18.9.2019

Pětisetová vítězná bitva s Nizozemci zvedla naše akcie na postup ze skupiny ME 2019

Po utkání proti mistrům světa čekal český tým další těžký zápas. V předposledním zápase základní skupiny nás vyzvali domácí Nizozemci. Skupina se přestěhovala z Rotterdamu do menší haly v Amsterdamu a bylo, o co hrát. Nizozemci si postup ze skupiny zajistili již v předcházejících zápasech, ale druhé místo ve skupině jasné neměli. Naše reprezentace ještě postup jistý nemá, ale případným úspěchem by se k němu velmi přiblížila.

Nizozemsko - Česká republika 2:3 (18:25, 25:18, 20:25, 25:22, 14:16)

Rozhodčí: Goren (ISR), Puecher (ITA)

Diváci: 1 470

Sestavy:

Nizozemsko: Jorna, Plak, Abdel-Aziz, Ter Horst, Parkinson, Van Solkema, libera Andringa, Dronkers. Střídali: Van Garderen, Keemink, Gommans, Hoogendoorn, Ter Maat

Česká republika: Džavoronok, Zajíček, Hadrava, Galabov, Sedláček, Janouch, libera Kunc, Moník. Střídali: P. Bartoš, A. Bartoš, Finger, Patočka, Sobotka

České ohlasy po utkání:

Pavel Bartoš (nahrávač): Po šesti letech porazit Nizozemsko je příjemné, ale zase si musíme trochu sáhnout do svědomí, že tam byly špatné série, které nás možná stály tříbodovou výhru. Ale toto vítězství se počítá. Teď musíme zregenerovat a vlítnout stejně na Černou Horu, hlavně stejně bojovně. Po vítězství se regeneruje lépe než po porážce.“

Michal Nekola (trenér): „Jsem velmi spokojen s výkonem celého týmu, opět pomohla silná lavička. Možná jsme je překvapili servisem, asi i tím plachtícím, podávali jsme jinak, než možná nepočítali. Byl to zápas o servisech. Sety, které jsme prohráli, rozhodl Abdel-Aziz servisem a konec zase Honza Hadrava, taky servisem. Ale musím poděkovat všem, bojovali jsme a vyplatilo se to.“

Popis utkání:

Do utkání vstupujeme výborně, dva bloky Sedláčka a Hadravy, vedeme 3:1. Bohužel na servis přichází Abdel-Aziz a esem srovnává. Sedláček trápí nizozemské přihrávače „plachtou“, opět vedeme 8:6. První time out si bere domácí trenér za pro nás příznivého stavu 10:7. Výborně tlačíme servisem, Džavoronok navyšuje náš náskok esem na 13:9. Osmnáctý bod přidává Hadrava také servisem. Naši zatím hrají bezchybně. Galabov tlačí opět na servisu, 22:12. Do koncovky jdeme s pohodlným náskokem a Nizozemcům nic nedovolujeme. Soupeř se ještě razantním servisem nadechuje, ale máme k dispozici ještě sedm setbolů! Nizozemský servis do autu ukončuje první set, který pro nás vyzněl jako z říše snů, 25:18.

Do druhého setu Nizozemci vstupují esem, ale následně se nám blokem daří dostat na kontakt. Bohužel přichází série nevynucených chyb našich hráčů a tří es opět Abdel-Azize a soupeř odskakuje do vedení 10:4. Na nahrávku přichází Pavel Bartoš a na post univerzála Finger. Sedláček se drží na servisu a snižujeme na 9:12. Máme několik šancí se na domácí tým dotáhnout, ale nizozemské bloky nám to nedovolují. Galabova střídá Adam Bartoš. Blížíme se do koncovky a Nizozemci si stále drží čtyřbodový náskok (20:16). Za tohoto stavu se u jednoznačného míče pro nás ukázalo, jak může „zatlačit“ domácí i videorozhodčí. Zápas se protahuje, žlutou kartu dostává Džavoronok. Eso nabízí Nizozemcům šest setbolů, hned první využívají a je srovnáno 1:1.

Do třetího setu opět vstupují lépe domácí „oranges“. Hadrava „vyhazuje“ na jedny ruce a následně po obraně v poli Nizozemci nekompromisně trestají a jdou do vedení 8:4. Na naší straně dochází ke střídání nahrávačů, přichází Pavel Bartoš za Janoucha. Další nevynucené chyby nutí trenéra Nekolu k prvnímu time outu. Blok Hadravy, útok Džavoronoka a následný blok Zajíčka nás přibližuje soupeři na kontakt, eso Pavla Bartoše pak srovnává stav na 10:10 a jdeme i do mírného vedení. Abdel-Aziz však opět esem srovnává na 13:13. Do hry se zapojuje i druhé libero Moník. Hadrava se nenechá zahanbit, eso na 15:14 pro nás. Blíží se koncovka a zatím se nikdo „neutrhl“, 18:18. Džavoronok dvěma esy dává našim lehký náskok 21:18. Hadrava boduje technickým úderem po výborné obraně v poli a jsme ve vedení 23:19. Set ukončujeme rychle, jak jinak než esem. V druhé polovině setu nám servis opět pomohl, na sety vedeme 2:1.

Abdel-Aziz opět na servisu od začátku čtvrtého setu „řádí“ a Nizozemci vedou rázem 3:0. Na palubovce jako dirigent naší hry zůstává Pavel Bartoš a na smeči i jeho bratr Adam. Nedaří se nám dobře přijmout a zaostáváme za Nizozemci 1:5. V další fázi setu si domácí tým, díky dobře uhraným vysokým míčům, náskok stále udržuje (10:5). Pavel Bartoš nás esem přibližuje na 10:12 z našeho pohledu a následná chyba domácího nahrávače znamená snížení na 11:12. Bohužel tlak neudržíme a po nedůrazných útocích opět domácí odskakují do šestibodového vedení 17:11. Šanci nám dává ještě Džavoronok servisem a snižuje na 14:17. Na bloku Sedláčka střídá Patočka a hned boduje (16:18). Nedaří se nám však soupeře dotáhnout a konec setu se rychle blíží. Džavoronok kazí servis a jde se do pátého setu.

Do pátého dějství máme dobrý vstup, hlavně bezchybnou obranu. Za našeho vedení 4:2 přichází opět dobrá obrana a dohrané bodovky a těsně před změnou stran vedeme už 7:4. Šťastným esem, následně blokem a dalším esem soupeř otáčí stav a strany se mění za nizozemského vedení 8:7. Škoda, vypadalo to nadějně na rozhodující „trhák“. Na servis střídá Patočku Sobotka. Abdel-Aziz je zablokován, ale před tím zázračně Hadrava nejdříve v obraně chytil balón, aby si ho hned „složil“, vedeme 10:8. Abdel-Aziz, jak jinak než esem, srovnává na 11:11 a následně dalším posílá domácí do vedení. Džavoronok z pipe odvrací první mečbol a vzápětí opět úspěšným útokem z pipe dává šanci Hadravovi k dalšímu servisu. „Hadrák“ využívá na 100%, eso a vítězíme 3:2. Parádní výkon našich hochů!!!

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018