1.9.2023

První výhra českého týmu na evropském šampionátu nebyla zadarmo

V druhém utkání na ME 2023 nastoupila naše reprezentace proti Dánsku. Jednoznačný průběh úvodní sady sliboval rychlou a jednoduchou výhru českých volejbalistů. Seveřané ale zlepšili svou hru v útoku i na servisu a v následujících setech hráli s výběrem Jiřího Nováka vyrovnané utkání. Čechům chyběla agresivita, emoce a bojovnost, ztratili druhou sadu, v koncovce té třetí byli ale trpělivější, odvrátili tři dánské setboly a další průběh utkání už kontrolovali. V základní sestavě se oproti včerejšímu zápasu s Poláky na pozici univerzála objevil Marek Šotola, který se o první výhru na mistrovství Evropy zasloužil 24 body, sedmnáctkrát skóroval smečař Jan Galabov.

Dánsko – Česko 1:3 (15:25, 25:23, 27:29, 22:25)

Rozhodčí: Risto Strandson (EST), Ksenija Jurkovic (CRO)

Sestavy (od zóny I):

Dánsko: Madsen, Mikelsons, Jensen, Kjaer, Andersen, Jacobsen, libero Hjorth. Střídali: Nielsen, Dahl, Hoff, Uhrenholt

Česko: Polák, Šotola, Galabov, Špulák, Janouch, Vašina, libero Moník. Střídali: Srb, Džavoronok, Hadrava, Zajíček, Licek

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

smečař Jan Galabov:Dnes to byl hodně těžký zápas a velký boj. Dánové nám nedali vůbec nic zadarmo a musím říct, že hodně dobře přihrávali. Evidentně šli do utkání s tím, že budou solit servis, což se jim ve druhé sadě vyplatilo. Hodně nás tím utáhli. Pomohl jim střídající univerzál, který táhl dánský tým celý zápas. Měli jsme trochu problém ho zastavit, nicméně ubojovali jsme to. Dneska to bylo odedřené a zaplať pánbůh, že jsme to zvládli, máme doma tři body a jedeme dál.

trenér Jiří Novák: Zápas jsme skvěle rozjeli, kdy jsme v podstatě plnili to, co jsme si řekli a fungovalo to. Pak mi ale přišlo, že jsme si mysleli, že nemusíme být důslední a nechali jsme tým Dánska rozehrát. Dál to bylo jedno velké trápení a musím říct, že nás z něj vytáhl Marek Šotola.

V netradičních bílých dresech nastoupili čeští volejbalisté proti červeným Dánům v obměněné základní sestavě s Šotolou, Galabovem a Špulákem. Před prázdnými tribunami si Češi vypracovali čtyřbodové vedení 10:6, který Šotola zvýšil na 15:10 a o chvíli později esem na 18:12. Dánové nedokázali reagovat, dělali technické chyby a úvodní sadu jednoznačně ztratili.

Dánové v druhém setu zlepšili obranu, nekazili servis a získali vedení 6:4. Na 8:8 srovnali z pipu smečující Galabov a blokující Špulák, navíc Vašina trefil čisté eso. Češi ale nebyli schopni své soupeře přehrát a vyrovnaný stav byl i při vstupu do koncovky. Češi hráli bez energie a Dánové si šli pro vítězství v setu.

Třetí set kouskovaly challenge, ve kterých měli štěstí Češi. Po Vašinově bloku a překvapivé Janouchově smeči vedl jejich tým 8:2. Dánové se ale přiblížili na ztrátu jediného míče a po nepřesném útoku Vašiny srovnali na 13:13. Češi nebyli schopni trefit servis, hráli bez emocí a jen se štěstím srovnávali. Dány drželo kvalitní podání, získali tři setboly, na českou stranu stejnou výhodu dvakrát vybojoval Šotola, který ukončil dlouhý set esem.

Dány ve čtvrté sadě více než volejbal zaměstnávaly diskuze s hlavním rozhodčím. Také díky tomu si více koncentrovaní Češi vypracovali vedení 13:8. Přesto se Seveřané dotáhli na 17:17 a hrálo se opět od nuly. Novákův tým zachránila bodová série při podání kapitána Zajíčka a postavení Šotoly na hlavním kůlu. Utkání ukončil právě univerzál Šotola.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018