20.6.2019

Tři body chyběly Čechům k postupu do Final Four Golden European League 2019

Je tomu rok, co Karlovy Vary hostily Final Four Golden European League 2018 a naši muži přes Turky postoupili do finále. Letos jim los přichystal velmi silnou skupinu s Finskem, Běloruskem a Ukrajinou. To, že skupina byla vyrovnaná, ukazuje i její konečná tabulka. První tři týmy měly stejný počet vítezství i porážek a tak o postupu do letošního Final Four rozhodovaly body. Deset bodů Čechů bohužel na finálového klání nestačilo.

Letošní Golden European League (GEL) začali naši muži v Bělorusku, kde domácí v prvním setu „přejeli“ a vše vypadalo dobře. Bohužel Bělorusové nás v následujících setech zatlačili servisem a hlavně se vyvarovali nevynucených chyb. Přestože jsme do brněnského dvojzápasu šli s prohrou, vše bylo stále otevřené. Čekala nás Ukrajina, se kterou se potkáme v úvodním zápase ME a Finsko - soupeř, který nás poslední léta „pronásleduje“. Zápas s Ukrajinou první dva sety vypadal na pořádný „výprask“. Ukrajinci nedělali chyby a naopak našim borcům se vůbec nedařilo. Až příchodem Jana Hadravy se tlak Ukrajinců podařilo zastavit a zápas otočit. I začátek s Finskem nám nevyšel jak jsme si představovali, ale „otočka“ přišla dříve. Po dvou vítězných zápasech nás čekal klíčový zápas doma s Běloruskem v Jindřichově Hradci a na horké ukrajinské půdě. Bohužel již po zápase na Ukrajině bylo jasné, že letošní Final Four GEL bude bez nás. Prohra 0:3 a vítězství Bělorusů nad Finskem nás poslala mimo hru. O to cennější je vítězství v posledním zápase ve Finsku, kdy motivace mohla být na bodu nula.

Konečná tabulka skupiny
zápasy výhra prohra sety body
1. Bělorusko 6 4 2 15:8 13
2. Ukrajina 6 4 2 15:9 12
3. Česká republika 6 4 2 13:12 10
4. Finsko 6 0 6 4:18 1

 

„Přestože jsme do Final Four GEL 2019 nepostoupili, výsledek čtyři výhry a dvě porážky neberu jako zklamání. Je určitě škoda, že jsme nepostoupili do Final Four GEL 2019 a neodehráli další utkání v soutěži, ale hlavní vrchol dvouletého cyklu nás čeká na podzim účastí na ME 2019. Porážka na Ukrajině nám ukázala, že ji rozhodně nesmíme podcenit. Jednoznačným cílem na ME 2019 je postup ze skupiny,“ konstatuje manažer reprezentačních družstev Miloslav Javůrek. „Je škoda, že trenér nemohl z osobních nebo studijních důvodů dát příležitost hráčům i z juniorské kategorie a ze zdravotních důvodů se nemohli zapojit ani hráči Šulista, Sedláček, Moník a Michálek,“ dodává Javůrek.

Zeptali jsme se i trenéra Michala Nekoly, jak viděl letošní ročník GEL?

Michale, jaké je tvé hodnocení letošního ročníku GEL?

Potvrdilo se, že není lehkých soupeřů. Skupinu jsme zakončili s pozitivní bilancí čtyř vítězství a dvou porážek, ale bohužel se nám nepodařilo postoupit do Final Four GEL 2019, takže spokojeni být nemůžeme. Úvodní utkání jsme zahájili porážkou v Bělorusku (pozdějšímu vítězi skupiny), která se podle mne ukázala jako klíčová pro postup ze skupiny. Každé následující utkání jsme nastupovali s vědomím, že další porážka by znamenala konec postupovým nadějím. Po třech vybojovaných domácích vítězstvích jsme udrželi naději na postup, ale porážka na Ukrajině nám tuto šanci vzala. V závěrečném utkání ve Finsku, kde se hrálo již pouze o čest, jsme ukončili naší cestu letošní Evropskou ligou vítězstvím.

Co ti ukázaly zápasy v GEL, přestože ti chyběli tři hráči základní sestavy…..

Je pravda, že jsme museli řešit mnoho omluvenek a přišli jsme o hráče, kteří byli pravidelnými účastníky těchto akcí. Ale při absencích zase dostali příležitost noví hráči a tým ukázal výbornou soudržnost a vyrovnanost, což se ukázalo jako výhoda a my tak měli možnost reagovat na vývoj utkání. Všichni pozvaní hráči bojovali o svou možnost hrát a prokázali oprávněnost nominace.

Myslíš, že právě úvodní zápas ME s Ukrajinou by mohl být tím klíčovým pro postup do dalších bojů ME?

Pro nás budou všechna utkání na ME stejně důležitá, ale určitě úvodní dvě utkání proti Ukrajině a Estonsku výrazně naznačí naše postupové možnosti ze skupiny.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018