30.8.2023

Holky nás inspirovaly, hlavně nebýt jako psí čumák, říká před ME univerzál Hadrava

Velké změny jsou u zkušeného volejbalového reprezentanta. Po dvou letech odchází Jan Hadrava z polského týmu Jastrzebski Wegiel, poprvé si totiž zahraje v turecké lize, když se na přestupu domluvil s Galatasaray. Vrátil se také do reprezentace, kde ho čeká mistrovství Evropy. „Naše síla je hlavně v bojovnosti a v agresivitě. Nechci, abychom byli na hřišti jako studení čumáci. A určitě nás nakoply holky, které se na šampionátu skvěle zvedly,“ prohlásil univerzál Jan Hadrava, který se dále rozhovořil o konkurenci na postu univerzála nebo o budoucnosti.

Jak probíhala příprava na ME?  
Myslím, že velice dobře. Začali jsme zostra, asi po dvou týdnech tréninku jsme naskočili do přátelských zápasů. A je to dobře, protože toho času na druhou stranu nebylo tolik. Kluci, co byli na první část, dohráli Evropskou ligu koncem června. Hráli jsme s Estonci, Rumuny a se Srby. Byla to přínosná utkání.

Myslíte, že tohle pro vás může být poslední evropský šampionát?
Je to možné…. Skutečnost je taková, že zvažuji všechny varianty. Je dost pravděpodobné, že tohle může být poslední ME, ale nevylučuji nic.

Takže k tomu nyní přistupujete jako ke speciální akci?
To zase ne, já těch turnajů zažil fakt hodně. Pro mě byla speciální akce mistrovství Evropy v Ostravě, to bylo hezké. U mě jsou nyní všechny varianty ve hře, rozhoduje více faktorů. Máme také kvalifikaci na OH, kde chceme hrát také co nejlépe… Uvidíme.

Vnímáte, že je na vašem postu univerzála přetlak? Kromě vás je v reprezentaci také Šotola nebo Indra – jakou mají tihle kluci budoucnost?
Kluci mají velkou budoucnost před sebou. Musí makat tak, jak to doposud dělají. Jinak přetlak na našem postu určitě je. Ať už jde o Marka s Patrikem nebo i o generaci co tu byla před tím – Štokr, Konečný, Rejlek, Novotný. Dá se říct, že univerzály u nás vychovat umíme.

Jak jste spokojený s vaší výkonností v přípravných zápasech?
Všechno může být lepší, já jsem náročný. Nikdy nejsem moc spokojený. Byly tam světlé momenty, ale mohly být také lepší. Všechno má svůj proces a doufám, že to bude ideální na šampionátu a pak v kvalifikaci na OH.

A v rámci klubové sezony jste spokojený?
Výsledkově ano, i když jsme prohráli finále Ligy mistrů, které jsme mohli vyhrát. To je škoda. Jinak jsem moc spokojený nebyl, protože jsem chtěl samozřejmě více hrát. Hodně často jsou bohužel střídal. A to je důvod, proč jsem se domluvil na rozvázání smlouvy s polským týmem Jastrzebski Wegiel.

Proč jste si vybral právě Turecko?

Z důvodu herního vytížení, chci samozřejmě být na hřišti. V Jastrzebski podepsali francouzského univerzála, bylo by pravděpodobné, že by to vypadalo jako v letošním roce. A to jsem nechtěl připustit. Klub samozřejmě naléhal s tím, že se bude využívat všechny hráče. Jenže tohle jsem slyšel také vloni, už mám nějaký věk a nechtěl jsem se na to spoléhat. Chci hrát.

A v tureckém Galatasaray máte garanci, že z vás bude tahoun v útoku?

Ano, takhle je to prezentované a koncipované. Tlačili na to, že mě chtějí. Garanci samozřejmě nemáte, ale takhle se to od vedení klubu stavělo. Navíc kvalita turecké ligy stoupá, přesouvá se tam hodně dobrých hráčů z Itálie, Polska a z jiných částí. Cílem je o boj o první čtyřku, což nebude lehké. Náš tým zůstával dlouho dobu v závěsu za elitními týmy. Chceme prolomit bariéru do čtyřky.

A do Turecka pak odletíte sám nebo s rodinou?

Sám. Syn nastupuje v Praze do školy.

Když se vrátíme k evropskému šampionátu, kde vidíte největší sílu v našem týmu?

Doufám, že je v tom, co po nás trenér vyžaduje - hlavně v bojovnosti a agresivitě. V tom bude naše síla. Nechci, abychom byli na hřišti jako studení čumáci. Jsou tam charaktery na to, abychom tu bojovnost a agresivitu předvedli na hřišti.

A jsou pro vás v tom inspirací naše volejbalistky. Právě na těchto herních aspektech trvá jejich trenér, a to jak při tréninku, tak v zápase…
Holky jsme na mistrovství Evropy sledovali, bylo super, jak se dokázaly zvednout. Prohrát první zápas, který všichni pasovali jako klíčový. Ještě měly den volna a není lehké se od tohoto výsledku odpoutat mentálně. Ale ony se skvěle vrátily do hry, předvedly to v duelu s Tureckem a pak hlavně s Německem. Já doufám, že předvedeme také bojovný výkon. Hlavní je postup ze skupiny, to bude náš cíl a pak uvidíme, na koho narazíme. Budeme bojovat ale proti každému, i kdybychom hráli s Itálií.

Jaké je si po letech zahrát v reprezentaci s Donovanem Džavoronokem?
Fajn, těšil jsem se moc na to. Naposledy jsme spolu hráli čtyři roky zpátky na ME, tedy ještě před covidem. Doufám, že také kluci budou rádi, že nám přijde pomoc. A snad se nám podaří předvést skvělý výsledek a postup mezi osm nejlepších týmů, jak jsme to dokázali na šampionátu v Ostravě.

Byla mezi vámi vidět sehranost z beachvolejbalu?
To se těžko posuzuje z mého pohledu. Známe se jak z nároďáku, tak z beache a také mimo volejbal. Určitě ale jsme sehraní. Jestli je to zapříčiněné beachvolejbal nebo tím, že spolu dlouho hrajeme také ve volejbale, tak to nevím.

Jaké jsou jeho přínosy pro národní tým?
Může nabídnout spoustu věcí, které nám chyběly třeba v minulých turnajích. Má obrovské zkušenosti z top ligy světa – kvalitní servis, útok a obranu, stabilitu na přihrávce.

Jak se těšíte na duel základní skupiny proti Polsku?

Těším se, ale první zápas nebude zcela směrodatný. Bylo by skvělé je porazit, ale náš zrak by se měl upínat k dalším týmům. Je to šampionát, kde jde o postup a klíčové bude porazit ostatní týmy ze skupiny.  

Přemýšlíte také o návratu do české extraligy a o kariéře v beachi?
Soustředím se na přítomnost a v ní chci zatím vydržet co nejdéle v zahraničí. Uvidím, jestli se vrátím do Čech, a co se bude dít. Může se stát cokoliv.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018