29.7.2019

Athanasopoulos: Hráčky se cítí lépe, za dva měsíce jsme se hodně posunuli

K České republice má vřelý vztah – vždyť jeho žena hrála několik let v Prostějově. Giannis Athanasopoulos v současné době vede ženský reprezentační tým a před sebou má velkou výzvu. Uspět na olympijské kvalifikaci, která v čínském Ningbo odstartuje 2. srpna 2019. Ve skupině se česká reprezentace střetne s Čínou, Tureckem a Německem. „Pokud se na to podíváme realistickým pohledem, tak nemáme asi mnoho šancí. To však neznamená, že tam nebudeme bojovat. Určitě se pokusíme vyhrát,“ prohlásil Athanasopoulos.

Od dubna jste trenérem ženské reprezentace, jak zatím hodnotíte svoji práci?

Jsem velmi poctěn, že si mě Český volejbal vybral pro ženský národní tým. Jsem velmi spokojený se vším, lidé z vedení se snaží splnit každou žádost, co mám. Dost mi usnadňují práci. Hráčky pracují velmi tvrdě a stále se chtějí zlepšovat. Z toho mám velkou radost.

Jak jste vyhodnotili turnaj v Peru, byli jste jeden zápas od Ligy národů…

S výsledky v Peru jsem velmi spokojen. Vyhráli jsme tři zápasy, byli jsme ve finále. Tam jsme bohužel měli trochu smůly, protože „Kossy“ (Kossanyiová) se v semifinále zranila. Kossányiová je pro náš tým velmi důležitým hráčem. Ve finále jsme v prvních dvou setech prohráli, ale když jsme našli dobrý rytmus, vrátili jsme se do hry. Bohužel to v pátém setu nevyšlo. Také Svobodová odvedla skvělou práci, přestože to byl její první zápas v základní sestavě národního týmu. Celý tým hrál za „Kossy“ a myslím, že jsme se s její nepřítomností vyrovnali dobře. Za poslední dva měsíce, jsme udělali hodně kroků vpřed.

Kdo z dalších hráček vás potěšil?

Všechny hrály dobře, ale pokud musím vybrat jedno konkrétní jméno, tak to bude Vinci (Šmídová). Musela odehrát všechny zápasy, přitom věděla, že ji nikdo nemůže nahradit. Hrála skvěle, vedla tým, a když měla nějaké těžké chvíle, zůstala mentálně silná.

Jak se připravujete na důležitou olympijskou kvalifikaci?

K přípravě jsme se vrátili 15. července a druhý den jsme odjeli k dvěma přátelským zápasům do Polska. Byl to pro nás dobrý test. Zjistili jsme, kde jsme po dvou týdnech volna. V Brně a teď na Kladně pracujeme na prvcích, které v Polsku nebyly dobré, a po přestávce hledáme správný rytmus.

Koho považujete za nejtěžší tým v rámci olympijské kvalifikace?

Čína je pravděpodobně nejlepším týmem na světě a v jejich seznamu jsou nejlepší hráčky. Například Zhu Ting. Turecko také učinilo v posledních letech mnoho kroků vpřed, patří k nejlepším týmům na světě. Totéž platí o Německu, jejich hráčky působí po mnoho let společně ve velkých soutěžích, mají spoustu zkušeností. Nejsilnějším týmem je pro mě v tuto chvíli Čína.

Jaký máte vůbec vztah k České republice?

Opustil jsem Prostějov se svou ženou před šesti lety, předtím tam hrála tři roky. Pomáhal jsem trenéru Čadovi, sledoval jsem spoustu tréninků. Prostějov byl po mnoho let jedním z nejlepších týmů Evropy a já tím získal mnoho zkušeností.

Slyšel jsem, že s hráčky velmi často komunikujete, je to jedna z vašich priorit. Je to tak?

To je pro mě jako trenéra jedna z nejdůležitějších věcí. Od první chvíle, když jsem přišel, se snažím holky přesvědčit, že musíme mezi sebou hodně komunikovat. Holky si velmi dobře rozuměly mimo hřiště, ale když byly na kurtu, tak spolu moc nemluvily. Snažím se jim vnutit tuto filozofii, pokouším se je donutit, aby oslavovaly každý bod bez ohledu na to, jaké je skóre. A hlavně si hru musí užít. Myslím, že komunikace na hřišti se zlepšuje od chvíle, kdy jsem přišel. A pokud se zeptáte holek, tak se cítí lépe. Já osobně chci mít s hráči dobrou komunikaci a snažím se jim porozumět.

Když jste v Řecku, jaké sporty sledujete?

Obecně sleduji všechny sporty, ale hlavně fotbal, basketbal, tenis, snooker. Ale moc času na to není. Ve fotbale podporuji Olympiakos. Jinak volejbal v Řecku je oblíbený, protože velké sportovní kluby mají týmy ve všech sportovních odvětvích, nejen ve fotbale. Takže všichni sledují, jak si jejich klub vede i v ostatních sportech.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018