18.7.2022

Ani ve třetím utkání ME v Hradci Králové naše kadetky na vítězství nedosáhly

České volejbalistky do 17 let nedokázaly na domácím evropském šampionátu zvítězit ani ve třetím zápase skupiny. Proti Chorvatkám uhrály jediný set a definitivně tak přišly o možnost hrát play-off. Stále však mají šanci postoupit ze skupiny, k tomu ale potřebují vyhrát ideálně oba zbývající zápasy skupiny. Po dni volna budou ve čtvrtek dalším soupeřem českých reprezentantek dosud neporažené Srbky.

Česká republika – Chorvatsko 1:3 (16:25, 23:25, 25:22, 16:25)

Rozhodčí: Daniil (CYP), Yilmazgil (TUR)

Počet diváků: 600

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Fabikovičová, Pragerová, Valentová, Formánková, Jasečková, Bažó, libera Kuldanová, Brunclíková. Střídaly: Průšová, Páv, Zapletalová, Chládková

Chorvatsko: Lorena Marija Sesar, Lana Sesar, Kruhonja, Bošnjak, Francetić, Kesar, libero Stošić. Střídaly: Mohorović, Buršić

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Petr Klár (trenér ČR): „Dneska byly Chorvatky herně lepší, my jsme zkoušeli protočit sestavu, což se nám částečně povedlo, ale dneska jsme sportovně na soupeřky od začátku neměli. To rozhodnutí rozhodčího ve čtvrtém setu nás evidentně rozhodilo, ale nemůžeme se koukat, jestli nás někdo poškodí, dneska jsme na Chorvatky nenašli zbraň. Zítra si odpočineme, nebudeme si nic nalhávat, čekají nás dva silné týmy, ale já doufám, že tady ještě nějaký zápas vyhrajeme, abychom nekončili turnaj s nulou na kontě.“

Nela Jasečková (kapitánka ČR): „Já si myslím, že jsme byly dobře připravené, věděly jsme, kde stát, co blokovat, ale něco se tam pokazilo a nevyšlo to. Myslím si, že jsme to nezvládly psychicky. Nezačaly jsme, tak jak jsme chtěly. Hozená „ulívka“, co udělala Anička, se teď používá docela často a přišlo mi, že to bylo zahrané čistě, to nás pak docela rozhodilo, protože jsme si myslely, že jdeme na servis a otáčíme set. Není to pro nás lehké, musíme se v hlavě nastavit jinak, je to jenom o tom nastavení.“

Miodrag Stojakovic (trenér Chorvatska): „Byl to hodně nervózní zápas pro oba týmy. Češky byly domácí, jejich poslední zápasy byly hodně náročné, což nám dávalo příležitost vyhrát, takže jsme čekali na šance. Šli jsme balon po balonu a vyšlo to.“

České volejbalistky do 17 let nastoupily do třetího utkání základní skupiny s jednou změnou v základní sestavě. Místo Adély Chládkové nastoupila na pozici blokařky Aneta Valentová. Úvod duelu s Chorvatkami byl z obou stran lehce nervózní, ale také velmi vyrovnaný. Pak díky esu Loreny Marije Sesarové a následnému přímému bodu z podání odskočily soupeřky českému týmu o čtyři body. Za stavu 7:11 si český trenér vyžádal oddechový čas a zvedl tím hru českého týmu. Po několika těsných míčích, ale taky chybách chorvatských kadetek, se Češky přiblížily na rozdíl jediného bodu. Soupeřky ale znovu zabraly, vedení si vzít nenechaly a domácí hráčky prohrály první set poměrem 16:25.

Úvod druhého setu ovládla podání na obou stranách. Z prvních šesti bodů této sady byly pouze dva ze hry. Češky sice vedly 3:1, ale Chorvatky rychle otočily na 3:5. Dvoubodový náskok si první polovinu setu hlídaly a postupně ještě navyšovaly. Domácí volejbalistky tvořily chyby, ve chvíli, kdy si český trenér vzal time out, prohrávaly už 9:14. Po něm začaly Češky snižovat, díky skvělým podání Jasečkové a Chládkové a špatnému bloku Chorvatek snížily na rozdíl dvou bodů. Do hry se více zapojily hráčky z lavičky, ale soupeřky dále tlačily a dostaly se do výraznějšího vedení a měly k dispozici šest setbolů. Petr Klár zareagoval time outem a při podáních kapitánky Jasečkové Češky snížily na rozdíl jediného bodu, 23:24. Dál to ale nešlo, smeč Bošnjakové rozhodla, že domácí hráčky ztratily i druhou sadu v zápase.

Třetí set byl v úvodu opět vyrovnanou záležitostí. Pak přišla na podání Adéla Chládková, začala esem a následovaly dvě smeče při jejím servisu, odskok na 8:5 a chorvatský oddechový čas. Po něm už Chládková poslala míč jen do pásky a soupeřky rychle srovnaly na 9:9. Češky se ale znovu mohly opřít o perfektní servis a opět si vypracovaly tříbodový náskok. Chorvatsko se znovu dokázalo zvednout a srovnat na 19:19. Přímý bod z podání a eso Formánkové vrátily Češkám vedení. Silný servis ale měly i soupeřky a stav tak byl znovu vyrovnaný 22:22. Setbol domácím hráčkám nabídly samy Chorvatky, když dvakrát poslaly míč do sítě. Sadu uzavřela útokem Anna Pragerová a Češky si vynutily pokračování zápasu.

