3.8.2021

Mistrovství Evropy ve volejbalu mužů odstartuje v Ostravě přesně za měsíc

Už jenom měsíc zbývá do úvodního podání největšího volejbalového svátku letošní evropské sezóny, kterým je kontinentální mistrovství ve volejbalu mužů CEV EuroVolley 2021. Čeští volejbaloví fanoušci si evropský šampionát užijí od 3. do 15. září v Ostravě. Domácí reprezentanti zahájí turnaj zápasem proti slovinským medailistům z minulého ME.

Mistrovství Evropy se bude konat ve čtyřech zemích současně, kromě České republiky ještě v Polsku, Estonsku a Finsku. Zúčastní se ho celkem 24 týmů. „Máme za sebou tři a půl roku vyjednávání i důkladných příprav a před sebou poslední měsíc do úvodního hvizdu ostravské části šampionátu. Odvedli jsme velký kus práce a chceme ji dotáhnout do finále, aby se v Ostravě hráči i realizační týmy cítili komfortně a mohli předvést volejbalové výkony evropské úrovně. A obsazení skupiny B slibuje kvalitní podívanou. Stříbrnou medaili přijedou obhajovat Slovinci, hvězdní Italové budou navazovat na své výkony z olympiády v Tokiu. O postup do vyřazovací části turnaje se před domácím publikem budou prát domácí reprezentanti vedení zkušeným trenérem Jiřím Novákem,“ uvedl předseda Českého volejbalu Marek Pakosta. Češi se v základní části postaví také proti volejbalistům z Černé Hory, Běloruska a Bulharska.

V tuto chvíli prodáváme 2 500 vstupenek na každý den. Pevně věřím, že se nám podaří vyjednat výjimku, abychom mohli naplnit polovinu kapacity Ostravar Arény, což je téměř 5 000 míst. Diváci v Ostravě uvidí nejen zápasy základní skupiny, ale také čtyři utkání osmifinálové a dvě čtvrtfinálové části turnaje. A já jsem si jistý, že atmosféra v hale bude opět jedinečná, což jsme si ostatně vyzkoušeli třeba na turnajích Světové série v plážovém volejbalu. Publikum je tady unikátní a pro nás jako svaz je Moravskoslezský kraj důležitý i z pohledu volejbalového, protože to je jeden z dynamicky se rozvíjejících krajů s druhou největší mládežnickou základnou v České republice,“ doplnil Marek Pakosta.

V Ostravar Aréně se představí 6 družstev v základní skupině, 8 v osmifinále a 4 družstva ve čtvrtfinále turnaje. Celkem tedy 10 národních týmů ve 21 utkáních, do kterých nastoupí na 140 hráčů. Zápasy evropského šampionátu bude řídit 10 hlavních rozhodčích a ve hře se vystřídá 110 nových míčů Mikasa. Během turnajových dnů se vypere 588 sad dresů.

Český národní tým včetně jednoho z ambasadorů ME Jakuba Janoucha se na start evropského šampionátu pečlivě připravuje a momentálně se nachází v Hradci Králové. „Jsme tady v širší nominaci, takže se v podstatě na všech postech bojuje o nominaci závěrečnou. Tréninky jsou náročné a tento týden nám začíná i série přípravných zápasů, startujeme se Slovenskem. Utkání nás v přípravě čeká dost, takže nám zavčas odhalí slabiny, na kterých ještě budeme moci zapracovat. Co se týká evropského šampionátu, není asi potřeba říkat, jak moc se těšíme. Taková událost se naposled konala před deseti lety. Pro většinu z nás to bude vrchol reprezentační kariéry a já věřím, že naladíme formu a budeme předvádět kvalitní výkony. A taky doufám, že budou do haly puštěni diváci, aby nás mohli podpořit,“ řekl nahrávač Jakub Janouch.

Průběh přípravy popsal i jeho spoluhráč, smečař Lukáš Vašina: „Aktuální příprava myslím probíhá podle plánu, v prvním týdnu jsme se v Pelhřimově více soustředili na kontakt s míčem a také na naší kondici, kterou je potřeba získat zpět. Teď v Hradci Králové už pracujeme v šestkách a pilujeme naši souhru. Čeká nás mnoho přípravných duelů, které prověří naši formu, kromě Slovenska také Lotyšsko,Turecko a Řecko,“ upřesnil Vašina. „V pátek a v sobotu sehrajeme dva přípravné zapásy se Slováky a moc rádi bychom opět pocítíli jaké to je, když nás k co nejlepšímu výkonu mohou hnát i naši skvělí fanoušci, takže bych chtěl určitě diváky na tyto přípravné duely pozvat,“ dodal.

Program ostravské skupiny B najdete na webu šampionátu https://eurovolley.cev.eu/cs/hlavni-stranka-muzi/program/. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal. Více informací je k dipozici na webové stránce https://eurovolley.cev.eu/cs/hlavni-stranka-muzi/ a na sociálních sítích České volejbalové reprezentace.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Chilli Production

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018