24.5.2019

Volejbalista roku Jan Hadrava v lize mistrů světa zůstane i v příští sezóně

Patří k nejvíce bodujícím a nejlépe servírujícím volejbalistům polské nejvyšší soutěže. A přestože se Janu Hadravovi v lize světových šampionů tolik nedařilo, s jeho Olštýnem skončil na desátém místě, v Polsku je velice spokojený. Ve stejném týmu zůstane hrát také v příští sezoně.

Jaká byla sezóna 2018/19? 
Byla dlouhá a náročná. Upřímně jsem byl docela vyřízený ze sezóny. Dostával jsem zápřah. Nedařilo se nám chvílemi, zkoušeli jsme různé alternativy. Nakonec se náš nahrávač snažil opřít hlavně o mě. Měli jsme i zdravotní problém, ústřední smečař se zranil. Sezóna byla opravdu náročná, měnil se nám trenér. Bylo to nahoru dolů. Desáté místo je zklamání, pomýšleli jsme na lepší výsledek. Na druhou stranu věřím, že nové posily budou příslibem toho, že se to zlepší.

Zůstáváte?
Zůstávám. Měli by přijít zkušení hráči, kteří hrají dlouho v Polsku. Můžeme aspirovat na lepší výsledek.

Líbí se vám v Polsku? 
Ano, je tam krásná příroda. Je to prý nejvyhledávanější místo na nákup pozemku, což je prý rarita. Kousek od města, asi dvacet kilometrů, má jednu z nemovitostí fotbalista Lewandovski. Viděl jsem ho tam, když tam projížděl. Jsou tam krásná jezera a lesy. V zimě je tam zima jak blázen. Polské dálnice se také hodně zlepšily. Rodina je také spokojená, máme tam známý. Najít stabilní zázemí, profesionální klub, to je k pohledání.

Je kam růst?
Ano, je tam kvalita. Zápasy jsou strašně vyrovnaný, jede se ven a není jisté, jak to dopadne. Těžké na to sázet. Je to soutěž mistrů světa. Navíc většina hráčů je v této lize. Jsem rád, že mohu hrát v této soutěži. Samozřejmě – Itálie je také lákadlo. Je to nejlepší soutěž na světě, která stále sílí.

Nabídky z jiných týmů přišly?
Byly, letos jsem měl jednu nabídku, vloni ze tří týmů. Nebylo to atraktivní, jak bych očekával. Budu čekat na svoji příležitost.

Jak vás těší individuální statistiky v polské lize? Patříte mezi nejlepší útočné hráče.
Těší mě to. Ale bylo tam občas také zklamání. V zápase se dělalo maximum, ale pak se prohraje. Taková úspěšná sezóna po individuální stránce je také závazek, každý očekává lepší výsledek, což je těžké. Možná úplně nejtěžší – potvrzovat neustále formu a kvalitu. Patří to ale ke sportu.

Sledujete ty čísla? 
Moc na to nejsem. Ale spíše mě zajímá negativní čísla, každou chybu po zápase strašně analyzuji. Jestli to bylo nutné, zda jsem chybu neudělal zbytečně. Chyby ve mně nechávají značku. Nejvíce mě mrzí hlavně chyby na útoku, chyby na bloku. Některé chyby nejsou ani moc vidět. Koncovka je jiná kapitola, když se mu nevydaří, tak to v něm zanechá psychický vliv.

Počítáte si esa?
V jednu chvíli se mi dařilo. Pak jsem měl hluché období… Dobrý poznatek na to měl trenér, který byl první půlku sezóny s námi. Podle něho jsem měl na začátku sezóny více es než za celou předešlou sezónu. Kdybys takhle podával vloni, tak bychom mohli mít medaili, říkal.

Připravují se na vás hráči speciálně?
Myslím, že na všechny se připravují. Před zápasem probíhá video příprava, přihrávači mají zvlášť svoji analýzu. Je to těžší – když tam budu čtvrtou sezónu, tak mě budou mít týmy více načtené. Jsem rád, že mi zůstává nahrávač (Polák Pavel Woicki), se kterým si rozumím. Věří mi, a dává mi to v těch koncovkách.

Jakou formu si přinášíte do reprezentace?
Dobrou, uvidíme. Sezóna mi skončila před měsícem, dal jsem si volno, ale pak jsem dal už posilovnu a beach. Dokonce jsem absolvoval jeden beachvolejbalový turnaj. Pak jsem naskočil do nároďáků. Nenaskočím jen tak z voleje, připravuji se.

Na co může český tým pomýšlet na ME?
Postup ze skupiny. Nebude to jednoduché, každá skupina je tam nevyzpytatelná. Budeme hrát s Nizozemskem – domácí tým, co se může zbláznit a zahrát pěkný výsledek. Nebo je to může svazovat. Máme také Polsko, pro které to však nebude prioritní turnaj. Jsou však favorité. Pak tam máme Estonsko, se kterým máme podobnou bilanci. Nováček je Černá hora a Ukrajina, se kterou uvidíme, jak to půjde.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018