kadety probojovali druhý rok po sobě, což je neskutečné. Letos to pro náš tým bylo oproti loňskému roku těžší v tom, že všichni opakovali, že bychom měli vyhrát,“ uvedl Jiří Zach, který si před šampionátem stanovil za cíl dostat se mezi osmičku nejlepších evropských družstev. „Hráčům bych vzkázal, že finále si mají příště víc užít. Bohužel si buď mysleli, že výsledek vyzní pro nás nebo měli příliš velký strach. Nešli do toho utkání tak, jako proti Italům. Ale neměli to vůbec lehké, protože není v tomhle věku ani trochu jednoduché hrát doma,“ dodal český národní kouč.

České kadety vedl jako kapitán Jiří Mikulenka: „Smutek z toho, že jsme si na zlato nesáhli, u nás bude jenom chvilku. Radost přetrvá navždy, protože jsme vicemistři Evropy a zahráli jsme si finále doma, což je splněný sen a já jsem si tohle nikdy v životě nedokázal představit. Z naší strany to byl hodně povedený turnaj,“ pochvaloval si Mikulenka výsledek svého týmu. Jeho dva spoluhráči se navíc dostali do ideální sestavy ME – Matouš Drahoňovský jako nejlepší smečař a Radek Baláž jako nejlepší blokař.

Šampionát probíhal současně ve Zlíně a slovenském Púchově, kde jednotlivé týmy odehrály zápasy základních skupin. Závěr mistrovství Evropy už hostila pouze Česká republika. „Jsem moc rád, že jsme do Zlína dokázali dostat víc diváků, než se přepodkládalo. Rozhodně se nám vyplatilo, že jsme svěřili pořádání šampionátu do jedné z tradičních bašt volejbalu, kterou Zlín bezesporu je,“ řekl předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta. Spokojený byl po skončení šampionátu také s výsledkem české reprezentace. „Naše umístění na tomto mistrovství Evropy potvrzuje, že je u nás z větší části dobře nastavená koncepce mládežnického volejbalu, protože se v mezinárodním měřítku můžeme rovnat s těmi nejlepšími. Pokud budeme hrát pravidelně do 8. místa a do toho budeme přidávat i takováto umístění v top čtyřce, tak je to skutečně dobrý signál, že s mládeží v chlapecké části pracujeme dobře,“ dodal Pakosta.

Organizaci šampionátu chválil po jeho skončení i Jiří Zach: „Musím opravdu hodně vyzdvihnout organizaci zdejšího turnaje, protože šlapala vskutku výborně. Škoda jen, že finále nebylo dramatičtější, protože ve Zlíně bylo plné hlediště,“ dodal český trenér.

Konečné pořadí mistrovství Evropy:

1. Německo

2. Česká republika

3. Itálie

4. Rusko

5. Bělorusko

6. Bulharsko

7. Belgie

8. Francie

9. Turecko

10. Ukrajina

11. Řecko

12. Slovensko

Ideální sestava ME:

Nejlepší smečař:

Matouš Drahoňovský (ČR)

Tommaso Stefani (ITA)

 

Nejlepší blokař:

Radek Baláž (ČR)

Maximilian Kersting (GER)

 

Nejlepší libero:

Ilia Fedorov (RUS)

 

Nejlepší nahávač:

Leonardo Ferrato (ITA)

 

Nejlepší univerzál:

Filip John (GER)

 

Nejužitečnější hráč turnaje:

Filip John (GER)

 

TZ ke stažení ZDE

Barbora Mertová        
mertova@cvf.cz
Press Officer MEU18 (Zlín)       
737 207 198                      

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018