9.9.2019

Jako poslední mohykán z ekipy blokařů pamatuje úspěšné ME 2017 v Polsku

Za pár dní odjíždí naše reprezentace na ME 2019. Z minulého ME přivezli naši hoši výborné 7. místo. Generační obměna zasáhla nejvíce post blokařů. Jediným, kdo zažil „polský“ úspěch z blokařů je kladenský Adam Zajíček. Těsně před odletem jsme ho zastihli v rodinném kruhu po posledním přípravném utkání s Portugalskem a zeptali jsme se ho, jak on vidí naše šance na letošním ME.

Adame, ještě než se dostaneme k národnímu družstvu, chtěl bych se zeptat na minulou sezónu UNIQA extraligy. Kladno pomýšlelo asi výš?

To máš pravdu. Cíl jsme měli semifinále, ale chtěli jsme „placku“. Konec už byl dost unavený a nevyšlo to, bylo to zklamání. Myslím, že si nám nesedla úplně týmová „chemie“, tak jako tomu bývalo v sezónách předešlých, ale to se ve sportu stává. Určitě ta poslední sezóna dala zpětnou vazbu vedení klubu, což je podle mě vidět již v letošních „nákupech“.

Neuvažoval jsi o zahraničním angažmá?

No, o tom uvažuji již déle, ale jsem Kladnu hodně dlužen. Dalo mi šanci, když jsem odcházel z Liberce, nejen na hřišti, ale i v roli kapitána a lídra týmu a chci tuto důvěru opětovat. Ale věřím, že zahraniční angažmá si někdy zkusím.

Kdo je pro tebe favoritem nadcházejícího ročníku UNIQA extraligy?

Jasně že Kladno….(úsměv), to myslím vážně. Jak jsem už říkal, dobře jsme doplnili kádr a hlavně celou sezónu nebudeme muset hrát na šest až sedm lidí. I když to vypadá, že extraliga bude zase vyrovnanější než loni, tak si myslím, že se nahoře udrží tzv. silná čtyřka Kladno, České Budějovice, Karlovarsko, Liberec.

Přejdeme k reprezentaci. V Golden European League jste měli výborné, ale taky dost nepovedené zápasy. Čím to, že byly takové rozdíly?

Myslím, že GEL trochu rozhodl již první zápas v Bělorusku, kde jsme nastoupili skvěle, ale nakonec 1:3 prohráli. A jestli tím nepovedeným zápasem myslíš Ukrajinu u nich, tak ten se nám prostě nepovedl, to se stává. Možná jsme se trochu nechali ukolébat, že nehrál jejich nejlepší hráč univerzál Plotnytskyi, ale jak jsem říkal, ten zápas prostě nevyšel. Jinak do Final Four GEL jsme chtěli, ale když se na to zpětně koukám, tak všechno zlé je pro něco dobré. Vrcholem je letošní ME a měli jsme víc času si odpočinout a zregenerovat. Ono se to nezdá, ale i příprava před ME je dost dlouhá, pořád jeden hotel, jedno jídlo, jedna komunita, tak si myslím, že nám těch pár dní navíc prospělo.

Zažil jsi přípravu na ME 2017, byl nějaký rozdíl v porovnání s přípravou na letošní ME?

Jak jsem říkal, jediný rozdíl vidím, že jsme letos měli více volna. V Polsku bylo ME skoro o měsíc dříve než letos a my v červnu ještě měli kvalifikaci na ME. Po této kvalifikaci přebral jako hlavní trenér vedení reprezentace Michal Nekola a pokračoval v práci, kterou začal trenér Falasca. Takže příprava byla velmi podobná jako v roce 2017.

Jako jediný blokař jsi zůstal v kádru, jak jsi spokojen s nově příchozími blokařskými spoluhráči?

Máš pravdu, že generační změny byla hlavně na bloku, ale myslím si, že kluci zapadli perfektně. Vlastně všichni hrajeme českou extraligu, takže se známe. Vojta Patočka je již dlouho jedním z nejlepších blokařů v extralize, můj spoluhráč z Kladna Vláďa Sobotka je hráč bez nervů a v mladém Sedláčkovi vidím budoucnost naší obrany. Přestože nám možná pár centimetrů chybí oproti soupeřům, nahrazujeme je rychlostí a českou chytrostí.

Říká se, že na ME rozhodnou první dva zápasy. Vidíš to taky tak?

Tak je jasné, že každý dobrý vstup ti přidá na sebevědomí. Ale nevidím to jenom na prvních dvou zápasech, skupina se může zamotat jakkoliv. Mluvil jsem s Danem Van Haarlemem a říkal, že Nizozemci mají dva mladé nahrávače, ještě bez zkušeností. Domácí budou pod velkým tlakem a uvidíme, jak se s tím vyrovnají. Myslím, že budou rozhodovat detaily a hlavně vůle po vítězství. Evropa se posledních pár let opravdu výkonnostně hodně vyrovnala.

Co mistři světa z Polska, ti budou asi někde jinde? Co by se muselo stát, abychom je potrápili?

Porazit se dá každý, možná ne pravidelně porážet, ale porazit ano. A co by se muselo stát…….? Abychom my hráli ne na 120%, ale na 200% a za Poláky nenastoupil Leon….. (smích).

S jakým cílem odjíždíte na Evropu?

Na poslední ME jsme skončili na 7. místě, tak máme, co obhajovat. Ale samozřejmě chceme uhrát co nejlepší výsledek. Nepostup ze skupiny by byl zklamáním. Určitě, chceme ukázat, že volejbal umíme a patříme do evropské špičky.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018