26.2.2024

Cesta za zkušenostmi se našim dívčím nadějím proměnila ve stříbrnou radost

Český dívčí národní tým U18 se vrátil z prestižního turnaje Nations Winter Cup, který se konal v severoitalském Pordenone, s mnoha zkušenostmi proti silným týmům, ale i s velmi dobrými výkony, které nám dávají sebevědomí a naději pro plnění našeho dlouhodobějšího cíle, kterým je konkurenceschopnost našeho národního týmu v evropské špičce.

Čtrnáctka odvážných děvčat spolu s realizačním týmem vyjížděla do města Pordenone na severu Itálie s mnoha očekáváními, ale i neznámými. Čekaly nás zápasy s týmy evropské špičky, volejbalový gigant z Japonska, ale i africký zástupce z Egypta, který se v Evropě připravuje na mistrovství světa U18. Tým, který po turnaji MEVZA a soustředění v Liberci, doznal několika změn, si před turnajem dal za cíl, co nejdéle držet krok s Asiatkami, bojovat o dobré výsledky s týmy evropské špičky a udržet si dominanci v utkáních s našimi sousedy, kterou jsme v posledních měsících ve vzájemných zápasech získali.

V pátek dopoledne nás čekal favorit celého turnaje Japonsko. Holky vstoupily do utkání s velkou motivací, hrály s nasazením, v komunikaci jsme v žádném případě neztráceli za soupeřkami, došli jsme až do vyrovnané koncovky, ve které však skvěle zvládnutá přihrávka s následným útokem rozhodla o vítězství 25:22 Japonek. Druhý set jsme začali ještě lépe, dostali jsme se do vedení 9:7, a soupeře donutili do situací, kdy nám třikrát za sebou přehrával míč zadarmo přes síť. Dva zkažené útoky a nedůslednost v přihrávce míče zdarma nás však o vyšší vedení připravily. To Japonky svou následnou důsledností potrestaly a dalšímu dějství jednoznačně dominovaly. My si řekli, že se s nimi chceme utkat ještě jednou a naše šance využít.

V druhém zápase nás čekal Egypt, další neznámá, s jejíž pojetím hry jsme se zatím s národním týmem nesetkali. Egypťanky, připravující se na mistrovství světa U18, však větší kvalitu nepředvedly, celou dobu tahaly za kratší konec a my si připsali na turnaji první vítězství 2:0.

Večer nás čekal další favorit na finále turnaje Německo. Němky útočily z výšky a razantně, my jsme se snažili v útoku prosadit proti jejich nahrávačce menší postavy. Začala bitva, kterou potřebujeme v každém přípravném utkání. My jsme se však chytli na servisu, topspinový servis Terezy Bezdičkové a velmi tvrdá plachta naší kapitánky Anežky Mandové rozbořil přihrávku našich soupeřek a šli jsme do vedení 1:0 na sety. V druhém setu se k holkám přidala i Veronika Šínová a my jsme se mohli radovat z prvního vítězství nad těžkým soupeřem.

V sobotu nás čekala jiná úloha, a to zvítězit proti týmu Chorvatska, který dal herní příležitost hráčkám, které se do vítězného kádru MEVZY nevešly, a potvrdit roli favoritů proti týmům Slovenska a Rakouska, se kterými jsme v posledních měsících dosud ani jednou neprohráli. I cíle druhého dne jsme splnili na výbornou, do turnaje jsme si zapsali další tři vítězství 2:0, dali herní příležitost všem hráčkám a po dlouhých, ale úspěšných dvou dnech jsme si z druhého místa zajistili účast v semifinále.

V něm nás opět čekalo nebezpečné Německo. Zápas ze skupiny byl zapomenut a Němky byly na přihrávce důsledné a v útoku razantní. My jsme i přes snahu tahali za kratší konec a první set jednoznačně prohráli. Tým však ukázal charakter a bojoval od začátku druhé sady dál a po vynikajícím výkonu druhý set naopak jednoznačně patřil nám. A šlo se do tie breaku. V něm jsme od začátku ztráceli, strany jsme točili za stavu 4:8, Němky dál zvyšovaly svůj náskok. Za stavu 6:12 přišla na servis Verča Šínová, opět pozlobila soupeřky svým odvážným servisem a z něho odcházela za vyrovnaného stavu. Fantastická série naší přihrávající smečařky dala našemu týmu opět naději, Německo nevyužilo mečbol, po našem úspěšném útoku dvakrát chybovalo a my jsme šli do finále.

