8.2.2017

Reprezentaci bych nikdy neodmítl, ale všechno má svůj čas, říká kouč Démar

Jedním z nepříliš mnoho dlouhodobě úspěšných českých trenérů, působících v elitních zahraničních ligách, je lodivod francouzského Nantes Rezé Martin Démar. Ten "koučuje" ve Francii již několik sezón a pod jeho vedením hrají, kromě reprezentačního kapitána Aleše Holubce, i jeho dva synové Matyáš a Lukáš. Francouzský klub s výraznou českou stopou, zaznamenal v úterý večer nevšední úspěch, postoupil do finále francouzského poháru a o trofej bude bojovat proti ambicióznímu Ajacciu. Podaří se českému trenérovi dovést Nantes k pohárové trofeji? To se dozvíme 11. března.

Pane trenére, postoupili jste do finále přes favorizovaný Montpellier. Co podle Vás rozhodlo o vašem semifinálovém triumfu?

"Montpellier prohrál letos v lize jen dva zápasy, má výborně poskládaný tým a určitě si na nás věřil, a o to víc, že jsme u nich doma před Vánoci prohráli 0:3 na sety. V lize se nám zatím tolik nedaří, v poháru jsme však porazili třeba silnou Pařiž. Chtěli jsme se soustředili tedy zejména na výkon v poháru. Ve včerejším zápase jsme podali jeden z nejlepších výkonů v letošní sezoně, je to i tím, že ve druhé polovině ligové soutěže jdeme herně nahoru a dostáváme se do solidní herní pohody. Vyhráli jsme například z posledních čtyř zápasů hned tři. Myslím tedy, že o našem triumfu proti Montpellieru rozhodla naše dobrá psychika, výborná hra v poli i kvalitní obrana. Snad v tom budeme pokračovat."

V utkání jste vedli už 2:0 na sety, poté jste nechali soupeře snížit, ovšem důležitá čtvrtá sada patřila opět vám. Co jste říkal svým svěřencům po prohraném setu? Bylo těžké udržet své hráče na pozitivní vlně, přestože se favorizovaný Montpellier začal „trochu rozehrávat“?

"Proti takovému soupeři, jako Montpellier, je celkem normální ztratit set. Hrače jsem na to již před zápasem upozorňoval, myslím tedy, že na to byli hlavou připraveni. Po prohrané sadě jsem všechny hrače povzbuzoval, ti si stále věřili, k tomu zkvalitnili servis a udrželi celkově vysokou kvalitu naší hry. Jsem rád, že jsme to zvládli."

Také Češi zvali na finálový duel proti Montpellier:

V lize bojujete o účast v play off, o pohár si zahrajete ve velkém finále, ve kterém vás čeká celek Ajaccia. Jak se vašemu týmu proti němu daří a co by na něj mohlo platit?

"V lize bojujeme prozatím o to, abychom se především vyhli baráži. A jelikož máme stoupající úroveň, tak věřim, že se dostaneme ještě do toho play off. Ajaccio vloni vyhrálo francouzský pohár i super-pohár, je to velice kvalitní tým, ale šance jsou otevřené. My jdeme za svým cílem zvednout pohár nad hlavu!"

Jak se vůbec v utkání s Montpellierem prezentovali čeští hráči?

"Náš kapitán Aleš Holubec zahrál výborný zápas, a to i s podporou Matyáše Démara, který chodil do koncovek setů, aby pomohl na bloku a změnil styl nahrávky. Lukáš Démar do tohoto zápasu nazasáhl. Jinak ale má velký talent a věřím, že jednou bude právě takovéto zápasy rozhodovat..."

Když budeme vzhlížet spíše ligovou tabulkou vzhůru, máte před sebou mnoho důležitých zápasů, které rozhodnou, zda se mezi elitní osmičku, zaručující play off, dostanete. Které duely budou ty klíčové?

"Důležité jsou všechny zápasy, klíčové jsou pak ty domácí a k tomu i duel v Nice."

Ve Francii působíte již několik let, nechystáte třeba v budoucnu i návrat na lavičku některých českých klubů? Co pro Vás vůbec znamená česká reprezentace a případná možnost ji někdy v budoucnu třeba trénovat?

"Určitě bych se jednou chtěl vrátit domů, do týmu, který by bojoval o titul. Rád bych pomohl také vrátit volejbal do Opavy, kde na nás chodilo dva a půl tisíce diváků. Trénovat reprezentaci pro mne, jako trenéra, znamená nejvyšší vyznamenání. Doufám, že někdy v budoucnu tato nabídka přijde. Momentálně je tam však po dlouhé době velmi kvalitní trenér. Musím ale říci, že bych nikdy takovouto nabídku z reprezentace neodmítl, ale všechno má svůj čas..."

 

Autor: Mgr. Michal Mezera, foto a video: Nantes Rezé

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018