1.3.2020

Mládežnický projekt Naděje 2007 se rozjíždí podle plánu

Začal bych trochu netradičně tím, že uvedu některé skutečnosti z mého posledního článku k tématu Základní škola – Benjamínci 2008 a Naděje 2007.

Uskutečnit:

  1. Benjmínky 2008 – 4 kempy v Česku a 4 na Moravě – s účastí 100 trenérů  
  2. Naděje 2007 – 4 kempy v Česku a 4 na Moravě – s účastí 100 trenérů
  3. Uvést do praxe koncepci práce s hráči do 23 let – budoucími adepty RD mužů

Tyto tři body, bych ještě doplnil bodem čtvrtým. Je třeba vytvořit ještě jednu kategorii pod kategorii Benjamínci a tu jsem pracovně nazval „Mláďata“. Hráči ve věku 8 až 10 let a tedy ročník 2009 až 2010. Tím by strom Základní školy byl úplný a já mohu odejít na zasloužený volejbalový odpočinek, kam samozřejmě již patřím a jsem si toho vědom.

Je konec února a projekt Naděje 2007 má za sebou dva úspěšné kempy a lze konstatovat, že velice zdařilé a to z mnoha důvodů.

  1. Dál trvá zájem o kempy a počet participujících oddílů se opět rozšířil.
  2. Na kempech se objevili další trenéři.
  3. Otevřela se další volejbalová témata (střelba, rychlík, naskočené podání, blok, činnost nahrávače) a učení bylo úspěšné.
  4. Atmosféra na kempech je ryze profesionální, a komunikace mezi trenéry je přímo ukázková, až mám někdy pocit, jestli nejsem v nějaké jiné dimenzi či planetě.
  5. Celý projekt se již pevně usadil ve struktuře výdajů ČVS na mládež.
  6. Upřesnilo se směřování v jednotlivých věkových kategoriích Základní školy.

Poslední bod bych rád rozvedl více. Zatím bych vynechal „Mláďata“, kde se teprve vše tvoří a není vše vyjasněno, jak postupovat z hlediska ČVS.

Benjamínci

Benjamínci je stupeň, který by měl být přístupný všem hráčů, kteří jsou ochotni do „projektu“ vstoupit. Svaz by měl vytvořit podmínky, aby každý hráč bez ohledu na počet hráčů z jednotlivých oddílů, měl možnost absolvovat 4 kempy za rok a s ním každý trenér a rodič, který je ochoten se učit. Obsah trénovaní je již dán – základní volejbalové dovednosti. V současné době je na „Benjamínky 2008“ přihlášeno 168 hráčů. ČVS by tedy měla zvolit takovou formu, aby se všichni tito hráči měli možnost zúčastnit 4 kempů, což není v praktické rovině vůbec jednoduché a znamená to vzhledem ke kapacitě hal a trenérů zvýšení počtu kempů. 

Naděje

Hlavním obsahem Nadějí je již prohlubování dovedností, přeučování špatně naučených dovedností, ale hlavně, součinnost a herní kombinace. Vše ve formě učení a drilování. Počet hráčů by měl být omezen tak, aby učení bylo efektivní. Maximální počet do 80 hráčů a mělo by dojít k výběru hráčů z hlediska klubu, ale ne z hlediska ČVS!!!!!

Lvíčata

Celá tato kategorie je již jasně definována zájmem ČVS na úspěšné reprezentaci. Výběr je plně v kompetenci ČVS. Kategorie Lvíčat je zakončena ME U17. I v této kategorii je v tréninkovém procesu dán důraz na kvalitu dovedností. Cíl je vcelku jasný. Vychovat hráče, který se po stránce kvality a provádění všech herních dovedností blíží ideálu a už také, samozřejmě, umí hrát.

Kategorie Kadetů, Juniorů, Adeptů je mimo moji jurisdikci, ale až do kategorie Juniorů by mělo být cílem učení a zdokonalování volejbalových dovedností, až svět Adeptů a hlavně seniorských reprezentantů je svět hry, svět využití všeho, co se hráči naučili, svět využití jedinečných předností každého hráče a zasazení do kolektivního výkonu.

Na závěr ještě dvě poznámky.

Poznámka první

Na kempech jsme pracovali s nahrávači. Na obou kempech dohromady to představovalo 16 hráčů. Hráče jsme nevybírali, hráči se k profesi přihlásili. Pokrok, který hráči za kemp udělali, byl velký. Proto mi pořád není jasné, proč máme problém s nahrávači. Myslím, že tato téma bych jako svazový trenér měl zdvihnout a udělat jeden kemp specializovaný na nahrávače a pokusit se na kemp dostat hráče, kteří se ve věku 11 až 14 let chtějí věnovat profesi nahrávače (což nebude problém), ale hlavně mládežnické trenéry tohoto věkového stupně!!!

Poznámka druhá

Celý projekt Benjamínků a Nadějí (Mláďat) je jednoznačně na rozcestí. Obsahem, rozpočtem, kvalitou tréninkového procesu, je již nedílnou součástí struktury mládežnického volejbalu ČVS. Z hlediska personálního zabezpečení, a hlavně, z hlediska využití svého potenciálu pro zkvalitňování úrovně mládežnických trenérů, je třeba udělat další nezbytné kroky. Dobrovolnost, ochota nezištně pomáhat a někdy i na základě sympatií, má nutně své meze.

Celý projekt se v zájmu ČVS a volejbalového mládežnického hnutí musí proměnit v plně profesionálně řízenou kategorii. Z hlediska mé osoby to má dvě proti sobě působící tendence. Na jednu stranu dělám a hlavně jsem dělal vše, aby se tento projekt zprofesionalizoval, a na stranu druhou, mi zřejmě ze života zmizí úžasná atmosféra kempů, kde jsou všichni na jedné lodi, kde jsou všichni ze své vlastní vůle, kde se všichni respektují a chtějí spolu strávit 4 úžasné dny, ve kterých je spojuje bohulibá činnost, naučit děti hrát volejbal.

Na úplný závěr poděkování trenérům, kteří se zúčastnili kempů Nadějí 2007: Svoboda J., Haník Z, Moravčík J., Pošík R., Frýdl P., Koloušková K., Malina F., Žaba O., Zapletal P., Schwachulová N., Jakovcová B., Vlček F., Vobejda J., Hanáková L., Vodičková M., Cap D., Redek J., Pavlíková L.

 

Autor: Jiří Zach - svazový trenér mládeže ČVS

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018