23.12.2020

První rok u reprezentačního kormidla si Jiří Novák představoval jinak

Letošní „zvláštní“ volejbalový rok přinesl změnu na postu hlavního kouče reprezentačního družstva mužů. Kormidla našeho „nároďáku“ se ujal Jirka Novák, ale asi si svůj první rok u reprezentace představoval jinak. Nicméně běh času se nedá zastavit a naše muže v roce 2021 čeká domácí ME.

Jak lodivod reprezentačního výběru viděl ten loňský rok a co si slibuje od roku následujícího?

Loňský rok byl opravdu komplikovaný, nemohli jsme s týmem odehrát žádná soutěžní utkání a poznat hráče i během utkání, v neposlední řadě fungování a nastavení si práce nového realizačního týmu během zápasu. Nicméně jsem rád, že jsme mohli společně odtrénovat aspoň ten měsíc v červnu a vzájemně se poznat a zapracovávat nové věci do hry, kterou chceme praktikovat.

Jirko, stát se prvním trenérem reprezentace je snem každého trenéra, ale takto sis to asi nepředstavoval?

Bohužel situace byla, jaká byla, a my se s tím museli vyrovnat. Neberu to nijak tragicky a nemá cenu to nějak dál řešit.

Vlastně kromě několika srazů v červnu, můžeš adepty na reprezentaci sledovat pouze na dálku. Jak to je náročné?

V dnešní době i na dálku může mít trenér díky různým programům relativně detailní přehled o výkonnosti hráčů, takže v tom nevidím nějaký zásadní problém. Největší šanci se ukázat budou mít kluci na předsezónních kempech.

Chtěl jsi zapracovat do družstva úspěšné juniory, ale oni toho letos moc neodehráli. Myslíš, že mají šanci se prosadit do výběru na ME?

Každý má šanci mě svou výkonností oslovit a mají to ve svých rukách. Nicméně nepopírám, že ročník 99 byl o něco silnější než ročník 01.

Jak bys stručně zhodnotil letošní reprezentační sezónu?

Kvůli pandemii byla složitá, ale dokázali jsme se přizpůsobit situaci a oproti jiným týmům v Evropě jsme aspoň něco odtrénovali. Víc asi na ní není co hodnotit.

Myslíš, že kostra národního týmu zůstane, tak jako byla na ME v Nizozemsku 2019?

Přál bych si, aby ta kostra zůstala podobná, a zároveň doufám, že si nějaké nové jméno řekne svými výkony o nominaci na ME.

Před pár dny byla rozlosovaná skupina Golden European League. Máme celkem těžké soupeře, hraje se turnajově. Je to pro nás výhoda nebo bys radši hrál systémem doma/venku?

Opět to beru tak, jak to je, nemá cenu to nějak dál řešit. Byl bych radši, kdyby byl jeden turnaj na našem území, to by pro nás mohla být výhoda. Ale tak si holt počkáme na ME, to máme doma (úsměv).

Zároveň jsi trenérem Karlovarska, aspiranta na letošní titul. Takže příští rok budeš mít asi nabitý program?

To souhlasím. Budu se snažit maximálně koncentrovat v danou chvíli na danou věc. Jak v reprezentaci, tak v klubu mám okolo sebe partu zapálených lidí, kteří mi neuvěřitelně pomáhají,  a určitě všechno zvládneme.

Pandémie nemoci Covid-19 zatím moc neustupuje. Umíš si představit, že ME 2021 v Ostravě se odehraje bez diváků?

Ano umím. Myslím, že letošní sezóna je nám dobrým tréninkem.

Můžeš něco vzkázat volejbalovým fanouškům, co by to bylo?

Přeji jim v tomto předvánočním čase hodně zdraví, klidu, ať si užijí Vánoce v rodinném kruhu a brzký návrat do hledišť, ať jim můžeme dělat radost.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018