27.5.2023

Češi vstoupili do Golden European League vítězstvím nad Slovenskem

V úvodním utkání sezóny nastoupila mužská reprezentace ve Zlíně proti výběru Slovenska. Po vyrovnaném úvodním setu, ve kterém byli nakonec úspěšnější hostující volejbalisté, zlepšil Novákův výběr svou hru a postupně získal sady poměrem 25:20, 25:19, 25:17. Trenér přesto s výkonem spokojený nebyl. „Do dalších zápasů je třeba zlepšit servis a vnímání hry i agresivitu na bloku,“ řekl po utkání.

Česko – Slovensko 3:1 (24:26, 25:20, 25:19, 25:17)

Počet diváků: 1550

Rozhodčí: Fabrice Collado (FRA), René Činátl (CZE)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Janouch, Licek, Špulák, Šotola, Vašina, Polák, libero Moník. Střídali: Bartůněk, Indra, Benda, Zajíček, Klajmon

Slovensko: Jalovecký, Lamanec, Ondrovič, Ihnát, Krajčovič, Frkaľ, libera Smolej, Vitko. Střídali: Palgut, Skasko, Zeman

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Marek Šotola (univerzál CZE):Rozhodně to nebylo jednoduché, protože Slováci hráli dobře. Mají kvalitní hráče na každé pozici a že to nebude tak, jak to bývávalo dřív, kdy některé zápasy nebyly těžké. Budeme muset bojovat s každým soupeřem. První set nám utekl o dva body, což mohl zvrátit úspěšný blok. Naštěstí jsme se vrátili do hry, otočili to a vyhráli první zápas doma. S výsledkem jsem spokojený. Máme tři body a výhru před domácím publikem a dětmi z minivolejbalu, kterým jsme udělali radost.

Jiří Novák (trenér CZE): Jsem spokojený s vítězství, ale méně spokojený s výkonem. Jsou určité věci, které jsou logické pro první zápas, nicméně cesta k výkonu, kterým se chceme prezentovat, bude ještě dlouhá. Některým hráčům, kteří jsou v reprezentaci noví, jsem dal příležitost, aby si osahali, jaké to je. K tomu nám letos primárně bude Evropská liga sloužit. Až nám to situace dovolí, začneme se sestavou trochu točit, abych viděl ve hře všechny hráče širšího výběru. Do dalších zápasů je třeba zlepšit servis a vnímání hry i agresivitu na bloku.“

Steven Vanmedegael (trenér SVK):Pro mě byl dnes především rozdíl ve zkušenostech na druhé straně sítě. Šotola odehrál dobrý zápas, byl nezastavitelný v útoku. Náš tým ukázal, že se musíme zlepšit, abychom mohli konkurovat na této úrovni. Teď musíme být stabilnější a efektivnější po celý zápas. Pro tým je to opravdu proces učení. Myslím si, že dokážeme udělat změny, které jsou nezbytné, abychom mohli být konkurenceschopní, ale vytváříme nový tým pro budoucnost a zapojujeme nové kluky, kteří se snaží dělat všechny věci, které jim říkáme.

První bod reprezentační sezóny zaznamenali slovenští hráči, středem sítě vzápětí odpověděli Špulák a Šotola. Domácím hráčům se v úvodu utkání nedařilo ideálně na servisu, Slováci ale zaznamenali technické chyby a skóre tak bylo vyrovnané. Obě mužstva se postupně dostala do rytmu a pravidelně ztrátovala. Marek Šotola zaznamenal eso, které potvrdila až video-challenge. Poté vytloukl slovenský blok a Čechům se podařilo odskočit do vedení 14:11. Slovenský trenér sáhl k time outu, když jeho svěřenci prohrávali 12:15. Oddechový čas zabral, Slováci se přiblížili na 15:16 a k taktickému kroku sáhl i český trenér Jiří Novák. Do koncovky první sady šli s dvoubodovým vedením 19:17 Češi. Janouch, Frkaľ, Licek i Špulák ovšem chybovali při podání a slovenští volejbalisté srovnali krok na 21:21. Po technické chybě střídajícího nahrávače Bartůňka šli Slováci do vedení 24:23, přešlap potvrdila i video-challenge a český kouč svolal tým ke střídačkám. Bodovým blokem srovnal střídající Indra. Slováci udrželi koncentraci a získali první sadu 26:24.

Druhou sadu zahájili lépe domácí volejbalisté, kteří díky esu Šotoly vedli 4:1. Trenér Vanmedegael sáhl za nepříznivého stavu 2:6 k oddechovému času, po kterém jeho slovenští svěřenci snížili na 4:6. Janouch s Lickem sehráli úspěšný rychlík, domácí nahrávač ovšem chyboval na servisu a za stavu 8:7 svolal k lavičce své hráče trenér Novák. Technickými chybami se Slováci připravili o vyrovnané skóre a Šotola tvrdým útokem zvyšoval na 14:12. Hostující hráči sice opět srovnali, ale vlastními chybami dali Čechům tříbodové vedení. Volejbalisté z Česka výhodu nevyužili a skóre se přiblížilo na 19:18. Kapitán Adam Zajíček se prosadil na bloku, Vašina v útoku i při podání a po jeho esu se Češi přiblížili k zisku setu. Po úspěšné challenge servíroval Zajíček setbol a dlouhá smeč Slováků znamenala srovnání skóre na 1:1 na sety.

Ve třetí sadě začali lépe domácí, kteří drželi dvoubodovou výhodu po útocích Martina Licka. Stejný hráč se prosadil i na bloku a jeho tým vedl 9:5, když šli Slováci k lavičce na taktickou poradu. Po slovenské smeči mimo hřiště se stav posunul na 12:7 pro český tým, na 13:8 zvyšoval Vašina, středem sítě úspěšně zaútočil Zajíček. Vedení domácích rostlo a po bodovém trojbloku vedl Novákův tým 17:9. Zajíček přidal čisté eso a při skóre 19:10 požádal trenér Vanmedegael o oddechový čas. Po oboustranné sérii chyb na podání a útoku Lukáše Vašiny vedli Češi 22:13, Slováci ale přidali na přesnosti a snížili na 22:16. Hostující kapitán Ihnát zaznamenal eso, následně ale přešlápl a čeští volejbalisté měli setbol. Vašina i Zeman servírovali do sítě a set skončil stavem 25:19.

Slováci ve čtvrtém setu rychle vedli 2:0, Špulák ale blokem srovnal a Vašina otočil vedení na domácí stranu. Lukáš Vašina útočil úspěšně z hlavního kůlu i ze zadní řady a navýšil výhodu na 6:4. Další bod pro český tým potvrdila video-challenge, Slovákům se ale podařilo srovnat na 8:8, vyrovnaný stav ale nevydržel. Adam Zajíček emotivně oslavil blok na 12:10 a po chybě v souhře šli Slováci k lavičce. 14. bod českého týmu potvrdila challenge a Zajíčkova série na podání pokračovala do stavu 15:11. Po příliš dlouhém podání slovenského hráče vedli domácí 18:13 a bodový blok Martina Licka přiblížil Čechy ke koncovce sady i utkání. Šotola úspěšnou smečí zvýšil na 22:15 a tvrdě útočil i Zajíček. Šotola získal mečbol a stejný hráč zakončil zápas.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Ondřej Driml

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018