23.6.2022

Naše reprezentační družstvo dívek U17 v Belgii výsledkově uspělo

V brzkých ranních hodinách v sobotu 18. června 2022 odjelo 14 nominovaných hráček do belgického Vilvoorde na dvě přátelská utkání. Hned po příjezdu děvčata navštívila město Waterloo. Zde na den přesně před 207 lety utrpěl Napoleon drtivou válečnou porážku. Na místě slavné bitvy probíhala ukázka bojů. Dívky se vyfotily s vojáky v historických uniformách.

V neděli byl na programu dvojfázový trénink v Mont Saint Guibert, kde léta působil trenér Petr Klár. První přátelské utkání bylo naplánované na pondělí v Bruselu ve Vilvoordu, kde má belgický volejbalový svaz svoje centrum přípravy mládežnických reprezentací. Naše děvčata chtěla oplatit domácím porážku z loňského ME v Maďarsku. Všechny sety končily těsnými koncovkami a naše mladé reprezentantky je zvládly na výbornou. Výhra 3:1 se určitě počítá na vylepšení mezinárodní reputace dívčí mládežnické složky.

„Na rovinu, při pohledu na statistiku nechápu, jak jsme mohli vyhrát. Belgičanky jsou na tom výrazně lépe fyzicky. Oni mají šest hodin týdně kondiční přípravu a to bylo znát již před zápasem při rozcvičení na síti. Nám fungoval výborně servis. Směry, které jsme si naordinovali, na soupeřky platily. Spokojen jsem byl s komplexem jedna po přihrávce. Bohužel nám moc nefungoval blok. Potěšil mě výkon nových tváří v reprezentaci (Průšová, Valentová). Obě holky si mohly okusit svoji premiéru na mezinárodní scéně a jsou určitě příslibem,“ hodnotil trenér Petr Klár.

Druhé úterní utkání začalo jednoznačně v režii Belgičanek. Díky skvělému servisu a následné obraně bylo skóre rychle 2:0 v jejich prospěch. Do třetího setu nastoupila na pozici univerzálky Kája Gajdová a na blok Julča Bažó. Tato dvojice zavelela k obratu v utkání. Skvěle v útoku hrála Aneta Valentová. Obrana soupeřek se zaměřovala na naši dvojici smečařek Jasečková, Smolková. Proto trenéři poslali na hřiště „neokoukanou“ Týnku Průšovou. Ta útočila s vysokou procentuální úspěšností. Za stavu 2:2 na sety hned na začátku rozhodujícího tie-breaku domácím skvěle vycházel servis. Druhý zápas vyhrály „Yellow Tigers“ 3:2.

„Do druhého utkání na nás Belgičanky vlétly riskovaným servisem. Těžko se brání jejich rychlá hra, když nám odejde servis a mají dobře přihráno. Moc si cením toho, že jsme schopni nepodlehnout špatnému vývoji v utkání. To se nám na ME v Hradci Králové bude určitě hodit. Skvěle nám funguje dvojstřídání. Každé družstvo této kategorie má problém v postaveních nahrávačky v předních zónách. My máme vyrovnané dvojice jak na náhře, tak na účku. Navíc doufám do ME v uzdravení Caroline Formánkové. O jistotu nominace si v Belgii jasně řekla Aneta Valentová z plzeňské Lokomotivy. Evidentně jí pomáhá každé soustředění a je pro nás opravdu velkým překvapením jarních tréninkových bloků. Za týden už rozhodneme o konečné nominaci. Teď nás nikdo nezklamal. Se silným soupeřem jsme nezahráli vůbec špatně, ale opravdu nedokáži vyhodnotit, co od holek za měsíc můžu očekávat. Je to prostě horská dráha nahoru a dolů,“ okomentoval zahraniční výjezd trenér Petr Klár.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018