18.5.2016

Jako každý sportovec bych si moc přál jednou hrát pod pěti kruhy, říká Jan Hadrava

Letos stál Jan Hadrava před velkým rozhodnutím – reprezentovat Českou republiky raději v šestkovém volejbale nebo beachvolejbale? Nakonec se přiklonil k té první variantě a svého rozhodnutí ani trochu nelituje: „Trénovat pod Miguelem Falascou je pro mě velká pocta, každému z nás má hodně co nabídnout,“ usmívá se tento 24letý univerzál. V sobotu si přitom z Městského divadla v Brně odnesl společně s Přemyslem Kubalou cenu za nejlepší mužský beachvolejbalový pár roku.

Kolik dřiny a úspěchů se za touhle cenou skrývá?

"Loňská sezóna nás stála hodně úsilí, nezapomenu hlavně na to, jak probíhala naše účast na EH. Přemek si sáhl na dno svých sil a i pro mě to bylo náročné. Za zmínku určitě stojí zápas proti italské dvojici ve vyřazovací části, kdy ještě 12 minut před utkáním ležel Přemek na masážním stole a rozhodoval se, jestli do utkání vůbec nastoupí. Takže si ocenění moc vážím a je to pro mě krásný pocit, ale nepatří jen nám, ale i celému týmu a rodinám – ti všichni nás po celou dobu podporovali a drželi palce."

Letos ses dostal také mezi trojici nejlepších volejbalistů ČR – která nominace Tě potěšila víc?

"Měl jsem obrovskou radost z obou, ale musím se přiznat, že nominace mezi trojici nejlepších volejbalistů mě překvapila a potěšila víc, než ta za beachvolejbal. Říkal jsem si, že být v nominaci spolu s Janem Štokrem a Lukášem Ticháčkem je už samo o sobě pro mě tím největším oceněním, které beru jako velkou motivaci do dalších let."

Jak těžké je skloubit beachvolejbal a klasický šestkový volejbal a ještě v obojím tak vynikat?

"Beach i šestky kombinuju už od svých 17 let, tak jsem si na to už zvykl. Ale abych řekl pravdu, náročné to opravdu je, jednak z hlediska času a peněz, hlavně na té nejvyšší úrovni. Většina týmů má náskok v tom, že se může připravovat přes zimu. My jsme měli na přípravu 2–3 týdny. Pak navíc strávíme spoustu času na cestách po turnajích, které jsou všude po světě. Ale s tím se musí počítat."

 Poslední dvě sezóny jsi strávil ve Francii, kam Tě to posunulo?

"Přineslo mi to nové osobní i herní zkušenosti a za to jsem rád. Odehrál jsem dvě sezóny ve velmi kvalitní lize, která je hodně vyrovnaná. Pro mě je velmi důležité, že mě zkušenosti z Francie posunuly vpřed i mentálně. První rok se nám nedařilo, hráli jsme o udržení, ale nakonec všechno dobře dopadlo a zůstali jsme v Pro A. Letos byly všechny týmy pod obrovským tlakem, protože ze 14 celků z Pro A sestupovaly tři. Nám se podařilo dostat do play off ze 7. místa."

Před Nantes jsi hrál v Liberci, takže se dobře znáš s Michalem Nekolou, který teď s Tebou působí u reprezentace?

"S Michalem se známe poměrně dlouho, protože s ním hrál můj táta. Navíc Michalův tatínek bydlí hned vedle mých rodičů. České prostředí ale není zas tak velké a většina hráčů a trenérů se navzájem zná velmi dobře."

Letos reprezentuješ v šestkovém volejbalu místo beachvolejbalu. Jsi rád, že ses takhle rozhodl?

"Jsem za to moc rád. Myslím, že budu mluvit za většinu hráčů, když řeknu, že reprezentovat svou zemi je velká čest. V minulosti jsem párkrát šestkovou repre odmítl a za svým rozhodnutím si stojím, měl jsem sen (a stále mám) jet na OH a v beachi se moje šance jevila poměrně velkou. Už před tím, než jsem přijal nabídku jít do šestkové reprezentace, jsme ale s Přemkem věděli, že by se nám muselo zadařit na sto procent na jednom jediném turnaji koncem června, a proto jsem čekal, jak se dá Přemek zdravotně dohromady a jestli dostanu nabídku reprezentovat. Když pak opravdu přišla, volal jsem Přemkovi a řekl mu, že je čas na rozhodnutí. Je to parádní parťák s dlouholetými zkušenostmi z šestkového i beachového nároďáku a jsem moc rád za jeho podporu při mém rozhodování. Určitě ale není nic ztracené, vždyť za čtyři roky bude další olympiáda. Jako každý sportovec bych si moc přál jednou zahrát pod pěti kruhy."

Minulý týden jste se začali s reprezentací připravovat v Brně na Světovou ligu.

"Ano a hned ten první týden byl pro všechny opravdu náročný. Najelo se pěkně zostra, každého z nás něco bolelo a byli jsme celkem unavení. Nebo teda alespoň já. Trenér a jeho tým nás moc nešetří, ale to je dobře, tak věřím, že se to všechno pozitivně podepíše na naší hře."

Národní tým mužů vede Miguel Falasca, je to pro hráče velká výzva, hrát pod takovým koučem?

"Určitě to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl jít do reprezentace – je to přece jenom trenér, který vedl špičkový tým v Polsku a je i tradičním účastníkem Champions League. Každému hráči pod svými křídly má co nabídnout. Spolupráce s ním zatím probíhá v pohodě, všichni se seznamujeme s jeho metodami, tak uvidíme, co přinesou další dny."

Už za měsíc se bude v Českých Budějovicích hrát Světová liga, jak se na celou sérii této prestižní soutěže těšíš?

"Jsem v nominaci poprvé, takže to pro mě bude zase něco nového. Bude to obrovská zkušenost hrát s tak kvalitními týmy na mezinárodním poli, a tak doufám, že se nám bude dařit a probojujeme se co nejdál."

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018