10.6.2023

Mužská reprezentace v omlazené sestavě v Estonsku poprvé letos neuspěla

V prvním venkovním utkání Golden European League 2023 se Češi neprosadili. V Estonsku se jim nepodařilo získat ani set a v základní skupině C si tak připsali první porážku. Trenér Jiří Novák vyzkoušel v utkání mladé duo nahrávačů, šanci tak poprvé dostali Jiří Srb a Šimon Bryknar. Vyrovnanou partii sehráli čeští volejbalisté s estonským výběrem pouze v druhé sadě, kdy si zajistili jeden setbol. Celý zápas ale kontrolovali domácí hráči.

Estonsko - Česko 3:0 (25:15, 26:24, 25:21)

Rozhodčí: Koen Luts (BEL), Risto Strandson (EST)

Sestavy (od zóny I):

Estonsko: Juhkami, Varblane, Kordas, Allik, Aganits, Vanker, libero Maar. Střídali: Keel, Viiber, Kaibald

Česko: Licek, Špulák, Indra, Benda, Zajíček, Srb, libera Pfeffer, Moník. Střídali: Bryknar, Šotola, Vašina, Polák

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

smečař Lukáš Vašina:Tento zápas se těžko hodnotí. Do Estonska jsme přijeli vyhrát, přijeli jsme si pro tři body. Chtěli jsme zahrát dobrý volejbal a udržet si naděje na postup do Final Four Evropské zlaté ligy. Hlavně jsme se chtěli udržet na prvním místě skupiny, ale bohužel to nevyšlo. Myslím si, že Estonci v tomto zápase v domácím prostředí zahráli velmi kvalitní volejbal, dobře podávali, lépe řešili bodové balóny, na které jsme si v poli moc nesáhli. My jsme naopak ty bodové balóny neřešili úplně nejlépe. Musíme prohru hodit za hlavu, protože jsou před námi další dva zápasy ve Finsku a na Slovensku, na které se musíme dobře naladit a připravit. Protože ty dva zápasy budou pro nás klíčové v boji o Final Four, které se bude konat v chorvatském Zadaru.

trenér Jiří Novák: Moc se nám toho dnes nepovedlo. Na druhou stranu si prostě musíme projít takovýmito testy. Nejsem si jistý, jestli jsme byli dobře mentálně připraveni na takový souboj a byli jsme připraveni mladým nahrávačům pomoct. Každý set se nějak vyvíjel. V prvním jsme neustáli příjem a bylo těžké z toho následně útočit. Od druhého setu jsme zvýšili agresivitu, ale podle mě jí bylo málo. Báli jsme se hrát a převzít otěže zápasu do vlastních rukou. Pak jsme bohužel v některých věcech zaostávali, ale tak to občas je.

Omlazená česká sestava se Srbem na pozici nahrávače a Bendou a Špulákem na smeči a bloku držela s domácími Estonci kontakt pouze do stavu 9:8. Estonští volejbalisté tlačili servisem, dařilo se jim na bloku a vytvořili si náskok 15:10. Na české straně se v útoku prosadili Licek, Špulák i Indra, ale Estonci nedovolili snížení náskoku. Naopak ho navýšili esem Kordase na 18:12 a poději na 22:13. Domácí využili hned první setbol a ujali se vedení 1:0 na sety.

Do druhého setu nastoupili Češi v obměněné sestavě s Vašinou, Srbem, Zajíčkem, Indrou, Lickem, Špulákem a Moníkem na liberu. Útočící Špulák a Licek se v úvodu prosazovali, Indra bodoval na bloku a hra obou týmů se oproti jednoznačnému prvnímu setu vyrovnala. Za stavu 13:12 pro české volejbalisty sáhl domácí trenér k time outu. Po bodech Vašiny drželi Češi těsný rozdíl i za stavu 17:16. O dvoubodový náskok se postaral střídající Šotola. Estonci ale srovnali na 20:20 a 22:22. Češi sice vybojovali setbol, sadu ale získali nakonec opět domácí volejbalisté.

Estonci začali třetí set tříbodovou šňůrou, dva úspěšné útoky Šotoly sice přiblížily český tým na kontakt, ale Estonci byli nadále úspěšnější a drželi výhodu. Češi riskovali na podání, dělali ale chyby. Skóre vyrostlo na 12:9 pro domácí, trenér Novák zasáhl do hry oddechovým časem. Jeho svěřenci ale nezareagovali, naopak se jejich ztráta zvýšila na čtyři body. Při podání Indry se volejbalisté z Česka přiblížili domácí týmu na dva body (19:17), později na 20:18 snižoval střídající Polák, na druhou přes se prosadil nahrávač Bryknar. Estonci ale nepovolili a nejlepší hráč utkání Juhkami využil druhý mečbol.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018