7.1.2020

Evropská kvalifikace na OH 2020 mužů – Berlín – 3. den

Dnes se Berlín probudil do ospalého podzimního dne. Po sluníčku ani vidu ani slechu. Mlžný opar a drobný déšť jako by evokoval fakt, že náš postup po včerejším tříbodovém vítězství domácích Němců nad Belgií je ve sférách teorie. Pouze vítězství nad Belgií a následně nad Slovinskem nás může posunout do semifinále a k tomu ještě musí Slovinsko prohrát v dnešním večerním zápase s Německem. Ale jak všichni víme, míč je kulatý a víra dokáže neuvěřitelné zázraky.

První zápas dnešního dne v berlínské Max-Schmeling hale proti sobě postavil Bulhary, kteří si včera „vyšlápli“ na čtvrtý celek loňského ME Francouze, a Nizozemce, kteří naopak jednoznačně propadli se Srbskem. Bulhaři od začátku zápasu neponechali nic náhodě a za pomoci svých dělových servisů nepouštěli Nizozemce vůbec do hry. Ve všech třech setech hráčům ze země tulipánů vždy na začátku odskočili a náskok již pouze zvyšovali. Ani v tomto zápase (stejně jako proti Srbsku) se Nizozemcům nepodařilo dostat ani v jednom setu přes dvacet bodů a zápas skončil jednoznačným vítězstvím Bulharů 3:0.

K druhému dnešnímu utkání nastupují naši borci proti Belgii. Trenér Nekola staví stejnou základní sestavu jako proti Německu, tzn. i s oběma mladíky Vašinou a Indrou. Je jasné, že pouze vítězství a to nejlépe bez ztráty setu, nám bude dávat šanci poprat se o postup ze skupiny v posledním utkání proti vicemistrům Evropy Slovincům.

Belgie – Česká republika 3:2 (21:25, 28:26, 25:20, 22:25, 19:17)

Rozhodčí: Porvaznik (SVK), Rodriguez Jativa (ESP)

Diváci: 1 132

Sestavy:

Belgie: Rousseaux, Van De Velde, Valkiers, Grobelny, D´Heer, Cox, libero Stuer. Střídali: Klinkenberg, Thys

Česká republika: Vašina, Zajíček, Indra, Galabov, Mach, Janouch, libero Moník. Střídali: Polák, Michálek, Janků

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Trenér Michal Nekola: „Set a půl jsme byli lepším týmem, pak soupeř přitvrdil na servisu, vrátil se do zápasu. Ale to se podařilo i nám ve čtvrtém setu. Tie-break byl jak na houpačce, z 2:8 se dostaneme na 13:11. Bohužel pak uděláme dvě takové chyby, možná z nezkušenosti. Škoda, dalo se to vyhrát, ale na druhou stranu, hrál na naší straně fakt mladý mančaft a pro kluky takový zápas je obrovská zkušenost a věřím, že nám to v budoucnu vrátí.“

Blokař Adam Zajíček: „Zklamání a jsem nasr………, darovali jsme Belgičanům vítězství hlavně tím, že jsme je pustili do zápasu v půlce druhého setu. Velká škoda pátého setu, který vypadal na ručník, ale ještě jsme se dostali zpátky a byli na mečbolech. Asi nezkušenost, jsme mladý družstvo, ale stejně mě to štve.“

Libero Milan Moník: „Dneska to bylo o detailech, bojovali jsme, ale nestačilo to. Možná to dnes bylo i o zkušenostech Ale myslím, že do budoucna má reprezentace, kde brát. Máme tam mladý kusy, tak to vidím dobře.“

Začátek prvního setu je vyrovnaný, až po servisu Galabova se ujímáme vedení 6:3. Soupeř srovnává při servisu Coxe na 7:7. Dvě esa Janoucha nás posílají do vedení 11:7 a to přimělo belgického trenéra k prvnímu timeoutu. Po bloku Zajíček/Indra vedeme 13:9. Sice se nám nedaří na útoku, ale obrana na síti je zatím neprostupná. Belgičanům se nedaří na servisu a tak si stále udržujeme mírný náskok, 16:14. V této fázi prvního setu nás drží na útoku bezchybný Indra, 19:15. Do koncovky jdeme s nadějným náskokem 20:16. Blok Macha zvyšuje na 22:18. Další blok Galabov/Mach a náskok je pětibodový (23:18), koncovka prvního setu vypadá nadějně. Soupeř blokem snižuje na 23:21. Ještě není hotovo, ale další útok Indry na zem nám dává šanci prvního setbolu. Setbol hned proměňuje Vašina, který namířil na horní obrazovku a trefil konečky belgických bloků. Vedeme 1:0.

