24.10.2018

MS s novým herním modelem ovládla volejbalová všestrannost a šikovnost

V září 2018 proběhlo MS mužů ve volejbale. Tam se našim reprezentantům postoupit nepodařilo, když v loňské kvalifikaci nestačili na družstvo Finska.

Mistrovství světa mužů probíhalo od 9. - 30. září 2018 v Itálii a v Bulharsku. Účastnilo se ho 24 družstev ze všech světových kontinentů. Skupiny A a C se hrály v italském Bari a Římě a skupiny B a D v bulharské Varně a Ruse. FIVB změnila systém turnaje, kdy se body ze zápasů základních skupin postupujícím započítávaly do dalších bojů v osmifinálových skupinách. Z těchto skupin postoupilo pouze šest nejlepších celků do dvou čtvrtfinálových skupin po třech. A následně pouze nejlepší dvě družstva z čtvrtfinálových skupin si to mohla „rozdat“ o medaile. To se podařilo Brazílii, Polsku, Srbsku a USA. Zklamáním určitě bylo vypadnutí domácí Itálie. Tato mekka volejbalu určitě pomýšlela na medaili. V semifinále Brazilci přesvědčivě přehráli Srby a Poláci po nervydrásajícím „pětiseťáku“ poslali do bojů o bronz USA. Finále možná překvapivě jednoduše ovládli Poláci a nepovolili favorizovaným Brazilcům ani set. Bronz vybojovali Američané, kdy na Srbech byla již vidět únava z dlouhého a náročného turnaje.

Pro mě proběhnuvší MS potvrdilo, že Evropa je jednoznačně nejsilnější kontinent. V TOP 10 obsadily evropské týmy sedm míst. Mezi ně se vklínili pouze Brazilci, Američani a Kanada,“ říká předseda ČVS Marek Pakosta. Letošní MS se neslo v duchu volejbalové všestrannosti a šikovnost slavila úspěch nad hrubou sílou a fyzickými dispozicemi. Hra nejlepších týmů byla založena na dobrém příjmu, rychlé hře, výtečných zákrocích v poli a volejbalovém řešení standardních situací. Byla snaha využít blok, vykrýt svoje útočící hráče a trpělivě si pracovat v mezihře. „Týmová odhodlanost a motivace, evidentní v případě Poláků, nakonec dokázala kompenzovat určité individuální nedostatky a papírové předpoklady favorizovanějších týmů,“ dodává Marek Pakosta. „Nejdůležitější pro úspěch v takovém turnaji se zápasy, které jdou rychle po sobě, je schopnost opakovaně ukázat vysokou herní úroveň a fyzickou připravenost,“ poznamenává manažer našich reprezentačních celků Miloslav Javůrek.

Určitě se povede polemika zda herní systém, kterým se letošní MS hrálo, je správný. Z našeho pohledu je určitě atraktivní pro diváka, na druhou stranu náročný pro hráče. Pokud by tento systém měl pokračovat i v dalších letech budou muset reprezentační družstva v přípravě více přihlédnout i na fyzickou přípravu.

Naše reprezentační mužstvo mužů čeká příští rok ME a my si musíme přát, aby další kvalifikace na MS byla úspěšnější než ta loňská a naši muži na dalším světovém měření sil nechyběli.

Všechny výsledky ZDE

 

Autor: Jiří Carba, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018