22.7.2019

Úspěch našich volejbalistů na 30. LSU v Neapoli

Český volejbalový univerzitní reprezentační výběr mužů se vrátil z 30. Letní univerziády 2019 v Neapoli. Přivezl 6. místo. Šest vítězství, dvě porážky, pět vyhraných přípravných zápasů, z toho jeden s finalistou univerziády Polskem, Jižní Koreou a naším výběrem U 21 připravujícím se na MS v Bahrajnu. Taková byla jeho bilance. Let vládním letadlem, pěkný hotel u moře, neuvěřitelně zvládnutý chaos na silnicích, návštěva Pompejí a pohodoví domácí lidé v Salernu. O průběhu a zážitcích z univerziády jsem si popovídal s trenérem Lubomírem Vašinou.

Jak probíhala příprava? Kolik jsi měl k dispozici hráčů?

Absolvovali jsme dvě čtyřdenní a jedno pětidenní soustředění ve Svitavách. Vše jsme odtrénovali v krásné místní sportovní hale, stravovali jsme se a ubytovaní jsme byli v přilehlém hotelu Zlatý lev. Postaráno o nás bylo skvěle. Na první soustředění se sešlo 15 vysokoškoláků, kteří všichni působí v naší nejvyšší volejbalové lize mužů. Času na přípravu nebylo mnoho, ale o to byly tréninky intenzivnější. Všichni jsme společně makali pro úspěch. To nejsložitější bylo po druhém soustředění vybrat dvanáctičlenný tým, který odletí do Neapole. Mezi jednotlivými hráči byly opravdu jen malé niance, ale rozhodnutí jsem musel se svým realizačním týmem udělat. Hráči, kteří ze sestavy vypadli, zaslouží dík, protože v těch absolvovaných soustředěních pracovali naplno.

Co přípravné zápasy, jak dopadly?

V průběhu soustředění ve Svitavách jsme odehráli celkem čtyři přípravná utkání s českým reprezentačním výběrem U21, který se připravoval na mistrovství světa v Bahrajnu. Tyto zápasy pro nás byly dobrou prověrkou, přeci jen má tento výběr U21 zlato a stříbro z mistrovství Evropy. Zkoušeli jsme různé herní sestavy a všechna přípravná utkání pro nás dopadla vítězně.

Do Neapole jsme přiletěli 30. června a první utkání jsme odehráli až 5. července. Jaké byly první dny v dějišti univerziády?

Odlétali jsme společně s dalšími kolektivními sporty vládním letadlem, což pro nás byl svým způsobem zajímavý zážitek. Oproti jiným ročníkům nebyla letos vybudována univerziádní vesnička, ve které by byli ubytovaní všichni sportovci. Účastníci bydleli na kolejích, hotelech ale i na velkých výletních lodích rozesetí po okolí Neapole. My jsme měli štěstí, všechny volejbalové výpravy byly ubytovány ve špičkovém hotelu v krásném přímořském městě Salernu se skvělou atmosférou. Do prvního zápasu jsme každý den trénovali. Seznámili jsme se se třemi různými halami, ve kterých jsme potom odehráli většinu zápasů. Na místě jsme ještě odehráli dvě důležitá přípravná utkání, kdy jsme využili spojení dvou po sobě jdoucích tréninků. První jsme sehráli s Polskem, superfavoritem, který se netajil nejvyššími ambicemi, a nám se je podařilo 3:2 porazit, což velmi pomohlo našemu sebevědomí před začátkem turnaje. Polákům později přijeli ještě dva rozdíloví hráči, ale nakonec skončili druzí po finálové porážce s domácími Italy. V druhém přípravném utkání jsme se střetli s Jižní Koreou, což pro nás bylo velmi užitečné, protože jsme ve skupině měli Hongkong a Čínskou Tchaj-Pej, a mohli jsme si vyzkoušet asijský styl volejbalu, který je od toho evropského velmi odlišný.

Pojďme k začátku soutěže. Jaký byl cíl našeho družstva v turnaji? Základní skupinu jsme bez porážky ovládli, jak probíhala?

