24.10.2018

První rok projektu „Naděje ČVS“ chlapci je minulostí a je čas…

Je čas…… ano to přesně vystihuje téma dnešního příspěvku. Celkem 5 kempů se uskutečnilo v rámci projektu a je tedy čas na hodnocení kladů či záporů.

Nejdříve dovolte několik čísel a základních informací:  

  • Celkem se prezentovalo 122 hráčů z celých Čech.
  • Všech kempů se zúčastnilo více než 30 různých trenérů a trenérek.
  • Celková částka potřebná na financování činila 600 000 Kč.
  • Spoluúčast rodičů činila 200 000 Kč.
  • Celkem se odpracovalo 20 tréninkových dní, což znamená 85 tréninkových hodin.
  • Na většině kempů byl přítomen i fyzioterapeut a hráčům se dostala základní informace jak pracovat se svým tělem.
  • Hlavními pořadateli byli Radek Ptáček (Kojetín) a Petr Šotola (Kolín), velký dík!!
  • Základní témata byla: odbití bagrem a příjem, smečařský úder, blok
  • Ke stálému kádru trenérů, kteří se zúčastnili většiny kempů patřili: Z. Haník – hlavní moderátor a trenér, J. Zach J. Svoboda, J. Moravčík, L. Šrámek. F. Malina, M. Šotola, R. Ptáček, R. Podola – všem velké díky!!!!

Co se povedlo

V mnoha ohledech mě celý projekt překvapil a to jednoznačně kladně. Z těch nejdůležitějších kladů bych rád zmínil tyto:

  • Naprosto bezproblémová spolupráce s oddíly napříč republikou.
  • Výborná spolupráce se zúčastněnými trenéry a trenérkami a jejich osobní nasazení na kempech – velký dík!!!
  • Výborná spolupráce se Zdeňkem Haníkem, jeho velké tréninkové nasazení a přínos pro celkové směřování projektu „Naděje ČVS“.
  • Velká účast hráčů. Kdybychom měli k dispozici větší kapacitu ubytování a tréninkových ploch, mohlo by se celého projektu zúčastnit až 150 hráčů.
  • Celkově se dle mého názoru podařilo zapojit dvě třetiny všech hráčů tohoto ročníku narození. To je samozřejmě jen odhad, který ale vychází z každoročních sledování počtu hráčů v Českém poháru a účasti hráčů při výběrech hráčů do Lvíčat.
  • Dobrá technická úroveň naprosté většiny hráčů.
  • Výborné nasazení hráčů samotných, ochota trénovat, podřídit se leckdy relativně monotónnímu způsobu trénování postaveném na drilu a v neposlední řadě vydržet vcelku velký objem trénování na kempu.
  • Zvětšila se moje a ne jen moje znalost o úrovni žáků tohoto věku. Je vytvořena kartotéka více než 130 hráčů. Jsou zachyceny jejich technické přednosti a chyby, známe jejich výšky a veškeré údaje potřebné k zahájení práce Lvíčat ročníku 2005.
  • Hráči, zvláště ti dobří, byli poprvé tvrdě konfrontováni s těmi nejlepším ve svém věkovém stupni.
  • Hráči samotní navázali celou řadu přátelství a poznání o jiných klubech, trenérech.
  • Účast hráčů i z malých neznámých oddílů.
  • Dobrovolná účast celé řady trenérů a ochota se podílet na realizaci.
  • Podařilo se udržet smysl celého projektu ve všech kempech. Základní myšlenka trénovat techniku na úkor hry samotné byl bezezbytku dodržen.
  • Žádný hráč nebyl z kempu odmítnut pro slabou úroveň, trénink se diferencioval v některých případech podle výšky (v tomto věku jsou výškové rozdíly velké) a ani v budoucnosti by neměl jít projekt cestou vybraných dětí, i když je  jasné, že na kempech byli aktivní ti, co chtějí.

Samozřejmě, že vedle kladů existují i zápory

Projekt neměl žádné zápory či problémy, pouze se ukázalo, co lze ještě zlepšit a jakým směrem se projekt má dále ubírat.

