1.2.2017

Napětí, euforie i volejbalový svátek, reprezentant Finger prožívá perné dny

Prožívá skvělé dny, hraje v kvalitním týmu, volejbalově roste. Řeč je o českém univerzálovi ve službách německého Friedrichshafenu Michalu Fingerovi, který o uplynulém víkendu získal do své sbírky další cennou trofej - německý pohár. Ve finálovém klání proti Berlínu patřil k hlavním postavám celého finálového večera. A nutno říci, že úspěšného večera. "Jakmile náš kapitán zvednul pohár nad hlavu, začaly pravé oslavy a nekonečná radost," říká s odstupem několika desítek hodin Finger. Nejen v poháru se ale německému celku i českému univerzálu daří, v současné době Friedrichshafen vede tamní Bundesligu, poměrně úspěšně působí i v nejprestižnější klubové soutěži Evropy - Lize mistrů 2016/17. Získá v letošní sezóně Michal Finger k pohárové trofeji i tu ligovou? Co říká na českou i německou ligovou soutěž? A jak se těší, až znovu oblékne dres českého národního týmu?

Michale, včera jsi získal Německý pohár, jaké sis finálový zápas užil? Proběhla nějaká oslava s týmem v centru Mannheimu?

"Tak, naše finále se hrálo až jako druhé po zápase holek, které hrály tiebreak, takže to počáteční napětí ještě více prohloubilo. Všichni jsme se na tento zápas moc těšili. Výsledky sice v této sezoně mluvili jednoznačně v náš prospěch, ale každý věděl, že budou rozhodovat maličkosti a budeme se tahat o každý bod. Všechny naše vzájemné utkání měly hodně společného. O vítězi a poraženém rozhodovaly vždy klíčové a vypjaté koncovky jednotlivých setů. My tyto fáze zápasu ale zvládáme velmi dobře, umíme udržet koncentraci a neděláme zbytečné chyby. Tohle je podle mě hlavní rozdíl mezi námi a Berlínem. Volejbalově jsme na tom jinak stejně."

"Co se týče nějakých oslav, tak po zápase jsme slavili zisk poháru přímo na hřišti a s fanouškama u tribun. Poté jsme měli sraz v šatně, kde proběhla trošku bouřlivější oslava (směje se - pozn. red.). Dávali se rozhovory, točily legrační videa na sociální sítě a podobně. Věděli jsme, že hned další den odlétáme do Kazaně na Champions League, takže jsme šli rozumně spát.“

Kam bys zařadil zisk této trofeje, co se týče tvých největších úspěchů dosavadních kariéry?

"Patří k těm nejcennějším! Před dvěma roky jsme dokázali získat double, bohužel se nám to ale minulou sezonu zopakovat nepodařilo. Takže jsem moc rád, že se to letos povedlo zatím v poháru, a věřím, že máme veliké šance i na vítězství v Bundeslize.

Co říkáš vůbec na organizaci celého finálového dne? Jak se ti líbilo slavnostní předání pohárové trofeje?

"Vše bylo zorganizované velice dobře. Bydleli jsme v krásném hotelu a neměli jsme za celou dobu jakýkoli problém. Finálový den proběhl celkem normálně, jak před jakýmkoli jiným zápasem. Ráno nás čekal pětačtyřicetiminutový trénink a večer pak zápas, který byl z důvodu tiebreaku o pár desítek minut posunut. Po zápase bylo předání cen na palubovce, kde bylo s námi spousta lidí a novinářů. Nejdříve zazněla německá hymna a pak předání medailí. Jakmile náš kapitán zvednul pohár nad hlavu, začaly pravé oslavy a nekonečná radost. Jsem skutečně rád, že jsme to zvládli!"

Přijel Tě někdo na finále z tvého blízkého okolí osobně do Mannheimu podpořit?

"Přijela zafandit přítelkyně Evička. Mannheim je na středozápadě Německa, takže pro moji rodinu z Čech to bohužel nebylo možné. Určitě ale sledovali zápas doma a drželi nám palce."

Jak jsi vůbec spokojený s průběhem bundesligové sezóny? S Friedrichshafenem jste na první příčce, nyní máte dlouhou sérii bez porážky. Daří se Ti i osobně… Musí být tedy spokojenost, ne?

"Letos jsme měli zatím jen jedno velké zaváhání v podobě prohry 0:3 v Dürenu, což nás dlouho drželo na třetí příčce. Odčinili jsme to ale výhrou v Berlíně a pomohl nám i Lüneburg, který porazil Berlín za tři body. Pokud nepřijde žádné nečekané zranění, tak věřím, že si to s Berlínem rozdáme o titul."

Hrajete také prestižní Champions league, ve skupině máte ruskou Kazaň, Paříž a turecký Arkasspor. Jak se vám v ní zatím daří?

"V Paříži jsme otočili z 0:2 na 3:2 a získali důležité dva body. To samé se nám málem podařilo doma s Izmirem. Boužel jsme neudrželi vedení v tiebreaku 12:9 a získali tak aspoň bod. Zápas s Kazaní byl úžasný. Přeci jen nehrajete s jedním z nejlepších klubů na světě každý den. Celý tým si ho užíval a také jsme nebyli daleko od tiebreaku. Nakonec jsme ale vyšli bodově na prázdno - 1:3. Věřím, že ještě získáme potřebné body k postupu do další části."

Jak se Ti vůbec v německém Friedrichshafenu líbí v osobním životě? Bydlí tam s tebou i tvoje přítelkyně?

"Po osobní stránce tomu nemůžu nic vytknout. Žijeme tu s přítelkyní v krásném bytě a nic nám nechybí. Ve volných chvílích se jdeme projít k jezeru či jen tak si tam sednout na kafe a koukat na zasněžené Alpy."

Když srovnáš německý a český volejbal, jednotlivé ligy, organizaci, péči o hráče apd. Jak si oba tábory stojí? Co a kde by se mělo podle tebe vylepšit?

"Jelikož jsem přišel do Friedrichshafenu rovnou z ČZU Praha a mezitím si nevyzkoušel jiné české kluby, tak to mohu zhodnotit spíš více z pohledu reprezentace než klubu. Přeci jen tyto dva kluby se dají porovnávat velmi obtížně. V minulých sezónách jsme v repre vystřídali mnoho trenérů a co trenér, to jiný způsob zátěže, trénovaní, regenerace atp. Obecně mohu říci, že český volejbal je více silový. Je kladen větší důraz na fyzickou zdatnost než na techniku. Se zahraničními kouči, pod kterými jsem mohl trénovat, byl vždy na prvním místě kladen důraz na správné provedení činnosti a kontrolu nad pohybem. Až se tyto kroky podařilo ovládat, přidala se síla, rychlejší provedení. Když bych měl porovnat ligy, tak je jako celek lepší, i když teď česká liga velice posílila a postupně se vyrovnává, ta německá. Už to není jen o TOP 3 týmech. Co se týče organizace, je to velmi podobné, i když v Německu, konkrétně tedy ve Friedrichshafenu, je to na opravdu velmi vysoké úrovni. Hráč se nemusí prakticky o nic starat a může se soustředit pouze na volejbal."

V poslední řadě se krátce stavíme u národního týmu, jak se těšíš na novou reprezentační sezónu? Sleduješ spoluhráče a kamarády z reprezentace, jak se jim v jejich klubech daří?

"Spoluhráče samozřejmě pravidelně sleduji. Těším se, až se v dubnu zase všichni sejdeme a budeme společne tahat za jeden provaz!"

 

Autor: Mgr. Michal Mezera, foto a video: Volleyball-Bundesliga

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018