18.12.2018

Blíží se nový mezinárodní turnaj Prague Volleyball Games. Vánoční Praha přivítá desítky družstev

Zatímco spousta hospodyněk měla plné ruce práce s cukrovím, bratři Léblové upekli na vánoční svátky první ročník mezinárodního turnaje Prague Volleyball Games 2018. Na termín od 27. do 29. prosince 2018 se přihlásilo 60 družstev, z nichž jsou některé týmy ze Slovenska, z Polska, Rakouska nebo Dánska. Turnaj je rozdělen do sedmi kategorií a celkový počet účastníků se pohybuje okolo osmi set.

Na turnaji budou startovat kromě domácích a zahraničních klubů i české reprezentační výběry, pro které je to podle slov trenérů vynikající prověrka na mezinárodní klání po Novém roce. „Tento termín nabízí vhodnou přípravu kadetkám, které po Novém roce pokračují ve svých soutěžích. Nyní je přípravou na soutěž MEVZA, která je kvalifikací na mistrovství Evropy do šestnácti let,“ objasňuje přínos Pražských volejbalových her pro své svěřenkyně trenér Stanislav Mitáč. „Očekávám zápasy proti týmům, které jsou z hlediska hry neznámou. Tedy soustředění se na vlastní hru,“ přidává se jeho žena a trenérka Jana Mitáčová.

Velký přísun zkušeností od PVG očekávají také trenéři zahraničních družstev. Slovenský kouč Marek Rojko, který dříve vedl například první ženský tým VK KP Brno, přijede do hlavního města České republiky s týmy kadetů a kadetek. „Obě družstva mají týden po turnaji v Praze kvalifikaci na mistrovství Evropy, proto jsou Prague Volleyball Games ideální přípravou na důležitou reprezentační akci." Turnaj ale není pouze reprezentační akcí. Mimo velkého množství českých klubů se přihlásil i značný počet družstev ze sousedního Polska. Slavný klub se sedmdesátiletou tradicí Jastrzebski Wegiel zviditelňuje ve světě zejména elitní tým mužů, který v uplynulé dekádě získal bronz v Lize mistrů a postoupil do finále evropského Challenge Cupu a klubového mistrovství světa. Na vysoké mezinárodní úrovni má ale polský velkoklub družstva ve všech věkových kategoriích, a patřičné jsou pak i jejich ambice. „Všechna naše družstva mají jediný cíl - vítězství,“ naznačil trenér Jaroslaw Kubiak ambice i pro český mezinárodní turnaj.

Mezi svátky se v české metropoli ukáží i hvězdy českého sportu nad vysokou sítí. „Pozice ambasadorky na tak velké události jako jsou Prague Volleyball Games je pro mě super. Je mi velkou ctí, že můžu být součástí této akce. Nejvíc mě přitahuje atmosféra, kterou si budu moct užívat jako divák, ale i děti zapálené do volejbalu. A taky si zavzpomínám na svoje mladá léta, “ nemůže se dočkat Andrea Kossányiová, smečařka národního výběru žen a VK UP Olomouc. Po jejím boku budou akci zaštiťovat univerzál liberecké Dukly Jan Štokr a smečař VK ČEZ Karlovarsko Lukáš Vašina.

Ambice do budoucna jsou pro volejbalové hry v Praze mnohem větší. Vzorem jsou florbalové a házenkářské turnaje, na které se přihlašuje až 600 týmů. Tomuto  počtu by se chtěli organizátoři v příštích letech minimálně přiblížit. „Já pevně věřím, že si soutěž najde důležité místo v kalendáři mládežnických akcí a stane se jedním z největších turnajů svého druhu v Evropě. Už nyní registrujeme velký zájem o ročník 2019,“ nastínil své plány ředitel turnaje Martin Lébl. Podle jeho slov láká turnaj nejen na konfrontaci s vrstevníky z cizích zemí, ale i na krásy vánoční Prahy.

 

Autor: Tomáš Horáček

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge - Saquarema (BRA)

Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 0:2 (16:21, 17:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018