  • Projekt měl ve svém výstupu úkol zachytit hráče v době, kdy se tvoří jejich finální úroveň herních činností jednotlivce. Bohužel praxe ukázala, že dvě třetiny hráčů jsou již technicky velmi dobře vybaveni a vcelku samozřejmě, mají někteří technické chyby, které již bude velmi obtížné odstranit (např. krajní blok, práce ruky na smečařském úderu).  Tak trochu jsme si neuvědomili (hlavně v tomto případě já), že fenomén minivolejbalu se začíná projevovat. Hráči začínají jednoznačně pracovat dříve a většina hráčů má již za sebou v sedmé třídě více než 4 roky trénování.
  • Neúčast hráčů některých velkých tradičních klubů.
  • Problém realizačního týmu. Na kempech bylo velké množství hráčů ve věku, kdy se prostě musí o ně někdo starat. Z hlediska budoucí organizace kempů je nutno vytvořit stálý realizační tým a ten samozřejmě také odměňovat a dostat na kempy co největší počet hlavně začínajících trenérů.
  • V prvním roce trvání projektu se uskutečnily vždy dva kempy na Moravě a dva v Čechách. Toto rozdělení bylo důležité, aby dojezdové vzdálenosti nebyly velké. Hráči si dopravu platí z vlastních zdrojů. Většina hráčů se tedy zúčastnila maximálně dvou kempů. Ideální z hlediska cílů celého projektu je počet kempů 4. Tedy aby hráči absolvovali 16 tréninkových dnů a trenéři měli možnost obsáhnout základní oblasti tréninkového procesu a také mohli aktivně ovlivnit hráče samotné.

Jak dál v projektu „Naděje ČVS“

Na úvod této kapitoly je důležité, že všechna slova, která padla výše v textu, se plně vztahují pouze na chlapeckou složku ČVS. Děvčata jsou v jiné situaci, je jich více, mají jiné věkové stupně a jiné problémy.

Myšlenka Nadějí vznikla na základě výběru do Lvíčat ročníku narození 2003, kde jsem poprvé uplatnil myšlenku početných kempů a tlaku na technické dovednosti hráčů bez ohledu na jejich momentální výkonnost. Už tehdy se kempů zúčastnilo velké množství trenérů, kteří byli buď zvědaví, nebo měli ve výběru hráče, nebo je zajímali ostatní hráči konkurenčních klubů. Docela rychle mě napadla myšlenka, že při počtu hráčů, které má ČVS k dispozici v chlapcích v jednotlivých ročnících, můžeme pokrýt až tři čtvrtiny hráčů a naprostou většinu klubů a možná i trenérů starších žáků. Jsem na svazu již více než 10 let a spolu s mými kolegy a vedením ČVS jsme podnikli celou řadu pokusů jak ovlivnit úroveň trénování v jednotlivých klubech, které dotujeme.

Většina těch pokusů sklouzla jen po povrchu a v podstatě nic neovlivnila. Důvodů byla vždy celá řady a toto není místo pro vysvětlování. Projekt Naděje celou řadu toho, oč jsme tehdy uvažovali, splňuje:

  • Přináší v podobě způsobu trénování a organizování kempů ty nejlepší trenéry a postupy přímo až k hráči.
  • Účast v kempech pokryje více než tři čtvrtiny daného ročníku.
  • Umožnuje všem trenérům, kteří chtějí být aktivní, být opravdu aktivní.
  • Umožňuje konfrontaci trenérských názorů na různé způsoby trénování a provádění herních činností v celkově výborné atmosféře, kdy jsou k dispozici ti, co v trénování považujeme za kvalitní (trenéry deleguje metodický úsek ČVS) s ostatními a navíc při aktivní práci s hráči samotnými.
  • Umožňuje prostřednictvím zúčastněných trenérů a hráčů přinášet do klubů nové poznatky ze světa posilování, práce s tělem, práci s fyzioterapeuty.
  • Nepřímo pomáhá budoucím výběrům RD mládeže.
  • Zvyšuje kvalitu herních činností budoucích hráčů RD mládeže.
  • Přináší osvětu mezi rodiče, dává jim pocit, že o jejich děti se někdo plánovitě zajímá a to leckdy bez ohledu na jejich současnou výšku či dovednost.
  • Nabízí kvalitní tréninky pro hráče z malých klubů, nebo dokonce i dětem, kteří nejsou zapojeni do žádného oddílu.
  • Nemusíme nařizovat a kontrolovat, protože kvalitu ukážeme na kempech a úroveň jednotlivých klubů je na kempech velice lehce rozpoznatelná.
  • Podle přístupu jednotlivých klubů vůči projektu „Naděje“ je jednoznačně vidět i samotná aktivita klubu, dalo by se říci i vitalita toho kterého klubu.
  • To vše bude samozřejmě platit jen v případě, když celková úroveň kempů bude vysoká a bude přirozeně lákat hráče, trenéry, rodiče k účasti.

Rok 2019

Je to sice neskutečná fráze, ale v tomto případě se výborně hodí. Svět kolem nás se neustále mění a všichni jsme nuceni se tomu přizpůsobovat. Úplně stejné to je s koncepcí mládeže ČVS. Poslední tři roky nás možná mohou trochu uspokojit. Přišly úspěchy a celá řada opatření, která se udělala v minulosti na poli práce s mládeží, se ukázala jako správná a prozíravá. Jenže svět nestojí a ČVS se nechce znovu dostat do situace, kdy je problém postoupit na ME jakékoliv kategorie. Takže žádné odpočívání.

