24.7.2018

TZ: Výjimečná volejbalová generace cílí na olympijské hry a mistrovství světa

Historický úspěch pro český volejbal! Hráči do 20 let vybojovali v minulém týdnu v Holandsku a v Belgii stříbrné medaile na juniorském mistrovství Evropy. „Naši hoši nejeli na tento turnaj jako favorité, ale s ambicemi postoupit do semifinále a pokusit se hrát o medaile. Výsledek je úžasný a velkým příslibem do budoucna,“ hodnotil Marek Pakosta, předseda Českého volejbalu. Díky tomuto úspěchu se podívají také na juniorské mistrovství světa!!! Hráči by také měli tvořit hlavní část budoucí dospělé reprezentace.

 

Talentovaní Češi porazili v základní skupině domácí Holandsko, těsně prohráli s favorizovanými Němci, porazili nepříjemné Finy, dlouhány z Běloruska, Portugalsko a dostali se do semifinále. V něm přehráli po koncentrovaném výkonu Belgii 3:1 a ve finále mladí čeští volejbalisté vyzvali Rusko. Byl to boj o každý míč. Rozhodoval až pátý set, kde Češi nevyužili tři mečboly a nakonec se nejtěsnějším rozdílem ze zisku titulu radovali Rusové.

 

„Víme, že jsme byli strašně, strašně blízko celkovému vítězství. Jednotlivé sety se vyvíjely jako na houpačce podle příjmu podání. V lichých setech jsme byli lepší my, v sudých náš soupeř. V tiebreaku jsme až do stavu 7:9 stále dotahovali, ale po vyrovnání na 9:9 jsme začali ve skóre utíkat. Bohužel nám mečbol, který jsme měli na ruce, nestačil,“ hodnotil trenér Jan Svoboda. „Jsme zklamaní, protože blíž jsme snad ani být nemohli. Jako poražení se ale necítíme být.“

I tak se jedná o výjimečný výsledek nejen domácího volejbalu, ale celého kolektivního sportu v České republice. Stříbrnou medaili z této věkové kategorie dosud nikdo z volejbalu nepřivezl. Tahle parta navíc už vyhrála evropský šampionát v mladší kategorii a v příštím roce si zahraje mistrovství světa U21. Do turnaje se přitom kvalifikovaly pouze dvě země z Evropy. „Když si připomeneme letošní stříbro na mistrovství Evropy ve Zlíně, musíme konstatovat, že výchova mladých volejbalistů jde správným směrem. Trenéři seniorských reprezentací mají z čeho vybírat, což je skvělé,“ konstatoval Marek Pakosta, předseda Českého volejbalu.

A další cíle? Výhledově například také olympijské hry. To by však nejdříve musel český tým vybojovat velký úspěch mezi seniory, aby se vůbec do kvalifikace o olympiádu dostal. „Je to určitě jeden z našich cílů. Máme výjimečné hráče, což je zásluhou také našich skvělých trenérů. Už teď několik z nich budou hrát za dospělou reprezentaci. Budoucnost našeho sportu je zajištěna,“ doplnil Marek Pakosta.

TZ ke stažení ZDE

Zdroj: ČVS, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018