6.9.2023

Bezchybný výkon zajistil Čechům postup do osmifinále ze třetího místa skupiny C

V posledním utkání základní skupiny čekal naší reprezentaci přímý souboj o třetí místo ve skupině C se Severní Makedonií. Češi ani jednou nepustili domácí celek do vedení a po kvalitní hře zvítězili bez ztráty setu. Nejvíce bodujícími českými hráči byli Lukáš Vašina (19 bodů), Marek Šotola (13 bodů) a kapitán Adam Zajíček (9 bodů). V neděli tak svěřenci Jiřího Nováka v osmifinále v italském Bari narazí na druhý celek ze skupiny A Srbsko, Makedonci budou hrát proti domácím Italům, obhájcům titulu a úřadujícím mistrům světa.

Severní Makedonie – Česko 0:3 (19:25, 23:25, 17:25)

Rozhodčí: Ricardo Ferreira (POR), Aleksander Sikanjic (LIE)

Sestavy (od zóny I):

Severní Makedonie: Milev, Madjunkov, Gjorgiev N., Ljaftov, Savovski, Despotovski, libero Angelovski. Střídal: Iliev

Česko: Janouch, Vašina, Zajíček, Šotola, Galabov, Polák, libera Moník, Pfeffer. Střídali: Hadrava, Džavoronok, Srb

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitán, blokař Adam Zajíček:V našem výkonu dnes nevidím žádná negativa. Zápas se nám povedl na sto procent, kluci do toho šli už od rána koncentrovaně a bylo vidět, že ten výsledek chceme a nechceme si nechat způsobit starosti. Protože jakmile Makedonie ucítila šňůru, bylo vidět, že jsou v laufu, stejně jako diváci. Jsem maximálně spokojený, protože dnes v naší hře podle mě nebyla žádná slabina. Pevně věřím, že proti Srbsku zopakujeme dnešní výkon a Srby potrápíme. Nedávno jsme s nimi hrály přáteláky, samozřejmě k přátelákům každý přistupuje jinak, ale já jsem cítil, že na ně máme. V individualitách mají velkou kvalitu a já doufám, že je předčíme naší energií a naším chtěním zase zopakovat výsledek z Ostravy 2021, kde nás skvělí fanoušci dohnali do čtvrtfinále. Myslím si, že za to, jak jsme tady bojovali s Makedonií, by si hráči i realizační tým čtvrtfinále zasloužili. Bude to lítý boj a s chutí do toho.

smečař Lukáš Vašina:Dnes jsem si to užil. Tahle atmosféra nám všem hrozně chyběla, protože ty předchozí čtyři zápasy byly bez emocí a bez diváků. Nebylo to nic moc a museli jsme se především soustředit na naši hru. Troufám si říct, že lidé, kteří sice fandili proti nám, vytvořili skvělou atmosféru a díky nim jsme se do toho taky dostali. Samozřejmě jsem si užil i to, že jsem zakončil set, ale důležité je to, že jsme vyhráli. Hrozně moc jsme potřebovali psychickou pohodu a takovéto vítězství, abychom si na tomto turnaji začali věřit. Jsem rád, že to přišlo teď v pravou chvíli a samozřejmě, že jsme všichni měli v hlavách, že pokud prohrajeme, půjdeme na aktuální mistry světa a Evropy Italy. Moc dobře jsme to věděli. Teď nás čekají Srbové, se kterými to taky nebude nic jednoduchého. I oni byli mistry Evropy a nedávno jsme s nimi odehráli dva přátelské zápasy, které byly, troufám si říct, docela vyrovnané. Proto doufám, že předvedeme ještě lepší volejbal. Možná můžeme hrát ještě lépe než tento zápas a doufám, že se Srby sehrajeme vyrovnaný boj. Přátelské zápasy můžou být důležité, protože hráče máme na videu, víme, kdo je tam největší ranař, ale přípravné zápasy jsou oproti mistrovství Evropy úplně něco jiného. Vím, že nejúdernější srbská síla Atanasievič hraje na tomto mistrovství výborně, takže na něj se musíme nejvíce připravit. Netroufnu si říct, kolik ještě chybí k našemu limitu a kolik ještě ze sebe můžeme vyždímat, ale jak už jsem říkal, tohle rozhodně ještě nebyl náš nejlepší volejbal. Byl to asi jeden z nejlepších volejbalů, jaký jsme ve skupině předvedli, byli jsme koncentrovaní a vážně jsme se na zápas připravili. Doufám, že v Itálii náš výkon vykvete a budeme se Srby bojovat o postup do čtvrtfinále.

trenér Jiří Novák: Dnes velmi gratuluji hráčům, kteří zápas i atmosféru zvládli perfektně. Předvedli zajímavé individuální výkony a velké absolutorium zaslouží Jakub Janouch, který dneska hrál výborně.

V utkání o třetí místo ve skupině proti domácím Severním Makedoncům si Češi v úvodu vybudovali tříbodový náskok, který udržovali útočící Šotola a Galabov. Šotola ostrou diagonálou do přední části hřiště zvyšoval na 13:8, eso přidal Zajíček. Čeští volejbalisté předváděli nejlepší výkon na turnaji a chybovali jen na servisu. Bez problému získali první set.

I druhá sada měla podobný průběh s českým vedením 8:5. Po dvou makedonských blocích však domácí srovnali na 9:9. Šotola vrátil ze servisu českému mužstvu tříbodové vedení, které potvrdil úspěšně útočící Vašina. Na kontakt se Makedonci dostali v koncovce, vyrovnat ale nedokázali, bodovým blokem ukončil set Vašina.

O vedení v úvodu třetího setu se postaral Zajíček, který dvakrát složil útok středem a problémy Makedoncům dělal i jeho servis. Domácí přesto srovnali na 6:6 po příliš dlouhém podání Šotoly. V rozkouskované hře s několika nepřesvědčivými výroky hlavního rozhodčího získávali body častěji Češi. Zajíček předvedl další blok a eso, kterým zvýšil na 14:10. V následném dění se už prosazovali jen čeští volejbalisté, nejčastěji Vašina.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018