Hlavním cílem naší výpravy byl postup z prvního nebo druhého místa ze skupiny do nejlepší osmičky, který by nám zajistilo jistou účast i na příští univerziádě v Číně za dva roky. Po povedené přípravě a skladbě týmu jsme trochu mysleli i na vyšší umístění, ale postoupit do semifinále se nám nakonec nepodařilo. V prvním utkání ve skupině jsme porazili 3:0 papírově slabší Chile a poté nás čekaly dva rozhodující zápasy o postup s Čínskou Tchaj-Pejí a Ukrajinou. S Tchaj-Pejí jsme po těžkém boji a několika zvratech v utkání zvítězili 3:1 a následující den jsme přehráli Ukrajinu také 3:1. Tím jsme si ještě před posledním zápasem zajistili první místo ve skupině. Následoval den volna a utkání s Hongkongem, ve kterém dostali šanci si zahrát i hráči, kteří toho v předchozích zápasech moc neodehráli. Některá odehraná utkání byla skvělá, některá horší, ale skupinu jsme zvládli bravurně a postupem do osmičky jsme za sebou v pořadí nechali několik volejbalových velmocí (např. Brazílie, Írán, USA, Argentina, Kanada, Korea).

Následoval čtvrtfinálový zápas…..

Ve čtvrtfinále nás poslali na velmi silnou skupinu C, ve které na druhém místě skončila Francie, tudíž jsme šli na ní. Francouzi měli tým poskládaný z hráčů jejich a italské nejvyšší soutěže. Poctivě jsme se na soupeře připravili, ale ve velké, pro nás neznámé hale a slabšímu výkonu jsme rychle prohrávali 0:2 na sety. Poté jsme se trochu nadechli, začali hrát odvážněji a donutili soupeře k chybám a stáhli na 1:2. Kvalitní výkon jsme bohužel nedokázali udržet a prohráli nakonec 1:3. Francie ve čtvrtfinále odehrála nejlepší utkání na turnaji a vítězství si v ten den rozhodně zasloužila.

Následovalo zklamání? Jaká byla naše další cesta turnajem?

Dohrávalo se o 5. až 9. místo. Nás čekal zápas, který rozhodoval o tom, jestli si následně zahrajeme o 5. nebo o 7. místo s Portugalskem, kterého ve čtvrtfinále jasně vyřadila Itálie. V takovýchto zápasech nepostupujících družstev většinou rozhoduje, jaký tým bude mít více vůle a morálky. Zklamaní jsme trochu byli, ale chtěli jsme zápas vyhrát a turnaj zakončit pátým místem hned za velmi silnou čtyřkou Itálie, Rusko, Polsko a Francie, která se v průběhu turnaje vyprofilovala. Portugalsko jsme porazili 3:1, a tudíž nás další den čekal souboj o páté místo s Japonskem, kde jsme již nenašli dostatek fyzických sil. Naše hlavní útočná síla v průběhu celého turnaje stála na ose Hladík – Janků, a tito borci již bohužel nezvládli utáhnout sedmý zápas v devíti dnech. Nadšeně hrající Japonci nás celkem jednoznačně přehráli 0:3, my se rozloučili s turnajem porážkou a 6. místem.

Jak celkově hodnotíš vystoupení na turnaji?

Základní cíl, který jsme si před univerziádou dali, jsme splnili a s 6. místem jsem rozhodně spokojen. Dosáhli jsme nejlepšího umístění z českých týmů v kolektivních sportech na univerziádě a druhého v novodobé historii naší účasti na LSU po 4. místě v roce 2009 v Srbsku.

Na závěr pár slov k organizátorům, jak zvládla jižní Itálie uspořádat takto velkou akci?

Zorganizovat událost takovéhoto formátu není vůbec jednoduchá věc a Neapol na ní ještě měla daleko méně času, protože se pořádání univerziády chopila až po rezignaci brazilského Ria. Až na pár prostojů při čekání na autobusy nemám k organizátorům žádné výhrady. Občas jsme také nabrali trochu zpoždění v chaotickém italském silničním provozu, ale naštěstí jsme vždy dorazili v pořádku. Zahajovací a ukončovací ceremoniály se konaly na Stadio San Paolo, domácím stadionu SCC Napoli s kapacitou 60 000 diváků, který byl na obou ceremoniálech takřka zaplněný. To pro nás byly fantastické zážitky. Ve všech halách pro nás bylo připraveno mnoho dobrovolníků, policistů nebo zdravotníků, kteří nám byli vždy ochotni s čímkoliv pomoct. Je to určitě velký úspěch českého volejbalu a vysokoškolského sportu a děkuji všem, jak hráčům, realizačnímu týmu a lidem, kteří se starali o naše družstvo jak z ČAUS, tak z ČVS. Tento světový turnaj měl vysokou sportovní úroveň a naše družstvo, ale i družstvo žen (7. místo) se v něm určitě neztratilo.

 

Autor: Filip Kupilík

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018