24.10.2017

Pohled hráčky, posléze trenérky na vývoj mladých volejbalistek v Ostravě

Mají to dívky ve špičkovém sportu jednoduché? Tuto otázku jsem položila Martině Prchalové, která je již druhým rokem trenérkou extraligy kadetek volejbalového týmu TJ Ostrava a věnuje se sportu naplno. „Začala jsem hrát na základní škole, protože jsem navštěvovala tréninky se svým otcem a tak mě to chytlo, že jsem vyměnila atletiku za volejbal, “usměvavě vypravuje o svých prvopočátcích paní Prchalová. Na druhém stupni si všiml její výšky a talentu pán inženýr Ivo Žolnerčík, tehdejší trenér žen, a i když do svých 42 let aktivně soutěžila, svůj časově náročný život by neměnila.

 

Jak poznáte talent u čtrnácti a patnáctiletých kadetek? Je sport pro tak mladé dívenky jednoduchý?

Jakýkoliv sport je o vůli a snaze se posouvat dopředu. Já za nejdůležitější pokládám technické vybavení a předvídavost pohybu každé hráčky. Samozřejmě k tomu patří výška a talent k všestrannému sportu jako je třeba atletika. Veškerá aktivita musí dělat radost a bavit, tím je zaručen úspěch.

Jak přistupujete k mladým dívkám, které chtějí pokračovat? Je návaznost na juniorky a dospělé ženy složitá?

Snažím se jim pomáhat a podporovat je. Pozornost si v týmu zaslouží každá. V kolektivu se objevují hráčky, které jsou výkonnostně výše, a vnímá to celá skupina. Mimo výšky a osobních schopností to hodně záleží i na rodičích. Musí se přizpůsobit daným tréninkům a taky dnům, kdy se soutěží a časově se podle toho zařídit. Je štěstí, že volejbal není drahý sport. Kromě kvalitní obuvi a malých příspěvků na halu, posilovnu, masáže či regeneraci se nic víc platit nemusí. Kluby nabízejí sociální úlevy i pro děti nižších společenských tříd.

Jak nahrazujete chybějící hráčky, které během roku přejdou nebo odejdou z týmu?

Často se nám stává, že přijmeme starší nadané žačky nebo pak oslovíme kadetky z jiných klubů v okolí jako například Kopřivnice nebo třeba Bílovec atd. Většinou ale kadetky končí z důvodu, že jsou výkonnostně slabé a nemají na to se udržet na úrovni, která se vyžaduje. Také nemohu opomenout na to, že některé dívky konči kvůli škole a jiné zase třeba z důvodu zranění, které je odradí ve sportu pak pokračovat. Jsou i dívky, které zvládají hrát za kadetky a zároveň i za juniorky.

Nové období začíná a určitě nastaly nějaké změny. Co vás nového čeká tento rok?

Vzhledem k tomu, že máme dvě utkání nevítězně za sebou, tak vás mohu seznámit s novým systémem utkání pro tento rok. Jsou dvě skupiny kadetek A-Čechy a B-Morava. Loni soutěžili tzv. každý s každým, A a B, a pak přišlo rozdělení. První tři z A se sloučili s prvními třemi z B a mezi sebou hráli. Letos je to jiné. První kolo hraje opět každý s každým, ale pak se hrají tři turnaje ve 3 skupinách po 4 družstvech, kde někdo sestupuje, jiný postupuje. Pořadí do skupin určuje první část, dle umístění.

Jaké procento kadetek se dostane na profesionální úroveň? Můžete se pochlubit nějakou dívenkou, o které si myslíte, že se o ní uslyší?

Netroufám si uvést procento úspěšnosti, ale není to moc, určitě pod deset procent. Myslím si, že jméno Klára Žarnovická bude jednou známé. Kromě výšky, talentu, skvělých reakcí hodně chce a věnuje se volejbalu i mimo tréninky. Obětuje pro sport hodně času. I když přišla před necelými třemi roky, rychle se učí a dnes patří v týmu mezi nejlepší. Postoupila ze starších žaček.

Autor: Ing. Lada Kutějová

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018