26.9.2018

Mezinárodní mládežnický volejbalový turnaj hlásí svoji premiéru

Léta slyším z úst volejbalové rodiny, že nám chybí velký mládežnický turnaj, tak jako má florbal, basketbal nebo házená. Když jsem se pídil, kde je „zakopaný pes“, tak jsem dostal odpověď: buď se těžko hledá termín nebo nebude zájem. Ano, vždy když děláte něco nového nesete riziko, že to nevyjde nebo se to nepovede dle představ. Proto jsem s povděkem přivítal informaci, že letos v prosinci 2018 takový turnaj u nás bude. A protože každé dobré věci se musí pomoci, sešel jsem se s Martinem Léblem, bývalým reprezentantem a otcem této myšlenky, aby nám k tomuto jedinečnému turnaji řekl více.

Martine, jak dlouho jste o tomto projektu přemýšleli a kde jste hledali inspirace?

O takto velkém mládežnickém turnaji přemýšlíme již léta. Bylo nám jasné, že taková akce volejbalu chybí a protože se v pražském volejbalovém prostředí pohybujeme již dlouho, podařilo se nám najít termín a hlavně tým zapálených lidí, kteří mají zkušenosti s pořádáním mládežnických turnajů v Praze. A inspirace? To je jednoduché! Podobné turnaje má házená, basketbal i florbal a těmto sportům se podařilo postupem času z těchto turnajů udělat velkolepé akce, kde se hráči a hráčky v jednotlivých kategoriích mohou konfrontovat s vrstevníky ze zahraničí.

Jaký je přesný termín turnaje?

Samotný turnaj začne 27. 12. 2018 a finálová utkání budou k vidění 29. 12. 2018.

Je to vlastně nultý ročník, s jakými problémy se potýkáte nejvíc?

Nedá se říci problémy, jsou to spíš organizační věci. Třeba řešili jsme ubytování. Praha je většinou o vánočních svátcích plná, ale podařilo se. Možná překvapivě teď řešíme s týmy trochu obavu, že úroveň bude vysoká a oni si „nezahrají“. Ale musím všechny ujistit, že úroveň všech družstev se vyselektuje a zahraje si každý. Pro české týmy je to jedinečná příležitost, jak si zahrát se zahraničními družstvy a nemusí nikam jezdit.

Jaké kategorie budete obsazovat a kolik týmu by mohlo přijet celkem?

Byli bychom spokojeni, kdybychom v letošním ročníku měli kolem stovky týmů. Uvědomujeme si, že podobný mládežnický vánoční turnaj již léta organizují v Itálii, ale přesto v tento počet věříme. Kategorie jsou vypsány pro chlapce i dívky - U12, U14, U16, U19.

Máte už potvrzeny nějaké konkrétní týmy, ať již od nás nebo ze zahraničí?

Tak přihlášky se nám teprve scházejí, ale máme potvrzeny ligové výběry jak lvíčat, kadetů, tak i juniorů. Ze zahraničí máme potvrzeny dva týmy chlapců a dva týmy dívek U19 z Dánska. Ozvali se Němci, Rakušané, Poláci a s dalšími jsme v kontaktu.

Bez podpory města a komerčních partnerů by takový turnaj asi uspořádat nešel?

To máš pravdu a touto cestou musím poděkovat za podporu hlavně magistrátu Prahy, Českému volejbalovému svazu a Pražskému volejbalovému svazu. Pro všechny účastníky bude MHD zdarma a připravujeme i doprovodné akce, tak aby děcka na tento turnaj měla pěkné vzpomínky.

Co bys vzkázal volejbalistům na závěr?

V první řadě bych chtěl znovu zopakovat, že nikdo nemusí mít obavu, že by si nezahrál. Dále jsme pro české týmy do 15. 10. 2018 udělali 50 % slevu na startovném a co dál (skromný úsměv)?  Pojďte s námi založit tradici mezinárodního vánočního turnaje mládeže a pojďme se zařadit mezi ostatní sporty, které již toto sportovní setkání několik let mají. Věřím, že společnými silami se nám to podaří a naše děti budou moci i v budoucích letech porovnávat své umění se zahraničními družstvy.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018