2.1.2020

Do reprezentace se na olympijskou kvalifikaci vrací dva zkušení harcovníci

Zítra odjíždí naše reprezentační družstvo mužů do Berlína, kde se koná evropská kvalifikace na OH 2020. Náš tým má právo účastnit se kontinentální kvalifikace po dlouhých dvaceti letech. Toto právo mu zajistil evropský ranking, který si naše družstvo zlepšilo 7. a 13. místem na posledních dvou evropských šampionátech. Když se podíváme na naše soupeře, tak zjistíme, že jde o „malé“ ME, protože kromě již kvalifikovaných Italů, Rusů a Poláků nechybí nikdo z evropské špičky.

„Z těch osmi týmů jsme podle rankingu nejhorší, takže můžeme jen překvapit, favorité na postup jsou jiní. Prostě tam pojedeme s tím, že se jedeme porvat o co nejlepší výsledky, že chceme předvádět náš nejlepší volejbal a že zkusíme projít do semifinále. Uděláme pro to maximum,“ říká trenér Michal Nekola.

Bohužel olympijská kvalifikace je v termínu krátké přestávky v evropských národních ligách, kdy si všichni po půlce klubové sezóny léčí „bolístky“ a i na naše družstvo dolehla marodka. Ze zdravotních důvodů nemohli potvrdit pozvánku Adam Bartoš, Oliver Sedláček a nakonec i náš nejlepší hráč posledního ME Honza Hadrava. Některé národní federace nepřerušily svoji soutěž a tak se musí náš „nároďák“ obejít i bez Donovana Džavoronoka a Pavla Bartoše. Prvnímu nahrávači a kapitánovi družstva Kubovi Janouchovi bude „krýt“ záda pražský Lev Luboš Bartůněk, pro kterého to bude první velká mezinárodní zkouška ohněm.

Naopak do týmu se po zranění vrací Petr Michálek a hlavně svoji ukončenou reprezentační kariéru „restartuje“ blokař českobudějovického Jihostroje Radek Mach. „Ruka už je v pořádku a na „nároďák“ se moc těším. Kvalifikace bude takové malé ME, které mi kvůli zranění uteklo. O OH se nehraje každý rok a musíme zabojovat. Začínáme s Německem, které se jako domácí jeví favoritem skupiny, pak finalista ME Slovinsko a na závěr Belgie, která vypadá asi „nejhratelněji“. Takže sám vidíš, že tam není „lehkých“ týmů. Bude to o soustředění a bojovnosti,“ říká navrátilec do národního dresu Petr Michálek. A co říká ke svému návratu do reprezentace blokař Radek Mach? „Hlavně je to kvalifikací na OH, která se nehraje každý rok a jelikož jsem nabídku dostal, tak chci ještě pomoci a na takové akce se ne neříká. Atmosféra je tady stejná jako před dvěma lety, i když se tým omladil. A když se mě ptáš, jestli ještě směřuji k ME v Ostravě, tak na to se těžko odpovídá. Spíš ne, už nejsem nejmladší a je to moc daleko, ale nikdy neříkej nikdy“.

Šanci dostávají naši úspěšní „mládežníci“ - Lukáš Vašina, Patrik Indra a Josef Polák. „Abych řekl pravdu nominace mě překvapila, ale jsem za to rád. Bude to pro nás mladé ohromná zkušenost, když budeme hrát proti hráčům světové třídy,“ říká smečař Karlovarska Lukáš Vašina. „Já jsem se nominaci dozvěděl na poslední chvíli, po tom, co se zranil „Hadrák“ a jak vidím skupinu? Můžeme jenom překvapit a chceme se o postup do semifinále porvat. Určitě tam nejedeme na výlet, kvalifikace o OH se nehraje každý den,“ říká sebevědomě liberecký univerzál Patrik Indra. „Tak kluci asi řekli všechno…..(smích), ale musím potvrdit, že i mě nominace překvapila a souhlasím s Patrikem, když budeme bojovat a rvát se, můžeme jenom překvapit. To, že nejsme favorité, může být malá výhoda,“ konstatuje vždy usměvavý blokař z Příbrami Pepa Polák.

Složení skupin:

skupina A: Belgie, Česká republika, Německo, Slovinsko

skupina B: Bulharsko, Francie, Nizozemsko, Srbsko

Zápasový program ve skupinách:

skupina A   skupina B
  neděle 5. ledna  
16:30 Slovinsko - Belgie   13:30 Francie - Srbsko
19:30 Česká republika - Německo    
  pondělí 6. ledna  
20:10 Belgie - Německo   14:00 Nizozemsko -  Srbsko
    17:00 Bulharsko - Francie
  úterý 7. ledna  
17:00 Belgie - Česká republika   14:00 Bulharsko - Nizozemsko
20:10 Německo - Slovinsko    
  středa 8. ledna  
17:30 Slovinsko - Česká republika   14:30 Srbsko - Bulharsko
    20:45 Francie - Nizozemsko

 

První dva celky z každé skupiny postoupí do čtvrtečního semifinále. Vítězové pak v pátek budou bojovat ve finálovému duelu o jednu jedinou vstupenku na OH 2020.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018