Druhý set začala naše reprezentace stejně, jako skončila ten první. S neskutečnou bojovností a bez nevynucených chyb vede 4:1 a následně 7:3. Belgie sahá po prvním oddechovém čase. Nicméně náš náskok roste, Honza Galabov esem zvyšuje již na 9:3. Belgičani stále nemohou trefit servis a náš náskok roste, 13:7. Zatím bezchybný Galabov zvyšuje na 15:9 a belgický trenér si bere již druhý timeout. Belgie snižuje na 16:13 a je potřeba tento tlak soupeře zastavit. A to se daří po útocích našich mladíků, 19:16. Bohužel soupeř se dostává po našem nepřesném příjmu na „dostřel“ (19:18) a tato situace donutila trenéra Nekolu k prvnímu timeoutu, schyluje se k dramatické koncovce. Belgie srovnává esem na 20:20. Na blok místo Janoucha nastupuje mladý Polák. Soupeř přidává další eso a poprvé v zápase prohráváme 22:23. Na hřišti je už zkušený Michálek, který vystřídal Vašinu. Ubránili jsme setbol a Indra srovnal na 24:24 a vzápětí Janouch esem dává setbol na naši stranu. Opět Indra na útoku a je tu náš druhý setbol. I ten odvrací levák Cox, zatím nejlepší hráč soupeře. Indra je zablokován a setbol mají opět Belgičané. Trenér Nekola si bere druhý timeout, 26:27. Ne, štěstí nám nepřálo a esem soupeř vyrovnává na 1:1. Velká škoda, protože jsme v polovině setu vedli již o šest bodů a nic nenasvědčovalo tomu, že soupeř se vrátí do zápasu. Opět se ukázalo, jak důležitý je v moderním volejbale servis.

Na hřišti se objevuje v základní sestavě další mladíček Polák. Třetí set je od začátku vyrovnaný, ale jednoblok Indry nás dostává do vedení 4:3. Indra dnes hraje zatím fantasticky a zvyšuje na 7:5. Soupeř opět esem vyrovnává 9:9. Ne, teď se nám nedaří na příjmu a hned je to vidět na útoku. Za stavu 9:11 sahá trenér Nekola po prvním oddechovém čase. Vašina je ve hře a vytlučeným blokem srovnává, 11:11. Na podání opět zlobí Cox a esem přidává další bod, 12:14. Polákův výborný servis zatlačil soupeře a následně srovnáváme na 14:14. Ubránili jsme Coxe a vyrovnáváme na 17:17 po útoku Indry. Blíží se koncovka a stav je stále vyrovnaný, 20:20. Challenge nám nepřeje a Belgičané vedou 22:20, trenér našeho týmu bere druhý timeout. A i další kontrola videorozhodčího je pro Belgičany a stav je již kritický 23:20. Blokem na Galabova si soupeř řekl o první setbol třetího setu a dalším blokem, teď na Indru, třetí set dohrál.

Vstup do čtvrtého setu nám nevyšel, Cox trefuje servis a prohráváme 2:5. Galabov oplácí stejnou mincí a hned vedeme 8:6. Belgický trenér bere první timeout. Vyplácí se, je srovnáno 10:10. Opět Belgičanům pomáhá servis a vedou 14:12. A našim jako by se na servisu přestalo dařit, přesto držíme před koncovkou kontakt, 15:16. Opět začíná úřadovat Indra, blok, útok a je srovnáno 18:18. Po ese Vašiny jdeme do vedení. A následně dokonce o dva body po autu Coxe, 20:18. Belgie sahá po posledním oddechovém času. Soupeř kazí servis a vedeme 22:19.  Blok Polák/Galabov udržuje tříbodový náskok, 23:20. Na servis přišel Janků, ale soupeř otáčí. Nicméně po další útoku Galabova je zde první setbol. Vašina proměnuje druhý servis je srovnáno 2:2, bude rozhodovat tiebreak.

Pátá sada začíná lépe pro Belgičany a hned prohráváme 0:3 a následně po dalším esu soupeře 1:5. Trenér Nekola na nic nečeká a zápas zastavuje timeoutem. Bohužel další eso navyšuje náskok soupeře na 1:6 v náš neprospěch. Je to špatné, přesný útok Belgičanů po lajně za stavu 1:7 nutí našeho trenéra k dalšímu oddechovému času. Tak jsme si začátek rozhodující sady nepředstavovali. Při změně stran vede Belgie již 8:2. Naději nám útokem ještě dává Zajíček, ale soupeř je stále daleko, 7:10. Belgický blok v síti možná ještě zadělává na drama a Belgie si bere timeout. Opět blok Zajíčka a soupeřův náskok je pryč, 10:11. Indra vytlouká blok a je vyrovnáno. A další Zajíčkův blok nás posouvá do vedení 12:11. A do třetice Zajíček, to už je veselejší, 13:11. Poslední oddechový čas pro Belgii. Horší příjem a zablokovaný Indra, dovoluje soupeři vyrovnat, 13:13. Zkažený servis Belgičanů a na řadě je náš první mečbol. Útok Coxe do autu, ale videorozhodčí viděl teč, 14:14. Cox podává do autu, další mečbol na naší straně. Teď je to již trochu o štěstí. Galabov nám připravuje třetí mečbol, bohužel Indra kazí servis. Opět Honza Galabov na útoku nechybuje a je tu čtvrtý mečbol. Cox opět do autu a opět challenge. Neuvěřitelné, míč byl pár centimetrů in. Nyní mají Belgičané svůj první mečbol a se štěstím ho proměňují. Velká škoda, vítězství jsme byli opravdu blízko.

Výsledky a další program zápasů ve skupinách:

skupina A   skupina B
  neděle 5. ledna  
Slovinsko - Belgie 3:0   Francie - Srbsko 3:0
Česká republika - Německo 0:3    
  pondělí 6. ledna  
Belgie - Německo 0:3   Nizozemsko -  Srbsko 0:3
    Bulharsko - Francie 3:2
  úterý 7. ledna  
Belgie - Česká republika 3:2
  Bulharsko - Nizozemsko 3:0
Německo - Slovinsko 2:3    
  středa 8. ledna  
17:30 Slovinsko - Česká republika   14:30 Srbsko - Bulharsko
    20:45 Francie - Nizozemsko

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018