4.7.2019

Postup ze skupiny je cíl, medaili se nebráním, říká trenér Vašina před zápasy LSU

V italské Neapoli byla 3. července 2019 zahájena 30. Letní světová univerziáda 2019. Vládním speciálem odletěly na jih Itálie i obě naše volejbalové reprezentace. Mužský tým vede, jak je již tradicí, zkušený trenér Luboš Vašina. Na poslední přípravě ve Svitavách nám přiblížil svůj pohled na toto klání vysokoškoláků a také co očekává od svého výběru.

 Luboši, jak dlouho jsi trenérem u vysokoškolských výběrů?

Nejdřív musím poděkovat Alešovi Hrabovi, kterému se podařilo opět náš volejbal na letní univerziády vrátit. Bylo to v roce 2006 v Thajsku, kam jsme jeli jenom s výběrem mužů a od té doby jsme se zúčastnili všech dalších univerziád. Tady musím podotknout, že je to hlavně zásluhou našich výkonů, protože pokud se nedostanete mezi první osmičku, tak se turnaj doplňuje podle rankingu FIVB a pak není úplně jednoduché se tam vrátit.

Tvůj realizační tým je pouze Zdeněk Melichárek, jak to zvládáte?

(smích) Musíme, finance jsou omezené, tak se s tím musíme poprat. Ale máme i maséra (úsměv), tak to jde. Zdeněk Melichárek mi dělá asistenta na třetí univerziádě, před tím byl jednou s holkami a k mužům přišel právě po Alešovi Hrabovi, který šel do důchodu. Nicméně máme tady kluky z extraligy a to jsou profíci, takže dá se to zvládnout. Asi největší problém je, že nemáme statistika. My se pak musíme rozdělit a točit, co se dá, případně si nějaká videa sehnat. Následuje stará dobrá tužka a papír. Je to časově dost náročné.

Kdy jste začali přípravu na letošní LSU?

Letos jsme měli výhodu, že kostra družstva nám zůstala stejná jako na minulé univerziádě. První výběr jsme dělali již na podzim, abychom zjistili vůli a možnosti kluků. Na konci května jsme měli první soustředění, kam jsem pozval 18 hráčů. Následoval druhý sraz a to již pouze s 16 hráči a na poslední přípravu do Svitav jsem pozval již nominovanou finální dvanáctku, která bude hrát v Neapoli.

Jaké přípravné zápasy jste stihli během přípravy?

Tak na prvním soustředění jsme žádný zápas neměli. Zbylé zápasy jsme odehráli s U21, která se připravuje na MS v Bahrajnu. Následně se snažím domluvit jeden až dva zápasy v Neapoli, ještě před zahájením. Uvidím, jestli to vyjde (pozn. redakce – vyšlo, s Polskem vítězíme 3:2 a s Koreou 3:1).

Jaké jsou vaše cíle a jak vypadá skupina?

Začnu cílem, ten je jasný, dostat do osmičky, která by nám zajišťovala účast na další LSU. Ke skupině? Tak to nechápu, ale los byl na nás hodně milosrdný a myslím, že je hratelná. Největším soupeřem bude Ukrajina, ale ani asijské týmy bych nepodceňoval, protože to jsou většinou jejich reprezentační áčka. Takže první dva ze skupiny jdou do play-off a to je ten cíl, o kterém jsem hovořil.

Vím, že letošní LSU měla být původně v Brazílii, ale je v Itálii, co se stalo?

Co máme informace, tak Brazílie to nezvládla a na poslední chvíli se LSU stěhovala do Neapole. Problém je v tom, že v Neapoli bylo možno ubytovat pouze 9 tisíc sportovců místo 14 tisíc. Takže se se začalo redukovat jak v počtech jednotlivých výprav, tak i v počtech týmů. V chlapech z 24 na 20 a v ženách dokonce na 16 týmů. 

Kde vidíš přínos pro hráče kromě toho, že zažijí atmosféru „olympiády“?

Jednoznačně se mohou ukázat na mezinárodní scéně. Hodně hráčů, kteří si prošli univerziádou, se následně prosadili i ve svých národních týmech. Zápasy jsou těžké a každá zkušenost z těchto zápasů má cenu zlata. A máš pravdu, je to vlastně taková malá olympiáda a jak všichni známe nominační kritéria FIVB na klasickou olympiádu, tak pro náš nároďák je zatím daleko.

Hned na začátku LSU se volejbalu dostalo velké pocty, když „vlaječníkem“ české výpravy při slavnostním zahájení 30. Letní světové univerziády byl smečař našeho týmu Jiří Kraffer.

Utkání v naší základní skupině A: 

12:00 pátek 5. 7. (Ariano Irpino): Chile - Česká republika

12:00 sobota 6. 7. (Nocera): Tchaj-Pej - Česká republika             

17:30 neděle 7. 7. (Nocera): Ukrajina - Česká republika

14:30 úterý 9. 7. (Ariano Irpino): Česká republika - Hongkong

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018