Dle mého názoru jsou ještě dvě oblasti práce s mládeží, které nemáme úplně dobře vyřešeny. Jednou oblastí je věková kategorie 20 až 23 let. Je to věk, kdy hráči jsou již v plné režii svých klubů, už je vcelku jasné, kdo má talent a kdo by mohl jednou pomoci seniorské reprezentaci. Volejbal je bohužel těžká hra s velkým důrazem na chybovost, stálost výkonu, herní zkušenost. Tím ve věku 20 až 23 let disponují jen Ti opravdu výjimeční, ti ostatní dobří musí ještě hodně pracovat. Kluby ne vždy mají možnost a schopnost toto hráčům poskytnout. Je věcí svazu přijít s řešením. Ovšem do této věkové kategorie mi nepřísluší zasahovat a tak ji opustím.

Druhá oblast je věková kategorie 10 let až 14 let. Této věkové kategorii předchází veleúspěšný projekt „Minivolejbal v barvách“, který zaktivizoval základnu, přilákal nové trenéry, udělal volejbal atraktivní a možná i konkurenceschopný na školách. Hráči, kteří opouští minivolejbal, již mají volejbalové základy a v tomto okamžiku by měl přijít nový projekt navazující na projekt Naděje ČVS. Projekt jsem zatím pracovně nazval:

Základní škola reprezentačního volejbalu

Tento projekt plně vychází z principů projektu Naděje ČVS, ale na rozdíl od něho se snaží pokrýt celou věkovou škálu hráčů od 10 let do 21 let. Užití slovního spojení základní škola má svou logiku. Základní škola připravuje na život v dospělosti a ČVS by chtěl připravit hráče na seniorskou reprezentaci, ale také je naučit se volejbalem bavit. Naučit je mít vztah ke sportu, ke svým spoluhráčům a kolegům. Nenárokujeme si tímto projektem, že připravíme ideálního hráče – člověka, ale to si nedává za cíl ani základní škola. Chceme ho „jen“ na ten život v dospělosti vybavit tím nejlepším, co umíme a známe v oblasti volejbalu.

Takže základní informace k projektu Základní škola reprezentačního volejbalu

  • Věkové stupně

-        10 až 11 let – Benjamínci – ročník 2007

-        12 až 13 let – Naděje – ročník 2006

-        14 až 16 let – Lvíčata – ročník 2005

-        16 až 18 let – Kadeti  - ročník 2003, 2001

-        19 až 21 let – Junioři – 1999, 2001

-        21 až 23 let -  RD do 23 let – 1999, 1997

  • Metodický úsek vytvoří volejbalový obsah jednotlivých stupňů Volejbalové ZŠ.
  • Od nejmladších k nejstarším se bude měnit základní smysl trénování, počínaje tlakem na kvalitu základních dovedností až po trénování hry v ročnících na konci ZŠ.
  • Počet jednotlivých kempů bude stanoven na základě výše poskytnutých dotací na celý projekt.
  • Ideální počet kempů je 4 na Moravě a 4 v Čechách v jednotlivých ročnících ZŠ.
  • Spoluúčast hráčů na kempech by se měla zvýšit na 400 Kč na den osobu (spoluúčast je zhruba polovina vynaložených nákladů na ubytování a stravování hráčů na kempech).
  • Bude vytvořen základní realizační tým pro ZŠ.
  • Metodický úsek bude řídit trenérské obsazení na jednotlivé kempy.
  • Účast krajů je vítána, samozřejmě za splnění podmínek výše zmíněných.
  • Projekt je otevřen všem hráčů, kteří se přihlásí a selekce na základě výkonnosti či somatotypu je nepřípustná. Jediné omezení je dáno kapacitou ubytování a efektivitou trénování (počet hráčů na jeden kurt).

 

Protože celý projekt byl zatím jen představen a čeká ho celá řada projednávání, jak na Správní radě a doufám i na Výboru ČVS, je předčasné analyzovat další podrobnosti. Důležité je, že ve dnech 29. 11. -  2. 12. 2018 se uskuteční v Mikulově pilotní kemp Benjamínků 2007. Chtěl bych pozvat pouze 24 - 28 hráčů daného ročníku, v tomto případě se přímo obrátím na oddíly a požádám je o hráče tohoto ročníku.

Na závěr bych jen chtěl vyzvat všechny, kteří mají nějaké připomínky, aby se přímo zúčastnili kempu a vše můžeme prodiskutovat přímo v akci.

 

Autor: Jiří Zach - svazový trenér ČVS chlapci

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018