18.9.2019

Datovou alchimii u mužské reprezentace má na starost Zdeněk Sklenář

Jak rozluštit „Enigmu“, která ve volejbale představuje útočné kombinace. Kam nejčastěji posílá míč nahrávač, na jakého útočníka, do jakých pozic, v jakých momentech…? Toto všechno se snaží rozluštit Zdeněk Sklenář, hlavní statistik českého reprezentačního týmu. Informace o soupeřích předává volejbalistům během evropského šampionátu v Nizozemsku, kde český tým sehraje v základní skupině ještě dva zápasy – dnes proti domácímu výběru a ve čtvrtek s Černou Horou.

Data Volley 4. To je počítačový program, ve kterém je denně zahloubaný statistik Sklenář. Připravit pořádnou analýzu o soupeři mu trvá několik hodin, běžně sleduje nejméně pět zápasů daného týmu. Z každého doteku míče se totiž provádí statistický údaj, úkol Sklenáře je na základě nich vypozorovat útočné stereotypy soupeřů. „Dokážeme s nejvyšší procentuální pravděpodobností předpovědět, kam nejčastěji míří nahrávka. To pomůže našim blokařům, abychom mohli eliminovat alespoň jednoho hráče v jejich útoku. Usnadní nám to obranu na síti,“ vysvětluje.

Jedná se o běžnou praxi – většina reprezentačních týmů má na evropském šampionátu své statistiky. Jednoho, či dva. Strategie na zápas tak probíhá až po vyhodnocení skautingu. „Nejčastěji rozebíráme návyky nahrávačů. Když jde stav do koncovky, většinou se totiž uchýlí k oblíbené variantě či kombinaci,“ říká Sklenář. Zadaných úkolů má ale více, většinou se odvíjí od síly soupeřů. Běžně se vytváří obraná strategie na nejlepší smečaře. Jak?

„Z předchozích zápasů známe, kam nejčastěji míč pálí – jestli do diagonály nebo do strany… Připravujeme se také na podání soupeře, abychom mohli lépe tvořit svoji hru,“ dodává náš statistik, který si neodpočine ani v průběhu duelu – skauting probíhá také v průběhu utkání. „Pokud se soupeř odchyluje od předpokládané strategie, je nutností na to zareagovat. A to co nejdříve.“

Již před šampionátem český volejbalový výběr tvrdil, že jeho největší zbraní by měl být důrazný servis. Zejména v nedělním duelu proti Estonsku se to potvrdilo. Koncovka druhého setu – Jan Hadrava zakončuje esem. Koncovka třetího setu – Jan Hadrava si pomáhá dvěma esy. Náhoda? Asi ne. „Dlouhodobě se servisem pracujeme, hráčům měříme rychlost a vedeme je k různým úkolům. Snažíme se, aby podávali mezi hráče, do meziprostoru. Právě Hadrava pracuje dobře s délkou podání,“ popisuje statistik Zdeněk Sklenář.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018