11.9.2020

Na ME U18 se začíná bojovat o medaile, v semifinále nás čekají Bulhaři

Poslední roky jsme si tak nějak zvykli, že z mládežnických evropských šampionátů chlapců se medaile vozí. A může tomu být i letos. V italském Lecce naši kadeti postoupili do semifinále, kde zítra od 17 hodin poměří síly s Bulharskem.

Je tomu týden, co odjela naše U18 na evropský šampionát do Itálie. Na mistrovství Evropy, o kterém se do polední chvíle nevědělo, zda bude nebo ne. A buďme rádi, že se nakonec konalo, protože přes úvodní porážku od Poláků, naši chlapci nepoznali hořkost porážky a celkem přesvědčivě postoupili do sobotního semifinále.

S Poláky, jak je již stalo zvykem, jsme odehráli dva vyrovnané sety. Přestože jsme stále dotahovali, naskytly se v koncovce šance, jak se dostat do vedení. Bohužel naši borci je nevyužili a třetí set byl již jasnou záležitostí sebevědomých hráčů z Polska.

S Běloruskem to byla již jiná „káva“. Od začátku jsme soupeře zatlačili tvrdým servisem a celý zápas nepustili otěže z rukou. Je pravdou, že od půlky setu se Bělorusové soustředili spíš na diskuze s rozhodčími, ale ani to nevyvedlo naše hráče z tempa a zápas dovedli k jednoznačnému vítězství.

Zápas s Německem byl zápasem o všechno. Pouze vítěz si mohl zajistit vstupenky do bojů o evropské medaile. Do zápasu jsme vstoupili sebevědomě, opět s razantním podáním, podpořeným výbornými bloky. Přestože se hráčům v tomto utkání nevyhnuly slabší chvilky, podařilo se tlak Němců vždy zastavit a vítězstvím 3:0 si zajistit postup do sobotního semifinále.

V druhé skupině svoji sílu potvrdili domácí Italové a jako vždy silově vybavení Bulhaři. Oba tyto týmy si to v posledním utkání skupiny rozdaly o to, kdo bude našim soupeřem v semifinále. Překvapivě pátý rozhodující set pro sebe „urvali“ Bulhaři a zajistili si první místo ve skupině.

Jsem rád, že jsme se po prohře s Polskem sebrali a postoupili do semifinále. S Bulhary jsme nikdy nehráli, ale věříme si. Chtěli bychom v neděli hrát o zlato,“ říká blokař a benjamínek výběru Lukas Tóth (ročník 2005) z Českých Budějovic.

A co vymysleli naši trenéři na Bulhary? „Bulhaři potvrdili svoji výkonnost z minulého šampionátu, jsou to medailisti, vyhráli tady svojí skupinu a jdou z prvního místa. Řekl bych, že produkují trochu jiný volejbal než zbylý dva semifinalisté, Polsko a Itálie, ty jsou více defenzivněji ladění. Bulharsko je naopak ofenzivně laděno, sází na útok a blok, má výborné dva smečaři a „účko“, přes ně tahají svoji hru, jak na ztrátu, tak vysoké balony,“ říká trenér naší osmnáctky Jan Svoboda. Ano je pravdou, že bulharský volejbal byl vždy silový, který využíval výborných výškových proporcí hráčů.Myslím, že bude potřeba s Bulharem hodně měnit rytmus, variovat na servisu a na obraně. Chci, abychom si udrželi vysoký standart na ztrátu, díky čemuž jsme poslední dva zápasy vyhráli a potvrdit, že díky kombinaci příjem, rychlá náhrávka a útok jsme silní,“ dodává hlavní kouč.

Dva dny volna využili naši reprezentanti, k regeneraci a dolaďování herních variant. „Náš program je po celou dobu mistrovství hodně ovlivněn opatřeními organizátora, kdy žijeme prakticky jen v budově hotelu, autobusu a hale. Místní letní počasí pociťujeme pouze v hale, kde je neskutečné vedro. Jinak to trávíme na klimatizovaných prostorech hotelu. Mimo hotel se dostaneme pouze v doprovodu našeho průvodce, který si však musí toto opuštění hotelu nechat schválit turnajovou „vrchností“….. Testování na COVID nám přijde už jako samozřejmost,“ popisuje podmínky pobytu na ME vedoucí družstva Miloslav Javůrek.

Semifinále Bulharsko – Česká republika se hraje v Lecee v sobotu 12. září od 17 hodin. Utkání můžete sledovat na You Tube italského svazu ZDE

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018