28.8.2017

ME: Výborný český výkon na stříbrné Italy nestačil, v osmifinále narazíme na Francii!

Porážka se ctí. Takto by se dala charakterizovat dnešní prohra českých volejbalistů na ME v Polsku, kde ve velmi dobrém utkání a výborném českém výkonu nestačili na stříbrné medailisty z OH v Riu Italy, kterým podlehli po napínavých koncovkách prvního, druhého i třetího setu 25:27, 26:28 a 24:26 ve třech setech. V tabulce skupiny tak Češi obsadili třetí místo, znamenající postup do osmifinále. V něm narazí v Katovicích na silný výběr Francie, která dnes v přímém souboji o druhou příčku skupiny D porazila Turecko 3:0. Z vítězství ve skupinách a tedy přímého postupu do čtvrtfinále se radují Srbové, Němci, Rusové a možná trochu překvapivě i Belgičané.

Před stěhováním do Katovic čekal na české volejbalisty další zvučný tým s bohatou a zářivou historií, tým Itálie. Trenér Nekola udělal jednu drobnou změnu v sestavě, místo Beera dostal důvěru blokař Radek Mach. Češi začali odvážně, nezalekli se zvučných jmen, soustředili se na svoji hru a padli až při třetím setbolu Italů.

Pestrá hra a výborná obrana zdobily Čechy i ve druhém dějství. Vypracovali si velmi nadějný náskok 12:8, ale pak přišel na podání asi nejlepší světový nahrávač Giannelli a šňůrou osmi bodů převážil vedení na italskou stranu. Češi nesklopili hlavy, předváděli výborný volejbal, dokázali vyrovnat a odvrátit pět setbolů. Šestý již Italové uhráli. 

Třetí set se odvíjel velmi podobně jako ty předchozí, vyrovnaný souboj Itálie rozhodla v úplném závěru. Český tým by si aspoň jeden vyhraný set zasloužil, italští bombeři ale byli proti. Nejlepším mužem v českých barvách byl Donovan Džavoronok, ale skvěle mu sekundovali i ostatní spoluhráči. Česká reprezentace skončila ve skupině na třetím místě a v osmifinále se utká s Francií.

Mistrovství Evropy - Polsko - 3.zápas:

Česká republika - Itálie 0:3 (25:27, 26:28, 24:26)

Sestava ČR: Janouch, Mach, Holubec, Michálek, Džavoronok D., Finger, libero: Kryštof: Střídali: Démar, Hadrava, Zmrhal, Galabov.

Ohlasy po utkání:

Michal Nekola, trenér ČR: „Hráli jsme velice dobře. S minimem chyb, dostatečně agresivně na servisu, v obraně jsme vyčapali spoustu balónů, myslím si, že kluci si minimálně jeden set za bojovnost zasloužili. V koncovkách vždycky Italové vytáhli výborný servis a ubránili nás. V tomhle byli lepší. Ve druhém setu nám zasadil těžkou ránu Giannelli, ale dokázali jsme se zvednout a srovnat. Ukázali jsme obrovskou morální sílu. Proti Francii do toho musíme dát všechno, tam už není kam couvat.“

Jakub Janouch, nahrávač ČR: „Mrzí mě prohra, zisk aspoň setu byl blízko. Oni byli důraznější v koncovce, taky měli trochu štěstíčka. Francie je mistr Evropy, je to pro nás velká výzva a já doufám, že předvedeme minimálně takový výkon jako proti Italům.“

Přímý postup do čtvrtfinále:

  • Srbsko
  • Německo
  • Rusko
  • Belgie

Osmifinálové dvojice:

  • Francie - Česká republika (Katovice 20:30)
  • Itálie - Turecko
  • Polsko - Slovinsko
  • Bulharsko - Finsko

 

Autoři: Michal Mezera a Petr Tuček

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018