Přání zahrát si ještě jednou proti Japonkám nám bylo dopřáno, a tak jsme finále rozjeli ve velkém stylu. Díky fantastickým zákrokům našeho libera Janičky Vávrové jsme bránili útoky Japonek, k útočné stálici Báře Rejmanové se svými odvážnými útoky přidaly i naše smečařky Terka Bezdičková a Verča Šínová. Několikrát jsme vedli a Japonky pouze srovnávaly. Za stavu 20:20 pan rozhodčí po útoku Japonek do autu ukázal teč a ukázal na stranu našeho soupeře. Nikdo jsme tomuto verdiktu nerozuměli, ale vrátit se do zápasu zpět se nám již nepodařilo. Prohraný set nás však na kolena neposlal, holky dál bojovaly a dál předváděly svůj nejlepší výkon za mého působení u národního týmu, za což jim patří velké dík. I v druhém setu byl náš tým Japonsku vyrovnaným soupeřem, závěr si však pohlídalo a zaslouženě slavilo vítězství v celém turnaji.

Kromě poháru a stříbrných medailí za druhé místo si přivážíme i jednu individuální cenu. Bára Rejmanová byla vyhlášena nejlepší útočící hráčkou turnaje.

„Celý tým je moc vděčný za tak velkou příležitost. Jsme rády, že jsme mohly změřit síly s tak dobrými týmy. Odnesly jsme si mnoho zkušeností a zážitků, kterých si vážíme. Celý tým to posunulo směr vzhůru, jak výkonnostně, tak i týmově. Finálové prostředí bylo úplně něco jiného. Většina týmů i diváci, co finálový zápas sledovali, fandili soupeřkám. To nás ale nerozhodilo, naopak vyhecovalo k ještě lepšímu výkonu. Druhé místo bereme jako obrovský úspěch celého týmu. Příští rok bychom si rády turnaj zopakovaly“, shodly se na hodnocení turnaje kapitánka týmu Anežka Mandová i její zástupkyně Nicol Novotná.

RD U18 na mezinárodním turnaji Nations Winter Cup v Itálii (22. – 26. 2. 2024)

Hráčky:

Kopečková Michaela TJ Ostrava nahrávačka
Pošívalová Lea NVC/TJ Orion Praha nahrávačka
Rejmanová Bára NVC/PVK Olymp Praha/TJ EMĚ Mělník smečařka/univerzálka
Bezdičková Tereza NVC/VK Madeta České Budějovice smečařka
Novotná Nicol VK KP Brno smečařka
Šínová Veronika VK Ostrava smečařka
Sofková Adéla VK Prostějov smečařka
Novotná Kateřina NVC/VKM Réma Rychnov nad Kněžnou univerzálka/blokařka
Mandová Anežka NVC/PVK Olymp Praha blokařka
Hanková Hana VK Dukla Liberec blokařka
Remešová Míša VAM Olomouc blokařka
Sedláčková Tereza VK KP Brno blokařka
Vávrová Jana NVC/TJ Lokomotiva Plzeň libero
Janečková Tereza VK Prostějov libero

Realizační tým:

Krpač Radek hlavní trenér
Stružka Pavel asistent trenéra
Urbanová Nikol kondiční trenérka
Janega Tomáš fyzioterapeut



Chtěl bych celému týmu pogratulovat za vynikající výkon, poděkovat za skvělou reprezentaci v turnaji a Českému volejbalovému svazu za možnost startovat na kvalitním mezinárodním turnaji. Věřím, že zápasy proti kvalitním soupeřům posunou naši výkonnost ještě výše a že je to cesta ke konkurenceschopnosti v měření s týmy evropské špičky.

Autor: Radek Krpač - hlavní trenér národního týmu U18

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018