Ve čtvrtém setu držely české hráčky se soupeřkami ze začátku krok. Pragerová pak předvedla krásný útok, který ale rozhodčí vyhodnotil jako držení míče a bod připsal Chorvatkám. To české hráčky rozhodilo a vzápětí prohrávaly 8:12. Trenér Petr Klár si vzal oddechový čas, aby své svěřenkyně uklidnil. To se nepovedlo a soupeřky odskočily na šestibodový rozdíl. Následoval druhý time out, rozhozené Češky ale i po něm dělaly jednu chybu za druhou, Fabikovičová nedokázala vybrat přihrávku, pak přišlo dvakrát špatně přijaté podání. Silná divácká kulisa hnala domácí reprezentantky za snížením, hráčky bojovaly ze všech sil, ale set už nedokázaly zvrátit ve svůj prospěch. České volejbalistky s Chorvatkami prohrály 1:3 na sety a ztratily i třetí zápas ve skupině a zkomplikovaly si tak postup do další fáze turnaje.

Skupina I – Hradec Králové:

  • Srbsko – Bulharsko 3:2 (25:19, 25:18, 22:25, 24:26, 15:11)
  • Nizozemsko – Německo 3:0 (25:17, 25:18, 25:14)

 

Autor: Zuzana Kézrová

 

Nabitý program volejbalového ME U17 2022 pokračoval třetím kolem základních skupin před jedním volným dnem i v Prostějově. Co přinesla grupa II v Národním sportovním centru?

Zahajovací zápas byl tentokrát naprosto jednoznačný. Itálie přitom nezačala nijak dominantně a po obratu Finska z 13:11 na 13:15 se schylovalo k dílčímu překvapení hned v prvním setu. Favoritky v čele s Esposito (dohromady skórovala třináctkrát) však okamžitě zapnuly na vyšší obrátky, zatlačily podáním i dalšími činnostmi. A zbytek střetnutí změnily ve svou spanilou jízdu. Soupeře ničily dlouhými bodovými šňůrami, naplno prokázaly komplexní kvalitu a dospěly k drtivému triumfu 25:16, 25:13, 25:13.

„Z naší strany šlo o výborné utkání hlavně díky přístupu hráček. Podařilo se změnit nastavení mysli tím směrem, abychom řešili sami sebe, svůj vlastní výkon a cestu k vítězství. Tohle vidím jako velice důležitou věc, která dnes dokonale zafungovala. Proto jsme hráli na vysoké úrovni a a bez problémů splnili dílčí cíl,“ spokojeně konstatoval italský kouč Michele Fanni.

V dalším střetnutí se zrodilo dosud největší překvapení prostějovské části šampionátu, když rozjeté Slovinsko vynikající hrou nečekaně hladce přejelo do té doby neporažené Turecko 3:0! Kompaktní družstvo okolo skvěle hrající dvojice opor Šiftar + Pucelj mělo raketový nástup, v úvodní sadě kralovalo 25:16. Během druhé sice zlepšující se Turkyně otočily z 12:5 na 15:16 a ve třetím dějství šly do náskoku dokonce 9:15, ale v obou případech se Slovinky vrátily do předchozí pohody. A mocnými závěry strhly mač na svou stranu 25:22, respektive 25:20. Senzace byla na světě!

„Dnes jsme měli opravdu dobrou přihrávku, díky tomu jsme mohli v útoku hrát prakticky cokoliv. K tomu holky přidaly velmi kvalitní servis, navíc mají výbornou formu Mija Šiftar a Maša Pucelj, dařilo se i všem ostatním. Tohle byly klíče k našemu cennému vítězství, celý kolektiv zaslouží pochvalu za týmový výkon,“ zhodnotil slovinský asistent trenéra Jaros Stekl.

Více než dvě hodiny poté trvala bitva mezi Polskem a Maďarskem, kterou naplnila spousta drobných i větších zvratů ve stylu nahoru dolů. Klíčový význam přitom mělo čtvrté dějství, kde Polky hodně ztrácely a Maďarky směřovaly k premiérovému bodovému zisku do tabulky. Leč nestalo se. Pod tlakem začaly tradičně moc chybovat, protivnice tažené Sobanty (20) toho pohotově využily a otočením skóre definitivně vydřely výsledek 26:24, 21:25, 25:20, 25:22.

„Soupeř hrál velice dobře, tím to pro nás byl hodně těžký zápas, museli jsme tvrdě bojovat o každou výměnu. Opravdu náročný boj už pomalu směřoval do tiebreaku, ale dokázali jsme obrátit nepříznivý průběh čtvrtého setu a můžeme být jedině rádi za vítězství 3:1. Samozřejmě je velice důležité,“ oddechl si polský lodivod Waldemar Kawka.

Skupina II – Prostějov:

  • Itálie – Finsko 3:0 (25:16, 25:13, 25:13)
  • Slovinsko – Turecko 3:0 (25:16, 25:22, 25:20)
  • Polsko – Maďarsko 3:1 (26:24, 21:25, 25:20, 25:22)

Výsledky všech zápasů ME U17 2022 ZDE

 

Autor: Marek Sonnevend

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018