6.1.2020

Evropská kvalifikace na OH 2020 mužů – Berlín – 2. den

První letošní pondělí (6. 1. 2020) nad Berlínem vysvitlo sluníčko a i teploty byly spíš jarní než zimní. Kvalifikace na OH 2020 v Tokiu měla na pořadu dva zápasy skupiny B a jeden pro nás moc důležitý duel skupiny A mezi domácím Německem a včera dobře hrající Belgií.

Naše družstvo mělo volný den. Na programu byl spíš než dopolední, tak polední trénink a proto se hráči, kteří se dostali do postelí až po půlnoci, mohli prospat a na snídani nespěchat. V tréninkové hale jsme střídali Němce, které čekal dnešní zápas s Belgií. Jejich opory spíš statovali nebo se protahovali, což dokumentovalo to, že včera museli nechat na palubovce proti našemu výběru dost sil. Naši po tradičním protažení za vedení asistenta trenéra „Saliho“ si dali oblíbenou bagrovanou „starý vs. mladí“. A světe div se, „překvapivě“ zvítězili staří mazáci. Pak následovalo rozcvičení s balony, dohrávání obraných situací a na závěr servis, příjem. Odjez do hotelu na oběd a do video porady zasloužený odpočinek. Realizační tým si to ještě namířil do haly, aby „zkouknul live" našeho příštího soupeře Belgii.

A co se odpoledne událo v Max-Schmeling hale? Hned v prvním utkání nastoupili Srbové, kteří měli „nůž na krku“ proti Nizozemcům. Bylo vidět, že asi včera po jednoznačné porážce od Francie, dostali „ceres“, protože na palubovce bylo úplně jiné mužstvo. Mistři Evropy dělali minimum nevynucených chyb a Nizozemce tlačili od prvních minut. Nakonec jim nedovolili ani v jednom setu dosáhnout dvaceti bodů a „sfoukli“ je s přehledem 3:0.

Mezi zápasy mě potěšil fakt, že naši hráči zde včera nechali určitě dobrý dojem. Několik novinářských kolegů se ptalo, kdo je Vašina, kde se vzal Indra, Polák. Když se dozvěděli, že je to náš reprezentační „potěr“, který zde má svoji premiéru, ocenili jejich včerejší nebojácný výkon a většina z nich konstatovala, že až se nám uzdraví zkušené opory, vidí do budoucna náš výběr velmi silný.

V druhém utkání nastoupili po včerejším vítězství sebevědomí Francouzi proti Bulharů, kteří v této kvalifikaci měli premiéru. Začátek zápasu vypadal opět na jednoznačnou záležitost hráčů galského kohouta, ale v polovině setu se bulharští „bombarďáci“ začali trefovat do servisu a na drama v koncovce bylo zaděláno. Překvapení Francouzi koncovku nezvládli a Bulhaři se ujali vedení 1:0. Druhý set byl jednoznačnou záležitostí v bílých dresech hrajících Francouzů, když na začátku setu soupeři utekli o šest bodů a svůj náskok už jenom navyšovali. Naopak ve třetím setu se Bulhaři vrátili k své oblíbené zbrani, dělovému servisu. Francouzi nestačili soupeřem vystřelené projektily zpracovávat a bylo jasné, že Bulhaři v tomto utkání budou brát určitě bod. Čtvrtý set, stejně jako druhý, opanovali opět hráči Francie a zápas musela rozhodnout pátá zkrácená sada. Zde jako by na hráče galského kohouta dolehla tíha okamžiku. Od začátku kupili chybu za chybou, a když Bulharům ještě k tomu šel servis, první překvapení olympijské kvalifikace bylo na světě. Vítězství svěřenců trenéra Prandiho zamotalo skupinu B, ale Francouzi stále mají nejlepší výchozí pozici v postupu do semifinále. Nesmí, ale zaváhat s Nizozemskem.

Posledním dnešním utkáním byl souboj včerejšího našeho soupeře Německa proti Belgičanům, kteří včera odehráli dva vyrovnané sety s vicemistry Evropy ze Slovinska. Němcům by vítězství za tři body hodně přiblížilo vysněné semifinále. Belgičani odehráli s favoritem skoro na chlup stejné utkání jako naše reprezentace, jenom je v druhém setu německá „mlátička“ Grozer rozstřílela již před koncovkou. Ve třetím setu byl stav dlouho vyrovnaný možná i proto, že nejlepší útočník domácích Grozer se začal trápit se zraněným lýtkem. Němci byli najednou poloviční a Belgičané vycítili šanci. Německý univerzál to ještě zkusil na servisu, ale lýtko nevydrželo a Belgie se dostala k setbolu. Nicméně se opět ukázala německá urputnost, domácí se dostali za dvou setbolů a první mečbol hned blokem proměnili. Bez ztráty setu vedou skupinu A a jsou jednou nohou v semifinále. Je jenom otázkou, co bude s nohou jejich „bombarďáka“ Grozera.

Tak to byl druhý den kvalifikace na OH 2020 a zítra se můžeme těšit na souboj naší reprezentace s Belgií. Přímý přenos můžete sledovat na ČTsport od 16:55.

Výsledky a další program zápasů ve skupinách:

skupina A   skupina B
  neděle 5. ledna  
Slovinsko - Belgie 3:0   Francie - Srbsko 3:0
Česká republika - Německo 0:3    
  pondělí 6. ledna  
Belgie - Německo 0:3   Nizozemsko -  Srbsko 0:3
    Bulharsko - Francie 3:2
  úterý 7. ledna  
17:00 Belgie - Česká republika   14:00 Bulharsko - Nizozemsko
20:10 Německo - Slovinsko    
  středa 8. ledna  
17:30 Slovinsko - Česká republika   14:30 Srbsko - Bulharsko
    20:45 Francie - Nizozemsko

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018