8.1.2018

TZ: Snow-volejbal: Pod hlavičkou CEV vzniká nové odvětví volejbalu.

Snow-volejbal: Pod hlavičkou CEV vzniká nové odvětví volejbalu. Knoblochová v něm chce sbírat tituly! Před pěti lety postavili volejbaloví nadšenci poprvé v Rakousku kurt na sjezdovce a vzniklo zcela nové sportovní odvětví. Snow-volejbal si dokonce pod patronaci vzala Evropská volejbalová federace a ráda by ho zprofesionalizovala a dostala třeba i na zimní olympijské hry. Mezi členy pracovní skupiny, která má za úkol volejbal na sněhu rozvíjet, je česká hráčka Michaela Knoblochová. „Nebude se jednat o doplněk k bechvolejbalu, ale o regulérní sport. Myslím, že má před sebou velkou budoucnost,“ říká Knoblochová, která v tomto týdnu odjíždí na první turnaj do Turecka v rámci evropského seriálu CEV. A to společně s Annou Dostálovou.

Když vznikl volejbal na pláži, tak proč ne také na sněhu? Už několik let se hraje na vybraných sjezdovkách snow-volejbal. V loňském roce ovládla celý evropský seriál česká dvojice Michaela Knoblochová a Anna Dostálová. Letos se poprvé oficiálně odehraje domácí mistrovství České republiky (17. února ve Špindlerově mlýně) a mistrovství Evropy (23. – 25. března ve Flachau). „Abychom se mohly kvalifikovat na evropský šampionát, tak musíme ovládnout české mistrovství. Zatím to sice hraje méně párů, ale konkurence rozhodně není zanedbatelná,“ říká Knoblochová, která se současně věnuje beachvolejbalu.

S ním má volejbal na sněhu mnohé společné – stejné rozměry hřiště, míče, podobné oblečení. Pouze místo holých chodidel hráči obují neoprénové ponožky a kopačky. Hraje se na dva vítězné sety do 11 bodů. Specifickým prvkem tohoto odvětví je povrch. Sníh má jiné složení ráno a jiné odpoledne, kdy na něj svítí sluníčko. „Ve Slovinsku jsme hráli v mlze a při sněžení. Pohyb po sněhu je ale hodně zábavný. Můžete skákat a doklouzat se k míči. To na písku byste akorát zabředli,“ popisuje Knoblochová. Dále je snow-volejbal omezen i časem. Hráči se totiž musí dostat sjezdovkou dolů.

Sluková: Zůstáváme určitě na písku

Ani jako doplňkový sport nebere snow-volejbal elitní český beachvolejbalový pár Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou. „Když jsem zaslechla mínusové teploty, v jakých se hraje, tak mě zamrazilo. Mám však k tomu respekt, pohyb na sněhu mi totiž přijde v tomto jako nebezpečný. Možná si někdy volejbal na sněhu vyzkoušíme, ale soustředit se na něj nebudeme. Určitě zůstáváme na písku,“ dodává Markéta Nausch Sluková.

Pro Český volejbalový svaz je snow-volejbal zajímavou příležitostí, jak tento sport zpropagovat. „Díky němu můžeme volejbal ukázat na místech, kam bychom se běžně nedostali. Snaha CEV a posléze FIVB je z tohoto odvětví volejbalu vybudovat plnohodnotný sport, který bude mít svá pravidla a v budoucnu může pomýšlet na nominaci mezi olympijské sporty,“ upřesňuje Marek Pakosta, předseda ČVS.

V letošním roce se uskuteční celkem devět turnajů, například v Itálii, Rakousku, Turecku nebo ve Slovinsku. Vrcholem bude březnové mistrovství Evropy. „Rády bychom měly co nejvíce triumfů. Poté se vše vyhodnotí a řekneme si, jak tento sport ještě posunout. V současné době se hodně vyvíjí,“ dodává Knoblochová. 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018