19.6.2020

Jsem rád, že mohu vidět kluky na vlastní oči, kvituje trenér Jiří Novák

Začátkem června 2020 se po uvolnění epidemiologických opatření sešla česká seniorská reprezentace mužů v Jablonci nad Nisou. Přestože nemá tento rok žádnou vrcholnou akci, je nový kormidelník nároďáku Jiří Novák rád, že může adepty na reprezentační dres vidět na vlastní oči.

Jirko, nároďák jsi převzal v dubnu, ale to už byly soutěže zrušené a nemohl jsi hráče vidět v akci. Jak se ti skládala nominace?

Relativně jednoduše a to hlavně proto, že všechny mezinárodní akce byly zrušené, nic se nehrálo, tak odpadlo hodně organizačních věcí kolem toho. Připravovali jsme se na GEL, ale situace se vyvinula, jak se vyvinula, GEL byla zrušená, tak jsme využili situace a pozvali jsme s manažerem reprezentace Mílou Javůrkem co nejširší kádr, abychom mohli vidět, co nejvíc hráčů na vlastní oči. Přestože hráče znám, tak s některými jsem již pracoval, s některými ne. Potřeboval jsem zjistit, jak reagují na určité pokyny. Chystáme malé změny v systému, tak kluci mají prostor se s nimi začít sžívat. Jak jsem už říkal, vždycky je lepší vidět hráče na vlastní oči než na videu.

Jaké je to pro trenéra připravovat tým, když víš, že další akce bude až za rok. Není to trochu „ponorka“?

Ne, určitě to „ponorka“ není. Nakonec jsem tuto situaci i trochu přivítal. Zaprvé je to služba hráčům, protože, když vidím, jak to pro ně bylo „těžké„ zůstat zavřený dva a půl měsíce doma, tak jak by asi vypadali po čtyřech měsících, kdy by nastupovali do klubů. Zadruhé, pro nás je to důležitá fáze proto, abychom příští rok nezačínali od nuly a měli jsme něco společného za sebou. Jak jsem říkal, určité změny chystáme a kluci si je mohou letos už osahat.

V jaké stavu se ti kluci sešli po té dlouhé pauze?

Kluci přišli stavu odpovídajícímu situaci (úsměv). Pro kluky to bylo hlavně těžké v tom, že byli zavření doma. Měli sice individuální tréninkové plány, ale to nikdy nenahradí volný pohyb, kdy jdeš jednou na antuku, jednou na beach… v tom to bylo hlavně jiné. Takže první dva týdny jsme museli makat na fyzičce, protože v moderním volejbale to bez ní jednoduše nejde, pak hrozí zranění. Teď jedeme už s balóny v týmu, abychom viděli, jak se nám daří adaptovat na herní prvky.

Jedním z tvých úkolů je zapracovat úspěšné mládežníky do seniorského týmu. Daří se to?

Tak na to je brzo odpovídat, ale pozvali jsme vlastně všechny, co přicházejí v úvahu. Bohužel se nám do toho namotaly maturity a pak i zranění. Hlavně svalová. Tady se ukazuje, za prvé ta dlouhá pauza a za druhé i to, že mladí kluci se ještě neumí o to své tělo starat jako zkušení harcovníci. Takže nyní je zde v plné sestavě nemám a to mi je líto.

Čím si vysvětluješ to, že junioři nebo kadeti dokáží ze svých akcí vozit nejcennější medaile a seniorský tým je, a to si musíme přiznat, evropským průměrem?

Je tam velký skok mezi juniorskou a seniorskou reprezentací……

Ale to je u všech nároďáků stejné?

To máš pravdu, ale nemyslím si, že by v těch „topových“ reprezentacích byli hráči těsně postjuniorského věku. Ale v těch mládežnických kategoriích mají naši hráči výhodu, že si již mohli „čuchnout“ k dospělému volejbalu. Většina juniorů je na soupiskách extraligových týmů, mají natrénováno, a to pak v mládežnických kategorií zužitkují. Ve většině špičkových evropských klubech tuto šanci junioři vždycky nedostanou. Neumím posoudit, jak fungují, resp. jaký je systém výchovy mládeže v jiných zemích, ale naší výhodou určitě je, že ty kluci jsou spolu od relativně mladého věku, mají dost tréninkových dnů, to se pak musí někde ukázat.

Jak to vypadá v Evropě? Sešli se i ostatní reprezentace nebo to spíš nechávají až před kvalifikaci?

My jsme samozřejmě chtěli zakončit tento blok nějakým přátelákem, ale na druhou stranu jsme nechtěli nějaké strastiplné cestování a hlavně riskovat u kluků nějakou karanténu, nedej bože onemocnění covidem. Takže jsme hledali v okolních státech, ale to se nepodařilo. Co vím, tak těch národních týmů, které se sešly, nebylo moc. Hodně jich to nechává na srpen před kvalifikací na ME.

Teď odskočím od národního týmu k extralize. Jako trenér Karlovarska určitě sleduješ, jak se kdo chystá na další sezónu. Jaká bude z tvého pohledu, přestože se na dva roky uzavřela.

Uzavření extraligy je určitě v této těžké době dobře a je to pomoc klubům, aby se s touto situací vyrovnaly co nejlépe. Asi je jasné, že někde budou muset šetřit, ale zápasy hraješ, abys vyhrál, takže se nebojím, jak se někde říká, že by kvalita extraligy měla utrpět. Už loni byla extraliga vyrovnaná, a i když tam tři týmy trochu odskočily, nebyly zápasy, kde bys řekl, tak tady jasně vyhraji. Myslím, že extraliga tento trend udrží. Vždycky říkám, že se nerozhoduje na papíře, ale na hřišti a to ukážou až zápasy samotné.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018