21.12.2017

Novolíšeňské pohlazení

Ten titulek mi začal rezonovat v hlavě okamžitě. Odjížděl jsem z předávání titulu Partnerská škola ČVS ZŠ Novolíšeňské v Brně Líšni. Bylo úterý 12. 12. 2017 a měl jsem za sebou hektický začátek VT Kadetů v Nymburce a po tříhodinové jízdě z Nymburka do Brna mi nebylo do zpěvu. Jenže …..!!! Předání titulu Partnerská škola ČVS bylo opravdu pohlazením na duši.

ZŠ Novolíšeňské  jsem v minulosti titul PŠ  nikdy nepředával, i když je škola v projektu již třetí období a je také zapojena do projektu Hodina pohybu navíc. Tady vždy ČVS zastupoval Aleš Novák a to i z titulu, že škola se hlavně zabývá volejbalovou výchovou té, jak se někdy říká, krásnější polovičky lidstva – dívkami.

Na první pohled klasická, velká sídlištní škola, která mi po neosobním vstupu připadala jako dokonalé bludiště, které důvěrně znám z mnoha základních škol. Termín neosobní vstup je v současné době charakteristický pro všechny základní školy. Zavřeno, zavřeno, zvonek 2 x ředitelna, 1 x zástupce, 3 x školník, reproduktor a pocit, že jestli se špatně pohnete, budete neprodleně zatčen a to v tom lepším případě, popřípadě rovnou zastřelen. To je samozřejmě humor, ale nemám z těchto vstupů do základních škol dobrý pocit, ale to není nic proti Novolíšeňské základní škole, to je opravdu vlastní všem školám.

Rozpačitý začátek, ale o to lepší  pokračování. Uvítaní u pana ředitele RNDr. Josefa Nováka, káva, známá tvář trenérky Pavly Kočvarové a příjemná diskuse o školství, tělocviku, volejbalu. Prostě 30 let učitelování se ozvalo a navíc, všichni evidentně volejbalu fandili, trénovali ho, byli jím pohlceny, i když to nebyl volejbal vrcholový a i když se nejednalo o volejbal chlapecký, který mám v popisu práce.  

Titul Partnerská škola byl předán ve sborovně základní školy za účasti zástupců hráček oddílu TJ Junior Brno a samozřejmě a to je důležité, za účasti starosty MČ Brno – Líšeň Mgr. Břetislava Štefana, vedení základní školy v čele s panem ředitelem RNDr. Josefem Novákem, zástupkyní pro II. stupeň Mgr. Janou Vildovou, zástupkyní pro I. stupeň Mgr. Ivetou Dykovou, hlavním trenérem spolupracujícího oddílu Pavlem Gronichem a těmi bez kterých nemůže existovat žádný dobře pracující oddíl, trenérkami Mgr. Pavlou Kočvarovou, Mgr. Lenkou Bártovou a Mgr. Hanou Kulišovou.                                                                                                                               

Po mém obvyklém proslovu, který vždy vyzdvihne hlavní smysl projektu - to jest dostat na jedno místo tři základní pilíře mládežnického sportu, zřizovatele, základní školu a oddíl - přišli projevy dalších osobností a předání titulu Partnerská škola ČVS.

Důkazem správnosti myšlenky, že je třeba dostat na jedno místo tři základní pilíře mládežnického sportu, byl pak projev pana starosty, který mě překvapil znalostí reálii školy a navíc jsem měl takový příjemný vnitřní pocit, že sportu prostě  fandí!!!

Projev zástupce oddílu Pavla Gronicha byl sice pro přítomné dívky asi dlouhý, ale čišela z něj radost z tréninkové práce a evidentně si pochvaloval výborné vztahy se školou a zřizovatelem. Následující prohlídka sportovišť školy pak jen potvrdila, že i v prosinci, přes ten veškerý předvánoční shon, únavu z dlouhé cesty, může mít člověk pocit, že ho něco pohladilo na duši a že se občas také něco daří a snad i v budoucnosti dařit bude. 

Zpáteční cesta zpět do Nymburka, kde mě čekalo 16 kadetů a RT tým, už byla daleko pozitivnější a příjemnější. Jen se potvrdila stará otřepaná pravda. Někdy k dobrému pocitu navzdory prosinci, časovému stresu, obavám, stačí jeden dobrý počin a předání Partnerské školy ČVS na ZŠ Novolíšenská, byl krásný a dobrý počin a ZŠ Novolíšeňská je hodna titulu  Partnerská škola ČVS.

 

Autor: Jiří Zach - Svazový trenér mládeže ČVS - chlapci

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018